Bezuinigingen Veiligheidsregio Brabant Zuid Oost

Auteur Topic: Bezuinigingen Veiligheidsregio Brabant Zuid Oost  (gelezen 65507 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #50 Gepost op: 24 mei 2014, 12:00:06
Brandweer regio koerst op behoud posten

EINDHOVEN - In het aantal bluswagens van de brandweer wordt de komende jaren fors het mes gezet.

Tegelijkertijd kunnen alle kazernes en posten in de regio openblijven.


Dennis 2331

  • ICT'er (Engineer Wireless) - Fractielid gemeente Eindhoven
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 559
  • Eindhoven
Reactie #51 Gepost op: 14 juni 2014, 13:19:41
'Geen oog voor brandweervrijwilligers'

EINDHOVEN - In het reorganisatieplan voor de regionale brandweer in Zuidoost Brabant is amper aandacht voor de vrijwilligers. "Er ontbreekt een beeld van de toekomst van de vrijwilligers binnen het korps", zegt burgemeester Maarten Houben van Nuenen. De zogeheten Toekomstivisie Brandweerzorg leidt momenteel tot commotie onder vrijwilligers en beroepskrachten.

Het uitgangspunt van het huidige concept-plan is te snijden in de aantallen voertuigen en vrijwilligers. Deze en andere ingrepen zouden moeten leiden tot een bezuiniging van vier tot zes miljoen euro.

De medewerkers spraken al eerder de vrees uit de veiligheid van de bewoners niet meer te kunnen garanderen, als het plan doorgaat.

Bron : Eindhoven Dagblad (ED.nl)
De beroepskrachten worden tijdens de discussie over de toekomst van de brandweer vertegenwoordigd door de vakbonden. Houben roept de vrijwilligers op óók de krachten te bundelen.
 As ge nie mėr nčijsgierig bent, dan worde aau


Dennis 2331

  • ICT'er (Engineer Wireless) - Fractielid gemeente Eindhoven
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 559
  • Eindhoven
Reactie #52 Gepost op: 19 juni 2014, 14:49:53
Twijfels over bezuinigingsplannen brandweer

De Eindhovense gemeenteraad heeft nog twijfels over de bezuinigingsplannen van de regionale brandweer. Dat bleek dinsdagavond na een debat over de plannen.

Partijen vinden het nog moeilijk te beoordelen wat de gevolgen zijn van de plannen, omdat de uitleg bij allerlei maatregelen nog ontbreekt. Ook vinden de partijen dat de brandweerlieden op de werkvloer meer moeten worden betrokken bij de plannen.

Als gevolg van landelijke kortingen, wil de brandweerleiding bijna vijf miljoen euro bezuinigen. Dat moet gebeuren door een halvering van de bluswagens, minder mensen op die wagens als ze moeten uitrukken, en het schrappen van honderden banen. De brandweerlieden en de vakbonden zijn tegen de bezuinigingen. Volgens hen staat de veiligheid van de burgers op het spel als de plannen doorgaan.

Burgemeester Van Gijzel gaf aan dat ook hij de consequenties van alle maatregelen niet goed kan overzien. Hij gelooft wel dat de bezuinigingsplannen haalbaar zijn, zonder dat daarmee de veiligheid meteen in gedrang komt. Daarnaast wil hij kijken of er ook nog andere manieren zijn om geld te besparen. Bijvoorbeeld door nog meer in te zetten op preventie en voorlichting.

Verder liet Van Gijzel weten zich zorgen te maken over de bedrijfscultuur bij de regionale brandweer, met name bij het korps in Eindhoven. Volgens een intern rapport is er veel wantrouwen op de werkvloer, vooral richting de leiding.

Ook de andere gemeenteraden in Zuidoost-Brabant moeten zich nog buigen over de bezuinigingsplannen. De Eindhovense gemeenteraad wil later dit jaar opnieuw in debat over de reorganisatie.

Bron : Studio040
 As ge nie mėr nčijsgierig bent, dan worde aau


Dennis 2331

  • ICT'er (Engineer Wireless) - Fractielid gemeente Eindhoven
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 559
  • Eindhoven
Reactie #53 Gepost op: 20 juni 2014, 12:55:46
Heldere en duidelijke uitleg over de bezuinigingen bij de brandweer Brabant-Zuidoost. Studio Stadhuis (Eindhoven)

http://www.youtube.com/watch?v=8XT9Unuvoew
 As ge nie mėr nčijsgierig bent, dan worde aau


Dennis 2331

  • ICT'er (Engineer Wireless) - Fractielid gemeente Eindhoven
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 559
  • Eindhoven
Reactie #54 Gepost op: 20 juni 2014, 13:33:58
Regiobrandweer schrapt 215 functies

GELDROP - Bij de regiobrandweer gaan de komende jaren 215 van de huidige 985 functies verloren. De personeelsreductie onder vrijwilligers en beroepskrachten moet zoveel mogelijk via natuurlijk verloop plaatsvinden.
In 2018 moet de bezuiniging zijn gerealiseerd. Op het huidige budget van 42 miljoen euro wordt 4,8 miljoen bespaard.

