Rijkswaterstaat werkt met man en macht om wegen goed berijdbaar te houdenWeggebruikers worden opgeroepen alert te zijn en snelheid aan te passenhttp://www.rijkswaterstaat.nl/actueel/nieuws_en_persberichten/2014/december2014/rijkswaterstaat_werkt_met_man_en_macht_om_wegen_goed_berijdbaar_te_houden.aspx27-12-2014
De gladheidbestrijders van Rijkswaterstaat werken met man en macht om de wegen zo goed mogelijk berijdbaar te houden. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen dagen en vannacht gestrooid. Rond vijf uur vanochtend zijn de eerste sneeuwploegen in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland de weg op gegaan. Op dit moment zijn de strooiwagens en sneeuwploegen nog volop actief.
Wees alertWeggebruikers worden opgeroepen alert te zijn en hun rijstijl aan de winterse omstandigheden aan te passen. Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid niet helemaal worden voorkomen, en daarmee de hinder voor weggebruikers ook niet.
Rijkswaterstaat streeft ernaar alle rijstroken vrij te maken van sneeuw, inclusief de vluchtstrook. Door een gering verkeersaanbod kan het echter voorkomen dat het verkeer zich concentreert op de meest rechter rijstroken, waardoor er op de linker rijstroken geen vermenging met het zout optreedt en de sneeuw blijft liggen.
Vanochtend ondervindt met name het verkeer in Noord-Brabant hinder nadat een aantal vrachtwagens is geschaard als gevolg van de gladheid.
AdviesRijkswaterstaat geeft weggebruikers dan ook het dringende advies om:
1. de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen: voorzichtig rijden, niet onnodig van rijstrook wisselen en voldoende afstand houden;
2. ruimte te maken voor sneeuwschuivers en strooiwagens;
3. de weersverwachting en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden.
Met man en machtRijkswaterstaat zet op winterse dagen als deze al het materieel in. 1200 mensen (gladheidcoördinatoren, laders en lossers en chauffeurs) werken met 542 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers continue om de snelwegen sneeuwvrij te krijgen en de gladheid te bestrijden. Met al dit materieel leggen de strooiwagens, binnen twee uur, 10.000 km af om alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen, preventief te strooien.