Maatregelen tegen woninginbraak

Auteur Topic: Maatregelen tegen woninginbraak  (gelezen 4144 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Gepost op: 28 oktober 2013, 11:31:47
Misdaad in Kaart

http://www.politie.nl/nieuws/2013/oktober/28/00-wat-doet-u-tegen-woninginbraak.html
Laatste update: 28-10-2013 | 07:13

Nederland - Weet u hoe vaak er in uw buurt ingebroken wordt? Voortaan kunt u op politie.nl bij ‘Mijn buurt’ zelf zien waar en wanneer er in uw buurt werd ingebroken. De politie deelt deze informatie zodat u zelf maatregelen kunt nemen om een inbraak te voorkomen.

Vul bij ‘Mijn buurt‘ op politie.nl de vier cijfers van uw postcode in. Alle inbraken die de afgelopen drie maanden bij u in de buurt gepleegd werden en waarvan aangifte is gedaan, worden op een kaart getoond. Nieuwe inbraken staan binnen 24 uur op de kaart. In verband met de privacy van bewoners is een punt op de kaart nooit tot een huisadres te herleiden. U kunt inzoomen tot op wijkniveau.

Waarom Misdaad in Kaart?
Met Misdaad in Kaart wil de politie bereiken dat u zich bewust wordt van de noodzaak om zelf maatregelen te nemen tegen woninginbraak. Eenvoudige preventiemaatregelen zoals ramen en deuren sluiten als u ook maar even uw woning verlaat, het aanbrengen van anti-inbraakstrips en uw voordeur ’s nacht op slot draaien, voorkomen al veel inbraken. Daarnaast hoopt de politie dat u in uw eigen buurt alert bent op verdachte personen en gebeurtenissen. Ziet u iemand bij een woning rondhangen, een onbekende scooter of auto door de straat heen en weer rijden of andere verdachte zaken? Bel dan direct met 112. Zo helpt u inbraken voorkomen.

Burgers betrekken
Korpschef Gerard Bouman: 'Woninginbraken hebben veel impact op slachtoffers. Als politie pakken wij hierin onze rol, zoals de maatschappij van ons verwacht en mag verwachten. Maar de politie kan het natuurlijk niet alleen. Daarom betrekken wij onder meer burgers steeds actiever bij politiewerk. Betrouwbare informatie hoort daarbij. Misdaad in Kaart biedt burgers een realistisch en actueel beeld van wat zich in hun nabijheid afspeelt. Hiermee bevorderen wij alertheid en sneller reageren op verdachte omstandigheden, liefst via 112. Burgers kunnen en willen zelf immers daadwerkelijk betrokken zijn bij de veiligheid en leefbaarheid van hun woon- en werkomgeving. Prima, want dit is ieders verantwoordelijkheid. Met de politie als betrouwbare partner, want paraat staan voor veiligheid is ons vak. Waakzaam en dienstbaar. Voor, met en te midden van de samenleving.'


Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 8 mei 2014, 17:12:39
https://www.youtube.com/watch?v=KPdW2Y5T2aA
Altijd Wat Monitor: Criminoloog professor Jan van Dijk over de aanpak van woninginbraak
Altijd Wat Monitor
Gepubliceerd op 6 mei 2014
Citaat
Criminoloog professor Jan van Dijk over de aanpak van woninginbraak.

(woensdag 7 mei om 21:30 uur Nederland 2) uitgebreide reportage over de aanpak van woninginbraak.
Samen sterk in de hulpverlening!


amstaf3

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 532
Reactie #2 Gepost op: 9 mei 2014, 18:04:41
Je kan nog zoveel politie keurmerk sloten op je deur zetten en bewoners vertellen dat ze deuren en ramen moeten sluiten, het heeft totaal geen zin zolang woningbouw coöperaties niet verplicht worden om deugdelijke voordeuren te plaatsen. Een voorbeeld als je woont in een woning die gebouwd is in 1960 en de voordeur is van wafelkarton wat in die tijd voldoende was maar in deze tijd totaal niet meer voldoet dan kan je nog zoveel skg2 sloten erin zetten wat tevens juist de deur verzwakt moet de woningbouw eerst maar eens een bv. Inbraak bestendige voordeur incl. Kozijn plaatsen met 3 punts sluiting ipv alleen een slot vervangen
CARPE DIEM QUAN MINIMUM CREDULA POSTERO oftewel Pluk de dag, vertrouw zo weinig mogelijk op de volgende


michaelmiata89

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 97
Reactie #3 Gepost op: 18 november 2014, 19:33:45
Eén dag geen woninginbraken

