Intubatie van een jong kind is niet een basisvaardigheid die veel ambuplegen zullen hebben, even los of het wel van ze verwacht wordt. Een anesthesie achtergrond helpt wellicht, maar met een SEH/volwassenen-IC achtergrond zal de ervaring zeer beperkt zijn. Alleen al daarom kan het MMT meerwaarde hebben.
Geloof ook dat een blad 3 het kleinste McGrath blad is
1. Het is een veronderstelling dat veel ambulanceverpleegkundigen niet in staat zijn om een kind te intuberen; geen mens in Nederland kan weten hoe goed of slecht de intubatievaardigheden van ambulanceverpleegkundigen in Nederland zijn. In Nederland is men in staat om exact aan te tonen welke huisarts bovengemiddeld veel aambeienzalf voorschrijft terwijl we geen flauw idee hebben welke ambulanceverpleegkundigen ondermaats, gemiddeld, goed of uitstekende intubatieskills heeft.
2. Wat mag de Nederlandse burger verwachten van een ambulanceverpleegkundige? Het is wederom een goede vraag op een hulpverleningsforum. Mag je als vader of moeder van een jong kind verwachten dat de ambulanceverpleegkundige je kind kan intuberen of moet je het als ouders van jonge kinderen heel goed begrijpen dat de ambulance er is voor volwassenen?
3. Jij geeft aan dat het mogelijk is dat een ambulanceverpleegkundige met anesthesie achtergrond wellicht in staat is een kind te intuberen. Anesthesioloog Gerrritse schreef in zijn proefschrift dat er geen verschil zit tussen anesthesiologen en traumachirurgen bij intubatie van kinderen. Anesthesiologen intuberen dagelijks; chirurgen niet. Het zegt dus dat alle verpleegkundigen en artsen de vaardigheden kunnen aanleren. Waarom doen we dat niet?
4. Er zijn maar vier Nederlandse MMT's beschikbaar, het zegt dat er zeer waterrijke gebieden zijn waar het 20 -30 minuten duurt voor het MMT ter plaatse is. Denk jij dat de MMT-arts het verschil nog kan maken als hij na een half uurtje gaat intuberen?
5. De meeste drenkelingen zijn volwassenen in Nederland (CBS); Intuberen, PEEP 5–10 cm H2O eventueel PEEP 15–20 cm H2O, maagsonde + indien noodzakelijk LPA hypovolemie. Ik zie niet direct de toegevoegde waarde van MMT.
6. Ik heb er op zich geen probleem mee dat MMT uitrukt; sterker nog ik pleit in een ander topic voor meer MMT (grondgebonden). Ik heb het gevoel dat prehospitale zorg in Nederland twee eilanden zijn terwijl het een prachtig prehospitaal eiland moet zijn. Als je veel uitgeeft aan Mobiele Medische Teams mag je verwachten dat men er ook het maximale uit wil c.q. kan halen. Ik denk dat MMT-artsen het LPA horen op te stellen, veel MMT-artsen zijn uitstekende opleiders, het zegt dat ze bij kunnen dragen als supervisor door ambulanceverpleegkundigen on-scene te begeleiden.
7. Als je de CBS cijfers erbij pakt zie je dat er tussen 1996 en 2013 weinig verschil gemaakt is bij verdrinkingen. Je kan dan roepen dat we het altijd zo gedaan hebben en het nu eenmaal niet ander is. Ik vind het een gemiste kans als een medisch specialist ter plaatse zich beperkt tot handelingen van een super-ambulanceverpleegkundige terwijl men ook kan streven een toegevoegde waarde te zijn. Ik bedoel hiermee dat de MMT-arts dingen kan en mag doen die ambulanceverpleegkundigen niet kunnen en mogen; in deze verdrinking beschouwen als traumatisch arrest -> clamshell thoracotomie -> compressie aorta laten geven door assisterende -> open hartmassage.