Hier een reactie van brw Haaglanden:
Brandweer in de media
De brandweer is recent een aantal keren in het nieuws gekomen. Uiteraard hebben veel media stil gestaan bij het vele werk dat de brandweer tijdens de jaarwisseling heeft geleverd. Naast het werk tijdens de jaarwisseling, hebben de media ook aandacht besteed aan twee andere onderwerpen. Op 24 december 2013 heeft er in de krant ‘Trouw' een artikel gestaan met als titel: 'Brandweer redt bijna nooit iemand'. Daarnaast heeft actualiteitenprogramma ‘EenVandaag' gisteren veel aandacht besteed aan de veranderingen binnen de brandweer.
Beide artikelen geven helaas slechts een eenzijdig beeld, waarbij ik graag een aantal kanttekeningen wil plaatsen.
Artikel ‘Trouw': 'Brandweer redt bijna nooit iemand'
In het artikel staat dat de brandweer twee taken heeft: mensen redden en schade beperken. Daarnaast stelt een hoogleraar ‘Besturen van Veiligheid' (Ira Helsloot) in dit artikel dat de brandweer "zeker een vermindering van een derde in personeel kan bereiken".
De directie van Brandweer Haaglanden neemt hier stellig afstand van. Werk als de jaarwisseling, maar ook de drukte tijdens de stormen de afgelopen periode bewijzen nog eens de noodzaak om over voldoende slagkracht te kunnen beschikken (= voldoende personeel en materieel bij grote en/of langdurige inzetten). Het is Brandweer Haaglanden onduidelijk waarop Ira Helsloot zich baseert. De directie wil dan ook graag benadrukken dat dit voor Haaglanden volstrekt niet aan de orde is zonder het brandweerzorgniveau substantieel aan te tasten. Behoud van dit zorgniveau is zowel voor de directie als het bestuur een belangrijke randvoorwaarde waarbinnen de huidige bezuiniging én vernieuwing wordt doorgevoerd. Daarnaast is de directie van mening, dat de brandweer meer doet dan alleen mensen redden en schade beperken. Dat doet onvoldoende recht aan werk als hulpverleningen, waterongevallen, risicobeheersing etc.
Een ander opmerkelijke stelling in het artikel is, dat de brandweer bijna nooit iemand redt. Brandweer Haaglanden is van mening dat dit wellicht geldt voor een brandende ruimte in een woning (waar na 3 minuten een niet-overleefbare situatie ontstaat waaruit iemand niet meer gered kan worden), maar dat dit zeker niet geldt voor mensen die zich in aangrenzende ruimten en aanpalende gebouwen bevinden. In Haaglanden zijn er genoeg voorbeelden te noemen, waar de brandweer wel degelijk mensen heeft gered.
Hetzelfde geldt voor de stelling van Helsloot dat het niet uitmaakt of de brandweer een paar minuten later komt: "je kunt als brandweer heel erg je best doen om een stuk van een pand te redden, en dan komt de verzekeraar en die sloopt alles weg". De directie van Brandweer Haaglanden is van mening dat deze stelling vaak niet opgaat, zeker niet in oude binnensteden. Juist daar heb je in korte tijd veel slagkracht nodig om te voorkomen dat een brand uit de hand loopt. Maar dit geldt niet alleen in oude binnensteden. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de zeer grote brand in De Lier, waar Brandweer Haaglanden heeft voorkomen dat de brand bij een autosloperij oversloeg op een internationaal groenteveredelingsbedrijf. De donatie die dit bedrijf deed aan de Brandwondenstichting als dank hiervoor, bewijst nog eens de meerwaarde om wel degelijk op tijd te komen. Dat Veiligheidsregio's af willen van verplichte opkomsttijden voor de brandweer, is dan ook te ongenuanceerd. Onder andere risicoprofielen, type bebouwing , bewoning etc moeten in dit kader worden meegewogen.
Uitzending actualiteitenprogramma ‘EenVandaag'
EenVandaag heeft samen met de grootste vakbond (Abvakabo FNV) een opiniepeiling gehouden onder brandweerpersoneel in Nederland, zowel beroeps als vrijwillig.
Het moment van deze uitzending is niet willekeurig gekozen. De Wet Veiligheidsregio's bepaalt namelijk dat alle brandweerkorpsen per 1 januari 2014 zijn geregionaliseerd en opgegaan in een veiligheidsregio. Dit geeft veel organisatorische drukte, met zowel kansen als ‘gedoe'. Overigens is de brandweer in Haaglanden al enige jaren geleden geregionaliseerd en onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH).
Kanttekeningen
Het onderzoek waarop de uitzending is gebaseerd, is niet onafhankelijk tot stand gekomen. Dit heeft geresulteerd in een (eenzijdig) gekleurd beeld. Een aantal kanttekeningen is daarom op zijn plaats.
Het klopt dat veel personeelsleden zich zorgen maken over bezuinigingen en het gevoel hebben dat het werk daar onder te lijden heeft.
Er zijn gemengde gevoelens over pilots met betrekking tot de inhoud van het vak (waaronder minder personeel op uitrukeenheden). Dat komt deels doordat niet alle brandweerregio's een en ander goed ingekaderd hebben en dit soort ontwikkelingen soms vanuit een bezuiniging en niet vanuit een vakinhoudelijke doelstelling hebben ingezet. Voor de goede orde: dit is in Haaglanden niet het geval. De vakinhoudelijke doelstelling betekent in Haaglanden voor beroeps met name het creëren van mogelijkheden tot differentiatie en specialisatie. Voor de vrijwilligers betekent het met name het waarborgen van uitrukken.
Het is soms zo dat nieuwe eenheden zijn ingevoerd zonder dat daar adequate trainingen etc. zijn uitgevoerd. Dan ervaart men dat als onveilig. Ook is het zo dat in sommige regio's vernieuwing is/ wordt doorgevoerd zonder een Risico Inventarisatie en Evaluatie (eis in het kader van arbo-veiligheid). Voor de goede orde: dit is in Haaglanden niet het geval.
Relatie met organisatieverandering Brandweer Haaglanden
Uit het onderzoek komt naar voren, dat bureaucratie wordt ervaren als probleem. Brandweer Haaglanden heeft in haar visiedocument ‘Op Koers' onderkend dat onder andere schotten tussen afdelingen, lokaliteiten en vergadercircuits een integrale sturing belemmeren. Daarom is en wordt nog steeds binnen Brandweer Haaglanden gewerkt aan een verandering in de organisatiecultuur, ondersteund door een verandering in de organisatiestructuur.
Met vriendelijke groet,
Esther Lieben
bron:
http://www.vrh.nl/algemene_onderdelen/indexen/nieuws/?ActItmIdt=38010