Defibrillator op straat redt levens

Auteur Topic: Defibrillator op straat redt levens  (gelezen 3711 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

helm

  • Gast
Gepost op: 26 februari 2014, 12:47:47
Vandaag in het nieuws een artikel uit Medisch Contact.
Citaat
Defibrillator op straat redt levens

Voordat de ambulance met sirenes de hoek om komt, is 58 procent van de patiënten al aangesloten op een AED uit een van de kastjes met het groene logo. Dat laten de nieuwste resultaten zien van het Arrest-onderzoek in Noord-Holland. Cardioloog Ruud Koster schrijft er deze week over in Medisch Contact.


De afgelopen zes jaar is het aantal reanimaties met AED enorm gestegen; van 20 procent in 2006 naar 58 procent in 2012. Dat werpt zijn vruchten af, want het aantal patiënten dat levend uit het ziekenhuis wordt ontslagen is ook flink gestegen. In 2012 zijn 61 patiënten levend ontslagen uit het ziekenhuis, waarbij één AED-schok voldoende was om de bloedsomloop te herstellen. Dat waren er in 2006 nog maar 19. Deze resultaten komen uit het Arrest-onderzoek, dat onder leiding staat van cardioloog Ruud Koster. Burgerhulpverleners krijgen in dit onderzoek een sms van de meldkamer om assistentie te verlenen bij gebruik van de AED. Vertaald naar heel Nederland zouden dan meer dan 400 patiënten met één AED schok al gered zijn geweest.

Er zijn naar schatting 60.000 tot 80.000 defibrillatoren verkocht. De AED is daardoor overal te vinden en redt veel levens, maar dat zouden er nog meer kunnen zijn volgens Koster. Doordat de AED de bloedsomloop vaak zelf weer op gang weet te brengen, hoeft de ambulancebemanning niet meer te defibrilleren bij aankomst. Gevolg kan echter zijn dat de ambulancemedewerkers niet eens weten dat er sprake was van ventrikelfibrilleren, of dat de AED is gebruikt. Ook wanneer zij wel op de hoogte zijn, komt de informatie uit de AED niet altijd terecht bij de behandelend artsen in het ziekenhuis. De behandelend arts in het ziekenhuis mist namelijk een verbinding met het apparaat, dat te vinden is op straat of in winkelcentra. Hij weet soms niet dat het is gebruikt, en wat er is gemeten.

Cardioloog Ruud Koster laat drie praktijkvoorbeelden zien waarbij behandelend artsen niet wisten dat de patiënt was gedefibrilleerd met de AED. Een gevaarlijke situatie, want patiënten werden vervolgens niet goed behandeld. De dokters wisten niet waardoor de patiënt ineen was gezakt en gaven de verkeerde behandeling. Zeker bij bepaalde vormen van ventrikelfibrilleren geeft dit een grote kans op herhaling en op een dodelijke afloop.

Het uitlezen van de AED’s door het ziekenhuis is niet eenvoudig op te lossen.

Ambulancemedewerkers hebben wel wat anders aan hun hoofd wanneer zij iemand ophalen dan het uitlezen van de AED. ICT-verbindingen tussen AED en ziekenhuis zijn er niet en ze zouden erg kostbaar zijn. Niemand staat te springen om dit te financieren, aldus Koster.

http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht-1/142464/defibrillator-op-straat-redt-levens.htm


Ik heb wat vragen over de cijfers, misschien dat iemand die betrokken is bij dit onderzoek ze kan beantwoorden;

In 6 jaar is het aantal reanimaties met AED enorm gestegen; van 20% in 2006 naar 58% in 2012.
Wil dat zeggen dat er in 58% gedefibrilleerd is of was de AED aanwezig?

Het aantal mensen dat levend uit het ziekenhuis is ontslagen steeg van 19 naar 61.
Om hoeveel reanimaties ging het in totaal, ofwel hoeveel % overleeft?

Landelijke cijfers 400 overlevenden op 60-80.000 AED's
Dat is ongeveer Eur. 500.000,- per geslaagde reanimatie?




RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1 Gepost op: 15 juli 2014, 12:32:45
Reanimatie-onderzoek: reanimatie in kaart gebracht

Reanimatie staat volop in de belangstelling. De inzet van burgerhulpverleners en het toenemende gebruik van de AED (Automatische Externe Defibrillator) blijkt de overlevingskans positief te beïnvloeden (lees meer). Tegelijkertijd staat het nut van reanimatie ook ter discussie. Kortom, reanimaties vormen ook voor Ambulancezorg Groningen een belangrijk aandachtsgebied. De organisatie is een eigen onderzoek gestart.

Het langlopende onderzoek ARREST in de regio's Noord-Holland en Twente over de periode 2006-2011 laat zien dat de kans op overleving na een reanimatie buiten het ziekenhuis ongeveer 23%. Dit percentage betreft reanimaties waarbij problemen met het hart de oorzaak zijn van de circulatiestilstand. In de regio Groningen is er nog onvoldoende zicht op de aantallen en de resultaten van reanimaties, waarbij ambulanceteams betrokken zijn. Het eigen onderzoek brengt daar verandering in.
doel van het onderzoek

Twee van onze eigen ambulanceverpleegkundigen zijn na een selectieprocedure en een opleiding via de Isala Academie in Zwolle aan de slag gegaan met de opzet van een beschrijvend onderzoek naar reanimaties in de provincie Groningen. Bij de opzet van het onderzoek maken zij gebruik van de informatie en ervaring van professionele onderzoekers op dit terrein. De vragen die zij op termijn met het onderzoek willen beantwoorden zijn:

*    hoeveel reanimaties buiten ziekenhuis zijn er per jaar in Groningen
*    wat is het overlevingspercentage na reanimatie
*    zijn er verschillen tussen Groningen en andere regio's in aantal reanimaties en overlevingspercentage
*    welke conclusies zijn mogelijk ten aanzien van de kwaliteit van de uitvoering van reanimaties