Het klopt dat er in het merendeel van de RAV-en word er inderdaad een rooster gedraaid van parate 8-uurs diensten. Soms ook (afgewisseld) met parate 9,10 of 12-uurs diensten.
Er zijn ook enkele RAV-en o.a. Friesland, Drenthe, Limburg Noord en Noord en Oost Gelderland waar er ook nog 24-uurs diensten worden gedraaid.
Wanneer er een 24-uurs dienst word gewerkt van 7.00u tot de volgende dag 7.00u geldt als regel dat het dag/avonddeel van 7.00u-23.00u als parate dienst word gezien en dus ook voor 100% word betaald. Echter het nachtdeel word gezien als slaapdeel en hiervoor ontvang je maar 1/3 van je basisloon en ontvang je wel je ORT voor de nacht. Pas wanneer je daadwerkelijk word gealarmeerd en zeg van 3.00u-5.00u aan het werk bent geweest kan je deze uren schrijven tegen 150%. Echter word er vervolgens wel weer 2 uur ORT ingehouden en aangezien er bij overwerk nog 50% belasting afgaat hou je voor 2 uur werken maar 1,5 uur over en ben je over deze 2 uren je ORT kwijt. Klinkt mooi maar eigenlijk lever je geld in.
Heb daar weinig aan toe te voegen. Klopt als een bus. In Zeeland bestaat er bijvoorbeeld een Avond-Slaapdienst. Paraat van 17u tot 23u. Daarna mag je slapen tot 8u. Voor die slaapuren krijg je ongeveer een anderhalf uur uitbetaald (+ ORT). Je bent dus 15u op je werk aanwezig en krijgt er de helft van betaald.
Maar goed, terug naar de stinkende brandweermannen...