In Amsterdam hebben we een samenwerking met een commerciële ALS organisatie. Hierdoor kunnen we ook evenementen aannemen waar ALS zorg volgens de vergunning noodzakelijk is.
Deze ALS hulpverleners werken dan binnen de Rode Kruis organisatiestructuur maar medisch gezien werken ze volgens hun eigen protocol etc.
Soms werken we ook in combinatie met ALS zorg door de Geneeskundige Combinatie. Of beiden.
Bij de Amsterdam Marathon hadden we bijvoorbeeld EHBO (BLS) posten langs de route. In het Olympisch Stadion hadden we een EHBO post versterkt met ALS zorg door de externe partnerorganisatie (Arts en VP). Buiten het Olympisch Stadion stond een EHBO post (BLS) met daarnaast de Geneeskundige Combinatie (SIGMA en Ambu Team, zonder MMT). In deze EHBO post stond een extra Triage Verpleegkundige (ik denk vanuit de GHOR/Ambulance Amsterdam) om te triëren tussen EHBO post en Geneeskundige Combinatie.
De Rode Kruis meldkamer stuurde alle posten (behalve SIGMA tent) aan. De Ambulance Meldkamer de evenement gebonden ambulances in samenspraak met de OVD-G-Evenement die ter plaatse was en ook aanspreekpunt was voor de GNK.
Rode Kruis meldkamer en OVD-G hadden regelmatig afstemming en tevens rechtstreeks contact met de MKA.
Artsen en verpleegkundigen mogen bij ons wel evenementenhulpverlener zijn maar dienen zich te beperken tot de handelingen van een eerste hulpverlener. Uiteraard brengen ze wel meer kennis mee, maar dus niet hun medicijnkoffer, stethoscoop, of scalpel. Ook artsen, verpleegkundigen en instructeurs moeten bij ons de competentieavonden volgen. Dat heeft er met name mee te maken dat we dan niet alleen de EHBO vaardigheden bekijken maar ook andere competenties als samenwerking, portofooncommunicatie etc.
Remco