Visie op basisbrandweerzorg

"Dat is de opdracht die het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio, bestaande uit de 21 burgemeesters van die regio, ons vorig jaar heeft gegeven. Er moet visie komen op de basisbrandweerzorg. Én het moet goedkoper", zegt Alfred Veltman, burgemeester van Someren en voorzitter van de stuurgroep die bezig is met de ontwikkeling van een toekomstvisie.

Bezuinigen op de brandweerzorg is onontkoombaar, zegt Veltman, want het gevolg van rijksbeleid. "Gemeenten moeten het doen met minder geld. Op alle fronten wordt daarom bezuinigd: zorg, onderwijs, personeel. De brandweer ontkomt daar niet aan."

Veiligheid blijft gegarandeerd

Volgens de opstellers van de toekomstvisie, die in maart volgend jaar moet resulteren in een definitief besluit, blijft de veiligheid van burgers en personeel gegarandeerd. Het aantal posten en kazernes blijft in stand, onderstreept Veltman.

Een ander onderdeel van het bezuinigingsplan is het verminderen van het aantal tankautospuiten (TS). Kazernes en posten die nu nog over twee van deze standaard brandweerwagens beschikken, leveren er één in. Voor een gemeente als Eindhoven, met vier TS'en, betekent dit een halvering.
 As ge nie mėr nčijsgierig bent, dan worde aau


Dennis 2331

  • ICT'er (Engineer Wireless) - Fractielid gemeente Eindhoven
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 559
  • Eindhoven
Reactie #55 Gepost op: 26 juni 2014, 11:43:23
Gemeentes boos om schrappen banen bij brandweer: ‘We ontkomen er niet aan’

EINDHOVEN - Raadsleden van meerdere gemeentes in Zuidoost-Brabant zetten vraagtekens over de aankomende bezuinigingen bij de brandweer. De komende jaren verdwijnen er 215 van de in totaal 985 functies. Dat zou gevolgen hebben voor de veiligheid, stellen de raadsleden tijdens de eerste bijeenkomst over de nieuwe plannen van de regionale brandweer.

De raadsleden zijn het niet eens met de plannen die nu op tafel liggen. Alfred Veltman, voorzitter van de werkgroep Toekomstvisie Brandweerzorg, kreeg het flink te verduren. "Waarom wordt er op deze manier bezuinigd?" en "Hoe kunt u de veiligheid garanderen als er minder brandweermannen zijn?" waren vragen die meerdere malen gesteld werden.

Veltman verdedigde zich door te zeggen dat dit nog slechts 'een visie' is. "We proberen deze visie te verfijnen door op een avond als deze zo veel mogelijk informatie te vergaren", vertelt hij. "Wij snappen dat de voorstellen die er nu liggen niet prettig zijn. Maar we ontkomen er gewoon niet aan."

Grote onrust bij brandweer
Het gaat met name om vrijwilligers en betaalde medewerkers op de wagens, op kantoor en medewerkers met managementfuncties die bij de brandweer moeten vertrekken. Begin 2015 wordt de knoop doorgehakt over de bezuinigingsplannen.

De toekomstvisie met bezuinigingsplannen leidde eerder dit jaar tot grote onrust onder brandweerpersoneel. Bij de brandweer in Eindhoven heerst ook onrust, maar dat komt door een verpeste sfeer op de werkvloer, bleek uit een rapport van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Bron : Omroep Brabant
http://www.omroepbrabant.nl/?news/213171582/Gemeentes+boos+om+schrappen+banen+bij+brandweer+%E2%80%98We+ontkomen+er+niet+aan%E2%80%99.aspx
 As ge nie mėr nčijsgierig bent, dan worde aau


Alexander

  • Brandweer - integrale veiligheid - EHBO - BHV - adviseur - docent
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 588
    • Blog
Reactie #56 Gepost op: 27 juni 2014, 11:58:39
Waarom wordt er in de uitleg naar bestuurders altijd alleen maar over de taak brandbestrijding gesproken? Met wat rookmelders en preventie voorkomen we brand en is er minder brandweer nodig....... De cijfers wijzen anders uit want er is vorig jaar een toename aan grote branden en ook het aantal doden bij brand neemt niet af. Is het niet zo dat een rookmelder zonder snelle en daadkrachtige opvolging nog geen effect heeft?

Over de taak hulpverlening en rampenbestrijding wordt nergens gesproken. Dat is best bijzonder omdat 50 % van onze taak niet alleen maar branden blussen is. Zijn we straks nog wel in staat om alle taken goed en snel uit te voeren?

