Nee. Een beveiligingsorganisatie moet een ND nummer hebben van Justitie.
Een ND nummer is voor beveiligingsorganisaties die beveiligingswerkzaamheden voor derden verrichten
Een kroeg zal dit niet krijgen.
Inderdaad, een kroeg krijgt geen ND nummer, maar een horecaondernemer kan wel een BD nummer aanvragen, voor een "Particuliere bedrijfsbeveiligingsdienst voor de eigen horeca onderneming"
Horecaportiers kunnen wel ingehuurd worden door een kroeg, danwel een ZZP'er, of via een beveiligingsorganisatie.
Of bij de eigen bedrijfsbeveiligingsdienst werken....
Ook dient de beveiliger in het bezit te zijn van de grijze pas, en bij zich te dragen.
en moeten deze in tegenstelling tot de eerdere berichten voorzien zijn van een BLAUWE pas.
De grijze pas is voor beveiligers die ALLE beveiligingswerkzaamheden, dus ook Horecaportier, uit mogen voeren, maar daarvoor heb je het beveiligingsdiploma nodig, of daarvoor in opleiding zijn. Horeceportiers hebben veelal een blauwe pas, waarmee zij alleen maar deze werkzaamheden uit mogen voeren, maar een grijze pas kan dus ook, mits de beveiliger natuurlijk in dienst is van een extern beveiligingsbedrijf
kan een horecaportier gezien worden als particuliere beveiliger?
Het IS een particuliere beveiliger
En nogmaals, welke wet wordt overtreden bij het daadwerkelijk gebruik van de handboeien? wederechtelijke vrijheidsberoving?
In WPBR, artikel 9 lid 3 wordt het dragen van handboeien door beveiligers verboden.
De maximale boete, die staat vernoemd in de WBPR is € 11.250,--.
Het DRAGEN van handboeien is dus op grond van de WPBR NIET toegestaan voor particuliere beveiligers. Wanneer een beveiliger wel handboeien draagt, is het echter de vergunninghouder (lees de beveiligingsorganisatie voor wie de beveiliger werkt), die een bestuurlijke boete opgelegd kan krijgen op grond van die WPBR. Een beveiliger mag, net als elke andere burger, bij heterdaad iemand aanhouden, maar of daar handboeien bij gebruikt mogen worden?
En dan is het altijd een discussiepunt of iemand beveiliger is of niet en dus wel of niet onder de WPBR valt.
Inderdaad, maar het is aan de toezichthouder (lees de politie) om aan de discussie een eind te maken en te bepalen wat wel of niet onder de noemer "beveiligingswerkzaamheden" geschaard moet worden.
En draag deze man een beveiligingsembleem dan is deze man een beveiliger en geen gastheer/vrouw en wordt er misbruik gemaakt van het embleem.
Ook is hier een strafbaarstelling in het kader van de WPBR artikel 9, op alle feiten max € 11.250,-- (eerste cat)
In de WPBR staat dat een beveiliger, bij het uitvoeren van beveiligingswerkzaamheden namens een vergunninghouder, in het (goedgekeurde) uniform van dat bedrijf moet lopen, inclusief logo (is vaak niet aanwezig!) en het V'tje. Maar NERGENS in de WPBR of elders, is het dragen van het V'tje en/of een beveiligingsuniform door anderen strafbaar gesteld. Het feit dat iemand een V'tje draagt maakt hem/haar dus geen beveiliger en/of vergunning plichtig. Het is de aard van de werkzaamheden (ter beoordeling van de politie) die maakt dat er een vergunningplicht is, en daarbij horen dus bepaalde eisen aan het personeel dat de werkzaamheden uitvoert.
Het ligt eigenlijk aan het takenpakket van de man aan de deur of er een vergunning en een pas moeten worden aangevraagd. Zolang je geen 'beveiligingswerkzaamheden' verricht: dus deurtje open/deurtje dicht en goedenavond zeggen, dan is er niks aan de hand. Dan hoef je geen vergunning te hebben en ben je geen beveiliger/portier. Alleen dan mag je dus geen Vtje op je jas hebben of "security" op je jas laten zetten.
Kan jij mij vertellen waar dat staat?
Maar dat betekent dus ook: niet visiteren, geen deurbeleid, geen id/leeftijdcontrole, niet bemoeien met knokpartijtjes en lastige klanten etc.
Wat betreft visiteren heb je helemaal gelijk, dat is echt iets voor beveiligers. Maar deurbeleid en id/leeftijdcontrole, daar begint het grijze gebied al. Elke horecaondernemer, net als elke winkelier, is verplicht om de leeftijd te controleren van degenen aan wie je drank verkoopt. Nergens staat dat dit alleen door beveiligers gedaan zou mogen worden, en gelukkig maar, want dan zou elke kroegbaas, supermarkt of slijterij een beveiliger aan de deur moeten hebben staan. Wat mij betreft is elke vorm van toegangscontrole dan ook heel lichtgrijs, en valt volgens mij NIET onder de noemer beveiligingswerkzaamheden.
Ook het bemoeien met knokpartijtjes en lastige klanten daar heeft ELKE horecaonderneming mee te maken, ook de (kleine) horecaonderneming die geen beveiligers in dienst heeft. Hier begint wel het grijze gebied, waar het denk ik vooral mee te maken heeft is wat de hoofdtaak van iemand is. Als jij aan de bar staat of de glazen ophaalt, en er gebeurt wat in de zaak, dan mag je daar gewoon op ingrijpen, en hoef je geen beveiliger te zijn. Loop je echter door de zaak met als voornaamste taak ingrijpen bij knokpartijtjes en lastige klanten, dan ben je volgens mij vergunning plichtig, ongeacht het naampje wat je daar op plakt