Deze week houdt Veiligheidsregio Twente een grote civiel-militaire rampenoefening. Ook op andere plaatsen in Nederland worden momenteel oefeningen gehouden door de Veiligheidsregio’s. Politie, brandweer, eenheden van Defensie en andere partners in de Veiligheidsregio’s beoefenen samen de meest uiteenlopende scenario’s.
In de omgeving van Oldenzaal laat Veiligheidsregio Twente op 7 november onder andere zien hoe om te gaan met een dreiging van chemische, biologische, radiologische of nucleaire aard. Deze oefening is een samenwerkingsoefening tussen Veiligheidsregio Twente, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Brandweer Twente en het ministerie van Defensie. Er zullen voertuigen van de RIVM rondrijden om metingen te verrichten en er is een ontsmettingsstraat ingericht. Hier kan groot materieel, zoals brandweerauto’s en militaire vrachtwagens, worden ontdaan van radiologische of chemische besmetting. Zo’n besmetting kan ontstaan na een grote brand of na een ongeval met radiologische middelen. De oefening is een simulatieoefening. Er zijn geen daadwerkelijke besmettingen.
Daarnaast is er op 6 november een duikoefening met een bus die in het water raakt. De inzittenden worden daaruit gered door duikers van de Defensie Duikgroep en Brandweer Twente en vervolgens opgevangen door de militairen van 43 Geneeskundige Compagnie. Ook oefenen in de omgeving van Hengelo zo’n 150 militairen van het Korps Nationale Reserve hun hoofdtaak, namelijk het bewaken en beveiligen.
Convenantdiensten en ziekenhuizen, de kustwacht, reddingsbrigades, Rode Kruis en amateur zendvereniging DARES doen allemaal mee in deze grootschalige oefeningen door 8 veiligheidsregio’s. Gisteren was de aftrap in Noord-Nederland, waar een gesimuleerde dijkdoorbraak plaats had.
Natuurbrand
Van 4 tot en met 9 november oefenen de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands Midden en Zuid-Holland Zuid diverse scenario’s.
De veiligheidsregio Twente laat zien hoe om te gaan met een dreiging van chemische, biologische, radiologische of nucleaire aard. De veiligheidsregio’s Midden- en Noord-Oost Gelderland hebben de natuurbrand als het centraal thema.
Noodvoorzieningen
De krijgsmacht kan onder alle omstandigheden en voor langere tijd veel mensen op de been brengen en houden. Daarbij gaat het ook om bijzondere capaciteiten als noodvoorzieningen voor infrastructuur, ict-verbindingen, medische voorzieningen, bewaken en beveiligen. Op 23 september werd in Hengelo een convenant getekend waarin de samenwerking tussen de Veiligheidsregio Twente, de Politie en Defensie beschreven staat. Daarin zijn afspraken gemaakt over samenwerking en onderlinge steun bij grote crises. Een belangrijke afspraak in het convenant is het oefenen van de samenwerking bij een grote crisis of ramp. Deze samenwerking moet uiteindelijk bijdragen aan meer veiligheid in Twente. Ook is deze oefening bedoelt ter bevordering van de civiel-militaire samenwerking.
Omdat er zoveel partijen deelnemen in een Veiligheidsregio is het van groot belang dat deze partijen nauw met elkaar kunnen samenwerken bij een crisissituatie en goed op elkaar zijn afgestemd; samen oefenen is hierbij belangrijk. Een effectieve voorbereiding op en bestrijding van crises en rampen.
Bron: Veiligheidsregio Twente