Ook in Zwolle rijdt inmiddels een MICU: een MB Sprinter met containeropbouw met het roepnummer 04-301.
Nieuwe speciale ambulance voor IC-patienten
Zwolle - Vanaf 19 januari a.s. nemen het MICU-centrum Isala en de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) IJssel-Vecht een Mobiele Intensive Care Unit (MICU) in gebruik; een aangepaste ambulance voor het vervoer van patiënten tussen IC-afdelingen van verschillende ziekenhuizen. Naast zes andere centra in Nederland hebben de Isala klinieken als enige niet-academisch ziekenhuis de erkenning ontvangen van het ministerie van VWS voor MICU-transporten in oost-Nederland. De vergunning is in gezamenlijkheid met het UMCG Groningen verkregen voor de regio noord- en oost-Nederland. Ook de RAV IJssel-Vecht heeft een speciale vergunning gekregen van het ministerie.
Veilig transport
MICU-transporten zijn van belang voor het verplaatsen van IC-patiënten die aanvullende IC-zorg nodig hebben die niet geleverd kan worden in het ziekenhuis waar ze op dat moment verblijven. De MICU is dan een belangrijke randvoorwaarde voor het veilig vervoeren van IC-patiënten onder begeleiding van een team bestaande uit een IC-arts, een IC-verpleegkundige, een ambulancechauffeur en een ambulanceverpleegkundige. De MICU is uitgerust met een speciale brancard en extra medische apparatuur, medicatie en zuurstof. In een gewone ambulance zijn deze extra voorzieningen niet aanwezig. Teamwork en het juiste equipment dragen ertoe bij dat de intensive care behandeling kan worden voortgezet tijdens het vervoer van de patiënt met de MICU. Voor het vervoer van IC-patiënten tussen ziekenhuizen binnen en buiten het verzorgingsgebied zijn de ziekenhuizen in Almelo, Apeldoorn, Deventer, Enschede, Hardenberg, Harderwijk, Hengelo, Meppel, Winterswijk, Zutphen en Zwolle aangewezen op het MICU-centrum Isala.
Samenwerking IC's regio
In de Zwolse regio werken de IC's van de ziekenhuizen nauw samen. Hoofddoel daarvan is het bieden van optimale patiëntenzorg, waarbij patiënten altijd de gewenste intensive care behandeling kunnen krijgen op de juiste plek. Motto daarbij is: plaats een patiënt op een kleine IC "dichtbij huis" indien mogelijk, maar op een grote IC als het medisch vereist is. Na voldoende herstel wordt de patiënt zo mogelijk weer teruggeplaatst naar een kleinere IC dichtbij huis.