Wat gebeurt er nadat ik aangifte heb gedaan?http://www.om.nl/vast_menu_blok/contact/vraag_en_antwoord/@148654/wat_gebeurt_er_nadat/Bewijsmateriaal
Na een aangifte of ontdekking van een strafbaar feit begint de politie met een onderzoek. De recherche gaat op zoek naar bewijsmateriaal. Hiervoor kan uw medewerking gevraagd worden. Voor de bewijsvoering kunnen namelijk allerlei bijzonderheden van belang zijn. Verklaringen van mensen die iets gezien of gehoord hebben, zijn waardevol.
Voor het politie-onderzoek is het belangrijk dat u zoveel mogelijk details vertelt van wat u gezien of gehoord hebt. U kunt daar gerust de tijd voor nemen. Waarschijnlijk wordt u gevraagd om uw verhaal een paar keer te vertellen. Aan het eind van het gesprek vraagt de politie u de verklaring zorgvuldig te lezen. Als u geen op- of aanmerkingen hebt, kunt u de verklaring ondertekenen. Dit betekent dat u het eens bent met de tekst. Van de verklaring kunt u meestal een
kopie krijgen. Vergeet niet de naam te vragen van de politieman of -vrouw die over de zaak gaat. Dat is handig als u voor informatie contact wilt opnemen met de politie.
De politie zal u de verdere gang van zaken uitleggen. Ook als slachtoffer zult u meest al als getuige worden gehoord. Datzelfde geldt als u aangifte doet van een strafbaar feit.
De verdachte
Als de verdachte voor u een onbekende is, kan de politie u vragen foto’s van mogelijke verdachten te bekijken. Ook kan u gevraagd worden naar videobeelden te kijken of mee te werken aan het maken van een compositietekening. Wanneer de vermoedelijke dader is aangehouden, kan de politie vragen of u naar het bureau wilt komen. De vraag is daar of u de verdachte herkent.
Dat gebeurt met een confrontatiespiegel: een spiegel waar maar aan één kant doorheen kan worden gekeken. U ziet de verdachte wel; hij/zij ziet u niet.
Voortgang
Het kan gebeuren dat u na het afleggen van uw verklaring niets meer hoort. Dit hoeft niet te betekenen dat er niets met uw verklaring wordt gedaan. Het is mogelijk dat de politie het onderzoek niet rond krijgt. De verdachte kan bijvoorbeeld niet worden opgespoord of er is onvoldoende bewijsmateriaal te vinden. De politie besluit dan om de zaak te laten rusten. Dit betekent niet dat u niet wordt geloofd. De politie gaat er in principe vanuit dat uw verhaal waar is, maar kan het juridische bewijs niet leveren. In dat geval komt het niet tot een rechtszaak.
Als u meer wilt weten over het verloop van het onderzoek, informeert u dan bij de politieman of -vrouw die de verklaring heeft opgenomen.