kwaliteit ambulancevervoer

Auteur Topic: kwaliteit ambulancevervoer  (gelezen 4094 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rwin100

  • Gast
Gepost op: 16 juni 2007, 17:01:22
Hoi !

Mezelf effe voorstellen misschien... mijn naam is Erwin Vanden Eynden en tewerkgesteld bij het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (uiteraard in België) als coördinator patiëntenvervoer.  Het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (ZNA) bestaat uit 10 ziekenhuizen in groot-Antwerpen.  Daarnaast organiseren wij de aanvragen voor het vervoer van de bewoners van de rust- en verzorgingstehuizen van het OCMW Antwerpen (18 instellingen).

Wij hebben als ZNA geen eigen personeel en wagens maar doen een beroep op externe vervoerdiensten.  Het is geen geheim dat de wetgeving en kwaliteitseisen in België niet te vergelijken zijn met bijvoorbeeld die in Nederland.  Daarom hebben wij een eigen systeem van kwaliteitscontrole ontworpen waarbij de toebedeling van een vervoeropdracht aan een extrene vervoerder afhankelijk is van de scoring die hij heeft gekregen.  Dit systeem kan permanent aangepast worden afhankelijk van de behoefte en noden.

Om nu één en ander te kaderen en om vast te stellen dat wij met een zelfde fenomeen zitten van klachten, opmerkingen maar zeker ook positieve reacties ben ik op zoek naar kwaliteitsrapporten / enquetes van andere ziekenhuizen, ambulancediensten,...  -  in België zijn die quasi niet te vinden (juist door het ontbreken van enige wetgeving ter zake over het secundaire ambulancevervoer).
Wie kan en mag mij zo'n rapport van z'n eigen dienst bezorgen?  

Alvast bedankt !

Erwin Vanden Eynden
ZNA Patiëntenvervoer
Lindendreef 1
B - 2020 ANTWERPEN 2
erwin.vandeneynden@zna.be




Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #1 Gepost op: 22 juni 2007, 19:31:52
Bron: Polictics.be

Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #2 Gepost op: 4 juni 2012, 13:11:19
RAVU – Structurele Zorgevaluatie

ZorgVeiligPrijs 2012
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt het belangrijk om positieve prestaties op het gebied van patiëntveiligheid te belonen. Door goede initiatieven zichtbaar te maken kan men van elkaar leren en kan de kwaliteit van zorg verbeteren. De (IGZ) reikt daarom op 21 juni 2012 voor de 4e keer de IGZ ZorgVeiligPrijs uit.

De Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) heeft structurele zorgevaluatie ingevoerd onder meldkamercentralisten en ambulanceverpleegkundigen. Het is een veilige (intercollegiale) evaluatie van zorg. De zorgevaluatie is verbonden aan de verplichte bij- en nascholing van de medewerker. Het is gekoppeld aan de bekwaamheidsverklaring en daardoor niet vrijblijvend. Als resultaat van deze werkwijze zijn concrete patiëntveiligheids-onderwerpen aangepakt en verbeterd. Ook wordt deze methode toegepast bij nieuwe thema’s. Verder heeft de RAVU een CQ-index (meetinstrument) ontwikkeld voor de ambulance- en meldkamerzorg.
http://www.igz.nl/actueel/zorgveiligprijs/ZorgVeiligPrijs_2012.aspx

Hoe hebben andere diensten de zorgevaluatie vormgegeven?


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #3 Gepost op: 5 juni 2012, 21:03:06
Aangezien er niet bijstaat op welke wijze  de zorg wordt geevalueerd en wat er zo vernieuwend aan zou zijn van de wijze waarop de royal RAVU de evaluatie uitvoert moet ik het antwoord schuldig blijven of hun vorm van evalueren zo afwijkt van die van andere diensten.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #4 Gepost op: 23 december 2013, 21:42:33
Ontwikkeling indicatoren Ambulancezorg

Ambulancezorg Nederland (AZN) is in samenwerking met V&VN Ambulancezorg en de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers dit jaar gestart met het ontwikkelen van indicatoren voor de ambulancezorg.
 
Het beoogde resultaat van dit project is een eerste set van inhoudelijke indicatoren, waarmee de sector de kwaliteit van de geleverde zorg kan verantwoorden, in plaats van de tijdsnormen als enige norm waarop de sector thans wordt beoordeeld. Het project wordt begeleid door het CBO en ondersteund door het Ministerie van VWS.
 
Concept-set  
Een werkgroep heeft het afgelopen jaar gewerkt aan het ontwikkelen van een concept-set indicatoren. De set bevat indicatoren m.b.t. reanimatie, Acuut Coronair Syndroom/Myocard Infarct, CVA, pijnmanagement, Eerste hulp geen vervoer en geplande ambulancezorg (B-vervoer).
 
Praktijktest
De volgende stap is dat de indicatoren worden getest in de praktijk. In deze praktijktest wordt vastgesteld welke variabelen geregistreerd moeten worden en hoe deze registratie kan plaatsvinden. De praktijktest wordt in de periode januari - april 2014 uitgevoerd.
Op basis van de uitkomsten van de praktijktest wordt beoordeeld welke indicatoren onderdeel worden van de set. Aan de praktijktest nemen vier RAV’s deel: RAV Fryslân, Ambulance Oost, RAV Brabant Midden-West-Noord en Ambulance Amsterdam.
 
Implementatie
In juni 2014 zal een eerste set indicatoren worden vastgesteld. Vervolgens zullen de nodige voorbereidingen worden getroffen voor landelijke implementatie. Het streven is om in 2015 te starten met registreren.