Op 11 december 2014 organiseren we net als in 2013 een landelijke actiedag tegen woninginbraken. Tijdens 1DagNiet roepen we samen met jou inbrekers een halt toe. Met steun van politie en overheden. Eén dag geen woninginbraken: #1dagniet

Zet op 11-12-'14 met jouw straat, school of buurtvereniging inbraakpreventie op de kaart!

http://www.1dagniet.nl
Motorbegeleider, evenementen verkeersregelaar en actief in wijk preventie team


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #4 Gepost op: 19 november 2014, 14:34:16
Inbrekers verjaagd na WhatsApp bericht aan buurtbewoners

http://www.politie.nl/nieuws/2014/november/19/08-inbrekers-verjaagd-na-whatsapp-bericht-aan-buurtbewoners.html
Laatste update: 19-11-2014 | 13:35

Raamsdonksveer - De nacht van zondag 16 op maandag 17 november 2014 hebben deelnemers aan een WhatsApp groep in de omgeving van de Theo van Delftstraat twee vermoedelijke inbrekers verjaagd.

Een van de deelnemers aan een Buurt Whatsapp groep werd rond 02.20 uur wakker van een auto die in de straat stopte. Hij zag dat twee mannen uitstapten en met een zaklantaarn een woning binnen schenen. De alerte buurtbewoner waarschuwde direct via WhatsApp de andere aangesloten buurtbewoners waarna zij allen het licht aandeden. Twee van hen gingen naar buiten om poolshoogte te nemen. De twee vermoedelijke inbrekers waren toen echter al naar hun auto gerend en weggereden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Rufes

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 434
  • Freelance Persfotograaf
    • 112-Uitgeest
Reactie #5 Gepost op: 19 november 2014, 15:13:36
Citaat van: Live link=msg=1309210 date=1416404056
Inbrekers verjaagd na WhatsApp bericht aan buurtbewoners

Raamsdonksveer - De nacht van zondag 16 op maandag 17 november 2014 hebben deelnemers aan een WhatsApp groep in de omgeving van de Theo van Delftstraat twee vermoedelijke inbrekers verjaagd.

Op zo`n succesje zitten wij ook nog te wachten. Whatsapp groepen in Maart 2014 gestart met inmiddels 745 leden.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #6 Gepost op: 6 januari 2015, 22:17:25

https://www.youtube.com/watch?v=npe_hgrHS4E
H Meter
Gepubliceerd op 6 jan. 2015
Citaat
Hoogeveen - Dinsdagochtend, dinsdag 6 januari, kwam minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie naar het politiebureau in Hoogeveen. De minister reikte daar de Harm Alarm bokaal uit. In het hele land waren in de maand december minder inbraken. In de provincie Drenthe was echter de grootste daling. Reden voor de minister om aan vertegenwoordigers van de politie in Drenthe, het openbaar ministerie en de Drentse gemeenten de Harm Alarm Bokaal uit te reiken. Deze bokaal maakt deel uit van de campagne 'maak het ze niet te makkelijk'. De campagne is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en haar campagnepartners en geeft informatie en tips om de eigen veiligheid te vergroten, zoals het voorkomen van woninginbraak. In 2013 waren er ca. 63.000 inbraken en 24.000 pogingen tot een inbraak. Dit aantal inbraken nam in 2014 verder af. Zelf kun je er ook van alles aan doen. Een paar kleine aanpassingen of simpele maatregelen kunnen een groot verschil maken. Kijk op http://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/ voor meer informatie over deze campagne.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Grootste daling woninginbraken in Drenthe

http://www.politie.nl/nieuws/2015/januari/6/00-grootste-daling-woninginbraken-in-drenthe.html
Laatste update: 06-01-2015 | 10:59

Hoogeveen - Het district Drenthe, bestaande uit twaalf gemeenten, heeft ‘de Harm Alarm Bokaal’ 2014 gewonnen, het oranje zwaailicht van de landelijke inbraakpreventiecampage 'Maak het inbrekers niet te makkelijk'. De prijs werd in Hoogeveen uitgereikt door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat in Drenthe in de maand december het aantal woninginbraken het hardst is gedaald. In het district noteerde men een afname van 63% in vergelijking met december vorig jaar. Op nummer twee en drie staan Fryslân (-52%) en Zeeland (-50%). De definitieve inbraakcijfers over 2014 voor heel Nederland worden later dit jaar bekend gemaakt.

