Wellicht wel inzetbaar, weet niet hoe het met de huidige voorraad helikopters is gesteld. De heli heeft alleen al een opkomsttijd van 2 uur, dat betekent dat het team dan vanaf de basis kan vertrekken. Buiten het natuurbrandseizoen worden de heli's met waterzak maar zeer, zeer zelden ingezet. En tijdens grote droogte geldt een consignatie en is de heli sneller inzetbaar.
De inzet van blushelikopter(s) is bij dit scenario geen optie.
Het is enerzijds de tijdfactor die een rol speelt. De opkomsttijd bedraagt, afhankelijk van het moment (is het tijdens kantooruren, weekend, avond/nacht?) 2 tot 3 uur. Tijdens consignatie is de snelheid hoger, maar ook dan kost het nog steeds redelijk veel tijd. Zeker als je kijkt naar dit scenario, waarbij de brand in korte tijd door zijn brandstof heen is.
Een tweede probleem is de omvang van de brand zelf. Het is een relatief kleine brand waar je het water op moet zien te droppen. Onze vliegers zijn buitengewoon goed in staat om het water daar te droppen waar wij het willen hebben maar dit zal onherroepelijk een lastige klus zijn. De heli moet namelijk gaan "storten" (het water op één plek droppen). Hierdoor moet hij stil gaan hangen waardoor er een enorme "downwash" ontstaat. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit de brand in de meeste gevallen alleen maar erger maakt. Bij natuurbrandbestrijding gebruiken we het "storten" dan ook eigenlijk maar zelden. Het "slepen" levert dan een beter resultaat. Je hebt dan namelijk minder "downwash" en het water verdeelt zich beter over de vegetatie of brandhaard waardoor het effectiever wordt gebruikt.
De blushelikopters zijn overigens niet bepaald een precisie-instrument. Maar daarvoor worden ze eigenlijk ook nooit gebruikt. Het is vooral een middel om de grootste brandhaard(en) af te remmen of onder controle te krijgen door een paar flinke klappen uit te delen. Het afblussen is een klus voor de grondeenheden.
Op zich is de gedacht die een aantal hadden niet heel vreemd. Een helikopter is een buitengewoon handige machine en inzetbaar voor veel uiteenlopende taken. Het is goed om soms even "out of de box" te denken. Bij de brand in de zendmast van Smilde hebben wij namelijk wel een formeel verzoek uit Drenthe gekregen of een blushelikopter een optie zou kunnen zijn om de brand in de toren te bestrijden. Wij hebben toen, om de bovengenoemde redenen, een negatief advies gegeven. Dat wil niet zeggen dat het nooit zou kunnen. Bij ieder verzoek dat we krijgen wordt apart bekeken of de inzet van helikopters zinvol is.