'Met stereotypering van de politie schiet de discussie over discriminatie niets op'
OPINIE - Maartje van der Woude − 31/10/13, 18:15
© anp.
#HetDuel Met haar bewering dat politieagenten bij controles steeds vaker discrimineren op basis van huidskleur, slaat Amnesty International het debat over 'etnisch profileren' dood, vindt Maartje van der Woude. .
Juist de kant van de politie, haar perspectief, ontbreekt in het gros van het door Amnesty aangehaalde onderzoek.Beste Gerbrig,
Etnisch profileren moet bespreekbaar worden, zijn én blijven. Amnesty's recentelijk verschenen rapport heeft een belangrijke rol gespeeld in het opnieuw onder de aandacht brengen van dit fenomeen, maar gewaakt moet worden voor het doodslaan van het debat door het ten onrechte trekken van generaliserende conclusies over het gehele Nederlandse politieapparaat.
Natuurlijk is het bestaan van etnisch profileren, het selecteren van mensen enkel en alleen op basis van hun huidskleur, verwerpelijk. Hoewel het beperkte onderzoek dat er tot op heden in Nederland over dit onderwerp is verschenen reden geeft tot zorg over dit soort praktijken, ontbreken gegevens om te kunnen vaststellen dat etnisch profileren op stelselmatige wijze en op grote schaal wordt toegepast door Nederlandse opsporingsinstanties.
Selectie
Ook wordt in jullie rapport grotendeels voorbijgegaan aan de complexe situaties waarin agenten hun beslissingen moeten nemen. Een effectieve politie zal mensen moeten aanspreken. Politiewerk zonder selectie is niet mogelijk. Voor een vruchtbaar debat over verantwoorde beslissingsprocessen is het van groot belang dat debat daadwerkelijk met en dus niet louter tegen de politie te voeren.
Juist de kant van de politie, haar perspectief, ontbreekt in het gros van het door Amnesty aangehaalde onderzoek. Het beeld dat nu wordt geschetst is grotendeels gebaseerd op de perceptie van burgers over hoe de politie haar werk doet. Dat is belangrijk, maar niet genoeg.
Ik deel jullie conclusie dat meer onderzoek naar het fenomeen etnisch profileren noodzakelijk is. Taboes zijn er om doorbroken te worden, zo ook het taboe rond etnisch profileren. Maar het debat daarover mag niet leiden tot nog meer stereotyperen, in dit geval tot stereotypering van de politie.
Maartje van der Woude is universitair hoofddocent in Leiden en doet onder meer onderzoek naar naar etnisch profileren. Twitter: @Maartje_W