De bokaal is een gedeelde prijs voor burgers, politie, burgemeesters en het OM die het afgelopen jaar hard hebben gewerkt om woninginbraken te voorkomen, inbrekers op te sporen en te bestraffen. De Bokaal wordt uitgereikt voor de maand december omdat in deze maand de meeste inbraken worden gepleegd.

Uitreiking door minister Opstelten
Twee coördinatoren woninginbraken van de politie kregen de bokaal uit handen van de minister, die aangaf onder de indruk te zijn van de geleverde prestatie. ‘Maar’, zo benadrukte hij, ‘de prijs is uitdrukkelijk ook bedoeld voor alle burgers die het inbrekers steeds moeilijker maken hun slag te slaan. Daarom ben ik blij te horen dat de Bokaal een mooie voor alle burgers zichtbare plek krijgt op het politiebureau Griendtsveenweg 5 te Hoogeveen.’


Minister Opstelten reikt de Harm Alarm Bokaal uit aan twee politiemedewerkers
Foto politie.nl

Iedere inbraak is er een te veel
Onder het motto ‘Iedere woninginbraak is er één te veel’ is in Noord-Nederland in 2014 veel geïnvesteerd in de aanpak van woninginbraken. Door meer te surveilleren in wijken en buurten en preventieacties te houden samen met de gemeenten. Maar ook door inbrekers extra in de gaten te houden en door extra energie te steken in het opsporen van daders en helers, ondermeer door de woninginbrakenteams. Het accent is verlegd van vooral opsporing, naar meer preventie en het verhogen van de heterdaadkracht en meldingsbereidheid. Zo is in de gemeente Borger-Odoorn een workshop gegeven over het herkennen en melden van verdacht gedrag en vindt binnenkort in Roden het spel ‘Pak de boef’ plaats. Ook de sturing en de informatiepositie van de politie zijn sterk verbeterd. Daarnaast begint de samenwerking met partners, zoals gemeenten, zijn vruchten af te werpen. Zo verstuurt de gemeente Hoogeveen na een woninginbraak een brief naar de buurtbewoners, om hen te informeren over de woninginbraak en het nemen van preventiemaatregelen. Ook wordt Burgernet ingezet om digitaal buurtonderzoek te doen.

Beloning voor inspanningen
Districtschef Fred van Dijk is blij met de prijs: ‘De Harm Alarm Bokaal is een mooie beloning voor de inspanningen die de politie, gemeenten, het OM en vooral ook onze burgers hebben geleverd om woninginbraken te voorkomen. Gelukkig bellen steeds meer mensen 112 als ze een verdachte situatie zien, zoals op Nieuwjaarsdag in Emmen waar een alerte getuige de politie waarschuwde toen hij twee inbrekers een huis in zag gaan. We konden een van hen op heterdaad aanhouden. Dit soort mooie resultaten stimuleert ons om de inbraakcijfers nog verder naar beneden te brengen. Iedere woninginbraak is er immers één teveel.’

Impact
Ook Pieter van Rest, officier van justitie in Noord-Nederland, benadrukt dat het voorkomen van woninginbraken belangrijk is vanwege de grote impact op de slachtoffers. ‘Maar als er dan een woninginbraak plaatsvindt, doen we er alles aan op de daders op te sporen en te vervolgen. Veelplegers die vastzitten, vertalen zich direct in minder woninginbraken. Dat zien we ook in Drenthe.’

Kijk voor meer informatie en preventietips op de site van de landelijke inbraakpreventiecampage Maak het inbrekers niet te makkelijk.
Samen sterk in de hulpverlening!