POLITIEVAKBOND LUIDT NOODKLOK OVER GEVAREN
Agent doet werk van brandweer
door Olof van Joolen en Wessel Wit
AMSTERDAM, woensdag 8 januari 2014
Doordat de bezuinigende brandweer met te weinig manschappen uitrukt, lopen agenten onverantwoord grote risico’s.
Politiemensen gaan noodgedwongen de brand in of trotseren explosiegevaar om aanwezigen te redden. Politievakbond ACP vindt dit onacceptabel en heeft de leiding van de Nationale Politie om opheldering gevraagd.
„Een op het oog eenvoudige brand kan door ondeskundig handelen van politiemensen ontaarden in een uitslaande brand en een levensbedreigende situatie”, staat in een brief aan de korpsleiding. De ACP wil tot het gesprek met korpsleiding en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) niet verder reageren.
De eerste incidenten zijn een feit. In Bussum werden vorig jaar april agenten door de brandweer een brandend huis ingestuurd. De brandweer rijdt in Het Gooi vanwege bezuinigingen met slechts twee in plaats van zes mensen op de eerst uitrukkende wagen. Er waren daardoor te weinig mensen beschikbaar om de redding uit te voeren.
Niemand raakte gewond. De brandweer zegt in een vergelijkbaar geval weer zo op te treden. Maar uit de brief van de ACP blijkt dat er grote risico’s aan deze aanpak kleven. Het politie-uniform is niet brandbestendig. En de patronen in het dienstwapen hebben bovendien een zelfontbrandingstemperatuur van 180 graden. Bij branden loopt de temperatuur al snel op tot 700 graden, met als gevolg dat er spontaan schoten kunnen worden gelost.
Begin vorige maand ging het wel mis, toen een agente in het Brabantse Sint Willebrord tevergeefs probeerde een 70-jarige man te redden. Hij woonde boven een bloemenwinkel waar brand woedde. De redding mislukte en de agente moest vanwege het inademen van rook een nacht in het ziekenhuis doorbrengen. Rookvergiftiging is de meest voorkomende doodsoorzaak bij branden.
„Wanneer je met te weinig mensen bent, wordt de verleiding groot om politiemensen die er toch al zijn in te schakelen”, reageert Ronald Kraan van de Vereniging Brandweer Vrijwilligers. „We gaan dit vaker zien, want de komende tijd zullen bezettingen op de wagens overal alleen maar kleiner worden.”
Ook brandweervakbond Abvakabo FNV maakt zich grote zorgen. „Het is onvermijdelijk dat burgers door de enorme bezuinigingen op het brandweerapparaat vaker afhankelijk worden van andere instanties dan alleen de brandweer”, vreest voorzitter Bert de Haas. „Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als er giftige gassen in het spel zijn.”
Bron: Telegraaf & Vakbonden