Burgemeesters kritisch over meldkamerplan
LEIDEN - Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de burgemeesters van de veiligheidsregio's, voelt niets voor het plan van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) om één grote landelijke meldkamer in te stellen voor de politie, brandweer en ambulances. Dat meldt bestuurder Henri Lenferink zaterdag in het VNG Magazine, het medium van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Volgens het Veiligheidsberaad gaat Ter Horst bij dit plan „ten onrechte voorbij aan de lopende discussie in het veld, waarbij meldkamers zich ontwikkelen in de richting van een regionaal informatiepunt bij rampen- en crisisbeheersing”.
De bewindsvrouw wil graag één landelijke meldkamer die de twintig verschillende regionale meldkamers van hulpdiensten zou moeten vervangen. Zij baseert haar plan op wereldsteden als New York en Londen, die maar één meldkamer hebben. Bestuurder Lenferink wijst Ter Horst er in het VNG Magazine op dat „er in New York sprake is van welgeteld één gemeente met één politiekorps”.
De minister deed haar plan van de week uit de doeken in een brief aan het Veiligheidsberaad.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/6086433/__Kritiek_op_meldkamerplan__.html
Volgens mij is/was de bovenstaande reactie van de burgemeesters precies datgene dat Minister ter Horst en haar (voormalige) ministerie voor ogen heeft/had.
Dit is een soort van shocktherapie. Ze gooit er een radicaal plan tegenaan waardoor alle burgemeesters zich rot schrikken en van alles gaan doen om dit plan te omzeilen. Aangezien er al vergevorderde plannen zijn voor de opzet van interregionale meldkamers (o.a. in Noord-, Midden- en Oost-Nederland) hoopt zij dit proces te versnellen door er een, voor burgemeesters, onverteerbaar plan tegen aan te gooien.
We moeten ons niet gek laten maken met het idee van die ene meldkamer. Dit plan fungeert alleen maar als katalysator voor het zo snel mogelijk terugbrengen van het aantal meldkamers naar vijf tot zeven stuks (zie ook mijn voorspelling in een eerder bericht in dit topic).