Het is een beetje een kromme redenatie, om in dit geval als argument te gaan roepen dat de politie een algehele vrijstelling van de RVV heeft. In het door jou genoemde artikel 29 staat uitdrukkelijk dat de knipperende koplampen uitsluitend overdag gevoerd mogen worden als aanvulling op de OSG. Het gaat dan per definitie al om een situatie dat de BR van toepassing is.
De BR is altijd van toepassing. Met en zonder OGS.
Ik vind de BR sowieso niet erg correct opgesteld en wat krom omschreven.
Als je hem woord voor woord goed doorleest, blijkt dat e.e.a. niet goed op elkaar aansluit en blijken een aantal zaken verschillend te interpretereren.
Er worden zaken aangehaald, die in andere wetgeving weer anders genoemd staat.
Ook de toepasbaarheid in de praktijk blijkt lastig door het feit dat het om politiewerk gaat.
Daar komt iets meer bij kijken dan het spoedrijden met een ambu of brandweer, die gewoon van A naar B rijden op een snelle manier.
De politie rijdt bij de weg met in het achterhoofd politiewerk: surveillance, volgen, achtervolgen, stoptekens, volgtekens, staandehouden, tactisch aanrijden, observatie, wegafsluiten, spookrijders opvangen, rijden met externe dreiging, autoprocedures btgv, klemrijden enz...
Kortom heel veel soorten bijzonder weggedrag die je alleen bij politie ziet.
Paar kleine dingen:
-Alleen al het feit dat er in de BR staat wat het maximaal toelaatbare is, er staat ook in dat de BR mag worden overschreden.
-oranje voeren bij stilstand. Hoeft ineens niet bij i.m. de fendoff mag ineens ook blauw blijven voeren.
- BR overschrijden in overleg met meldkamer staat er. Vervolgens blijkt melden aan OC achteraf, voldoende. Is dat overleg?
-Toestemming OGS optische EN geluidssignalen. Er staat nergens dat je ook toestemming moet hebben voor b.v. alleen optische signalen.
-klemrijden of ander voertuig vastrijden, dan heb je een BR en artikel 5 wvw. Is al gauw sprake van toch...
Het is zodoende heel makkelijk voor een aanklager om een agent -die geheel niet in eigen belang- politiewerk doet, op te hangen aan de hoogste boom. Je kunt altijd wel iets van vinden.
Zo denk jij er over. Maar kennelijk zijn er wel degelijk politieambtenaren die daar anders over denken. En wanneer zij daarop aangesproken worden is de kans zeer groot dat zij zich dan beroepen op 'hun algehele vrijstelling van de RVV'.
Als jij het "not done" vindt, spreek jij dan jou collega's er op aan wanneer jij constateert dat deze het wel gebruiken?
Ja. Al snap ik soms wel waarom het gebeurd.
Ik denk dat meerendeel niet weet dat de kk functie in het rvv staat omschreven, derhave zal men zich daar ook niet op beroepen.