Waddenzee, Zee of binnenwater?

Auteur Topic: Waddenzee, Zee of binnenwater?  (gelezen 5317 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Thor

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 7,221
  • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Gepost op: 3 april 2014, 16:59:37
Zee of binnenwater?

In Nederland hebben we een zee die wettelijk gezien binnenwater is. Inderdaad de Waddenzee. Volgens de wet ligt deze binnen de Nederlandse kustlijn en behoort daardoor tot het binnenwater. Een belangrijke adviseur va het Europese Hof is echter tot de conclusie gekomen dat de Waddenzee toch echt alle kenmerken van een zee heeft en als dusdanig beschouwt moet worden. Het Europese Hof is gevraagd zich uit te spreken over een zaak of de veerdiensten naar de Waddeneilanden terecht niet openbaar aanbesteedt zijn. Als de Waddenzee binnenwater is, zoals Nederland zegt, dan is openbare aanbesteding niet verplicht. Meer over deze zaak leest u hier ...

Een zaak met mogelijk vergaande consequenties? Op Twitter werd er in ieder geval afgelopen week al druk gespeculeerd.
De Waddenzee is volgens Nederlandse wet aangemerkt als een binnenwater. Daarom geldt op de Waddenzee onder andere het Binnenvaart Politiereglement (BPR) en de Binnenvaartwet. Met deze regels in de hand zijn snelheidsbeperkingen mogelijk en is bijvoorbeeld het Klein Vaarbewijs II verplicht.
Als de Waddenzee geen binnenwater meer mag zijn, dan vervalt bijvoorbeeld de vaarbewijsplicht en valt zij onder de Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen op Zee (BVA)

Ook verder op zee kan dit consequenties hebben. Internationaal is afgesproken dat landen langs hun kust bepaalde rechten (en plichten) hebben. Binnen 12 mijl van de kustlijn heeft Nederland het bijvoorbeeld helemaal voor het zeggen, maar ook verder op zee is bepaald of Nederland bijvoorbeeld recht heeft om daar naar olie- en gas te boren. Nu loopt de kustlijn langs de buitenste kustlijn van de Waddeneilanden. Dankzij deze vooruitgeschoven grens kan Nederland tot ver op de Noordzee haar rechten doen gelden. Als de kustlijn zou verschuiven is het niet ondenkbeeldig dat onze buurlanden hun economische zone willen aanpassen ten koste van die van Nederland.

Zal het zo ver komen? Waarschijnlijk niet. Er zijn namelijk veel internationale afspraken waarin grenzen ed. vastliggen. Die vallen niet allen onder Europees recht. Ook ligt de status van de Waddenzee als binnenwater in Nederland in veel regels vast. Dus zelfs als het Europese hof stelt dat de veerdiensten openbaar aanbesteed (hadden) moeten worden en de Waddenzee dus officieel tot zee uitroept, verwacht ik niet dat dit mooie vaargebied straks onder andere vaarregels komt te vallen.
Juist vanwege de mogelijk vergaande consequenties zal Nederland zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven en kan het nog vele jaren duren voor een dergelijke uitspraak gevolgen heeft voor de vaarregels of bijvoorbeeld de vaarbewijsplicht op de Waddenzee. En mocht het er wel van komen dan stel ik voor om de vaarbewijsplicht meteen uit te breiden met een Klein Vaarbewijs III voor alle kustwateren.

Bron Vaarwijzer Nieuwsbrief 14.

Dat zal inderdaad de nodige consequenties kunnen hebben




Ko van Leeuwen

  • Fotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
  • IJmuiden
    • Foto Ko van Leeuwen
Reactie #1 Gepost op: 3 april 2014, 17:53:32
Citaat van: Thor link=msg=1255844 date=1396537177
Zee of binnenwater?
Bron Vaarwijzer Nieuwsbrief 14.
Dat zal inderdaad de nodige consequenties kunnen hebben
Onzin. Als de Waddenzee geen binnenwater meer is zal het mogelijk consequenties hebben voor de aanbesteding, maar niet voor de territoriale wateren.

Trek een 12 mijls lijn vanaf de Friese en Groningse kust en vervolgens hetzelfde rondom de waddeneilanden en je zult zien dat er in de praktijk niets veranderd.

Weet je zeker dat je niet in een 1 april grap bent getuind? ;-)


Highfield

  • Zeeofficier Koninklijke Marine
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,016
Reactie #2 Gepost op: 3 april 2014, 18:25:44
Inderdaad, volgens UNCLOS III vormen de Waddeneilanden een archipel waardoor de basislijn (de laaglaagwater lijn waar vanaf de TTWs worden bemeten) tussen de eilanden doorloopt ondanks dat daar geen land droogvalt. Recent is deze basislijn nog aangepast in verband met het opspuiten van de Tweede Maasvlakte en het ontstaan van Noorderhaaks bij Den Helder: we hebben de grenzen een stukje verder de zee in gelegd! Wij kunnen natuurlijk besluiten dat we het BVA van kracht verklaren op de Waddenzee, dat is ons, als soevereine staat, goed recht. Dat het ooit als "volle zee" wordt aangemerkt is ondenkbaar in mijn ogen. Sterker nog, al zou men oordelen dat de basislijn niet door mag lopen tussen de Waddeneilanden, dan komt eerst de opmerking van Ko om de hoek, maar maken we ook zeer goede kans als we het gebied claimen als "historische baai" die van oudsher al bij onze wateren gerekend wordt. Dan blijft het alsnog, internationaalrechtelijk gezien, ons territoriaal gebied.

Daarnaast zijn de EEZs op de Noordzee volgens allelei bi-en multilaterale verdragen tussen de betrokken landen vastgelegd, en heeft de basisregelgeving uit UNCLOS in dit opzicht weinig relevantie meer. Die zijn ook niet gewijzigd door de eerdergenoemde wijzigingen in de basislijn, het is teveel gedoe ondanks dat het volgens de letter van de wet wel zou mogen.

Kortom, stemmingmakerij en een hoop verspilling van belastinggeld.
Bijdragen op persoonlijke titel.