Hulpdiensten hele dag druk met meldingen door de stormhttp://www.veiligheidsregiozaanstreekwaterland.nl/index.php?id=258&tx_ttnews[tt_news]=359&cHash=ed3b60676ba205eff1c83b135d0970e1
Naar aanleiding van de vele incidenten door de storm van vandaag heeft Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland voor het eerst een ‘alarmering stormscenario’ afgegeven voor de brandweer en is er voor alle hulpdiensten opgeschaald naar een GRIP 2, zonder een plaats incident (CoPI), omdat door de hele regio vele incidenten werden gemeld.
Stormscenario
Wanneer er meer dan tien meldingen tegelijk open staan bij de meldkamer van de brandweer wordt de ‘alarmering stormscenario’ gegeven. Dit houdt in dat op de meldkamer van de brandweer naast extra centralisten, een piketcentralist en een piketofficier zijn ingezet om de enorme hoeveelheid meldingen te prioriteren. De meldkamer kan zich zo bezig blijven houden met de spoedeisende meldingen. Daarnaast heeft ieder korps in Zaanstreek-Waterland een locatie ingericht van waaruit eenheden direct ingezet kunnen worden op door de meldkamer aangeven niet-spoedeisende meldingen.
Verder heeft Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland om de meldkamer gedurende de storm te ontlasten burgers verzocht alleen 112 te bellen voor echte spoedgevallen. Alle andere meldingen konden worden gedaan via de gemeente of via het politie (geen spoed) telefoonnummer 0900-8844. Even na drieën is het stormscenario weer ingetrokken. Hierna zijn de resterende niet-spoedeisende meldingen doorgegeven aan de gemeenten, die deze verder afhandelen. Hierdoor zijn de brandweereenheden weer inzetbaar voor spoedeisende gevallen.
Meldingen meldkamers Zaanstreek-Waterland (politie, brandweer en ambulancedienst)
Er zijn vandaag totaal in de regio ongeveer 360 meldingen voor alle hulpdiensten verwerkt. De brandweer heeft 202 meldingen gekregen, waarvan er 83 prio 1-meldingen zijn afgehandeld door de meldkamers in Zaanstreek-Waterland. 64 niet spoedeisende meldingen zijn direct door de kazernes afgehandeld. Daarnaast zijn nog 55 niet-spoedeisende meldingen doorgezet naar de betreffende gemeenten om verder af te handelen. Dit alles in een tijdsbestek van ongeveer vijf uur, waarin de storm op z’n hevigst was. De hiervoor genoemde cijfers zijn de officieel door de meldkamer geregistreerde incidenten tot op dit moment. Daarnaast is er nog een ander circuit van meldingen geweest. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om meldingen die via de gemeenten direct bij de kazernes zijn uitgezet. Een eerste inschatting van deze meldingen leidt ertoe dat het totaal aantal verwerkte meldingen wel oploopt tot 500 of meer.
Een opvallend incident betrof een school in Krommenie waar een boom op was gevallen en waar een tweede boom op dreigde te vallen. Hierbij zijn vier kinderen lichtgewond geraakt. Drie kinderen zijn ter plaatse behandeld, één kind is op de eerste hulp behandeld. Verder zijn er twee gevallen van letsel gemeld, één persoon is gewond geraakt door een vallende boomtak, een ander slachtoffer had letsel door een schutting. Een andere bijzondere inzet tijdens de storm betrof een grote brand in Zuiderwoude in een woonboerderij.