Kennen we de branddriehoek nog?
Voor vuur is nodig:
1 Brandstof
2 Zuurstof
3 Ontbrandingstemperatuur
Water pakt nr 1 en 3 aan, gevormd stoom zorgt dat 2 wordt aangepakt
Hoe meer op de juiste plaats en op de juiste manier, des te sneller zal resultaat zichtbaar zijn
Schuim zorgt voor een dunne scheiding tussen brandstof en zuurstof, echter de hoge temperatuur zorgt ervoor dat schuim snel 'verdampt' en de branddriehoek is weer compleet! Water voor koeling is er minder. In schuim zit lucht ,dus zuurstof en dat willen we net niet daar hebben.
Stoppen met schuimblussing zonder dat deze direct opgevolgd wordt door water is fataal.
Beginnende brand, zonder dat de temperatuur zich voldoende verhoogd heeft, kan prima met schuim aangepakt worden maar na het keerpunt sta je gewoon machteloos.
Opgevouwen slangen zorgen dat je vrij snel met LD kan beginnen, alleen moet je geen TS 4 hebben die twee extra heb je voor de waterwinning hard nodig.
Maar goed hier had men behalve een vergevorderde brand ook nog een slachtoffer te redden, complicaties in oude gebouwen ga er maar aanstaan. Hulde voor de brandweer!
Er zijn in ieder geval genoeg punten om van te leren.
(En de volgende brand is weer anders....)