Dat gaat rap op dit forum, voordat je het weet ben je al een paar pagina's verder.
Let's keep it simple, indicatie voor zuurstof:
In noodgevallen bij mensen die blauw zien en duidelijk problemen met de ademhaling hebben. Daaronder vallen dus ook drenkelingen.
Maar: het blijft een heikel punt bij COPD patienten.(zie eerdere posting).
Een EHBO-er kan zuurstoftherapie toepassen op evenementen na speciale scholing en toetsing (bekwaam) omdat hij op een evenement min of meer beroepsmatig bezig is. “Beroepsmatig”hoeft niet per se een betaalde job te zijn. De vraag blijft: wie bepaalt het kwaliteitsnivo, wie toetst dat en wie bewaakt dat? Er is helaas nog geen landelijke regeling voor.
Citaat uit wet BIG:
Het komt voor dat vrijwilligers met grote regelmaat bepaalde voorbehouden handelingen uitvoeren. Zo geven bijvoorbeeld vrijwilligers van het Rode Kruis tijdens vakanties subcutane injecties aan patiënten. In dergelijke gevallen is het aan te bevelen om de wettelijke regels met betrekking tot het geven en uitvoeren van opdrachten, zoals het vaststellen van de bekwaamheid, in acht te nemen. Ook aan de algemene zorgvuldigheidseisen behoort dan te worden voldaan.
In noodgevallen geld de wet BIG niet, maar dat is nog geen vrijkaartje om maar van alles te doen. Je bent wel met mensen bezig en deze zijn geen proefkonijnen om maar wat “medische”handelingen op los te laten.
Toch nog effe reageren:
Ff reageren.. Throphy je doet een aantal stellingen ? waar ik graag op wil reageren ?
Kan je Bron vermelden ? Hypoxie kan je toch alleen goed herstellen met een "hoge partiele zuurstofdruk "?
Je mag ervan uit gaan dat ik mijn stellingen redelijk goed met evidence onderbouw. Het probleem is dat mijn bronnen niet voor iedereen toegankelijk zijn, daar heb je een wachtwoord of subscriptie voor nodig. Ik laat mij voor deze ene keer verleiden, deze kan je wel lezen (en hij is nog recent ook):
Urwin L, Murphy R, Robertson C, Poolok A. A case of extreme hypercapnia: implications for the prehospital and accident and emergency department management of acutely dyspnoeic patients.
Emerg Med J. 2004 Jan;21(1):119-20. No abstract available.
PMID: 14734399
Als mensen verwijzen naar verouderde teksten, dan is het handig dat je de link dan ff vermeld.. Dat helpt dan ook om aan te tonen dat het een verouderde tekst is.. En dat je bij DAN europe ook de nieuwe teksten kan lezen.. Vermoedelijk verwijst Delta naar een oude tekst op een site van duikvereniging en niet naar de orginele tekst..
Ik heb eens naar jouw bronnen gekeken, maar ze betreffen toch allemaal duiksituaties. Als je zelf steeds om bronnen vraagt, geef dan tenminste zelf aan waar je zelf je bronnen vandaan haalt en niet louter verwijzen naar een club pagina. Waar haal jij je motivatie vandaan voor jouw zuurstof eerste hulp, anders dan wat je van DAN gehoord heb?