De brandweer is fors duurder geworden maar is er ook inzichtelijk gemaakt waar die kostenstijging nu precies zit? Is het de uitrukdienst of zijn de kosten juist gemaakt aan de kantoorkant op de afdelingen preventie, crisisbeheersing, rampenbestrijding of welke naam je er ook aan mag geven? Grote incidenten en rampen zoals de vuurwerkramp Enschede en de cafebrand in Volendam hebben juist daar een forse groei veroorzaakt. Dat was zeker nodig en onder enorme politieke druk geen andere keuze.

De brandweer was in veel steden en dorpen altijd het middelpunt van de gemeenschap tegen lage kosten. Ooit ontstaan omdat de burgers elkaar gingen helpen bij brand en dat later in georganiseerd verband gingen doen, de vrijwillige brandweer was geboren. In de grote steden kwamen er later beroepsposten omdat de bestuurders maar ook de burgers snelle hulp wilde. Is dat nu veranderd anno 2014? Wat verwacht de burger eigenlijk van ons als brandweer? Is het niet zo dat als ze 112 bellen men zo snel mogelijk een rode auto voor de deur wil hebben die daadkrachtig hulp kan verlenen? Hebben de mensen boodschap aan het feit dat er nu geen Gemeentelijke brandweer meer is maar valt onder de veiligheidsregio? Is het niet gek dat de uitrukdienst/basis brandweerzorg onder leiding van de Veiligheidsregio fors duurder is dan bij de Gemeente?

Waarom zijn er landelijk geen duidelijke regels over de uitruktijden en het potentieel wat ter plaatse moet komen bij een incident? Waarom mag iedere veiligheidsregio zijn eigen beleid maken? Waarom kan de brandweerzorg straks anders zijn in Groningen dan in Limburg, Gelderland of Brabant? Heeft iedere burger geen recht op dezelfde zorg?

Kritisch kijken naar de kosten van de brandweer is prima. Kan er bezuinigd worden, jazeker kan dat. Laten we eens beginnen met de inkoop van voertuigen, kleding, opleidingen, facilitaire zaken zoals gebouwenbeheer, etc. etc. Kijk met een scherpe blik naar de uitrukdienst maar vergeet vooral de andere afdelingen niet. Zorg voor landelijke ondersteuning bij grote incidenten en rampen in plaats van regionale grip-teams. Maak specialismen zoals rampenbestrijding, hoogteredding, ogs-teams, etc. landelijk maar hou de basis brandweerzorg op lokaal niveau op sterkte. Door snel en daadkrachtig optreden kunnen veel grote incidenten beperkt blijven. Maar ook voldoen we dan aan de verwachtingen van de burger en hebben bestuurder veel minder uit te leggen als het fout gaat. Win-win situatie?
Ik reageer op persoonlijke titel. Mijn vragen en/of opmerkingen zijn geen kritiek maar ik ben hooguit open en direct. Daarnaast altijd op zoek naar le


JJ75

  • Geinteresseerde kritische burger, en weer BHV'er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,833
Reactie #57 Gepost op: 27 juni 2014, 12:24:14
Wat is het effect van deze bezuinigingen op andere veiligheidsregio's? Is er bij grote calamiteiten niet sneller inzet nodig uit andere delen van Nederland? Hoe is dat financieel geregeld?


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #58 Gepost op: 27 juni 2014, 12:46:14
Citaat van: Alexander link=msg=1280357 date=1403863119
Waarom wordt er in de uitleg naar bestuurders altijd alleen maar over de taak brandbestrijding gesproken? Met wat rookmelders en preventie voorkomen we brand en is er minder brandweer nodig....... De cijfers wijzen anders uit want er is vorig jaar een toename aan grote branden en ook het aantal doden bij brand neemt niet af. Is het niet zo dat een rookmelder zonder snelle en daadkrachtige opvolging nog geen effect heeft?

Over de taak hulpverlening en rampenbestrijding wordt nergens gesproken. Dat is best bijzonder omdat 50 % van onze taak niet alleen maar branden blussen is. Zijn we straks nog wel in staat om alle taken goed en snel uit te voeren?

De brandweer is fors duurder geworden maar is er ook inzichtelijk gemaakt waar die kostenstijging nu precies zit? Is het de uitrukdienst of zijn de kosten juist gemaakt aan de kantoorkant op de afdelingen preventie, crisisbeheersing, rampenbestrijding of welke naam je er ook aan mag geven? Grote incidenten en rampen zoals de vuurwerkramp Enschede en de cafebrand in Volendam hebben juist daar een forse groei veroorzaakt. Dat was zeker nodig en onder enorme politieke druk geen andere keuze.

De brandweer was in veel steden en dorpen altijd het middelpunt van de gemeenschap tegen lage kosten. Ooit ontstaan omdat de burgers elkaar gingen helpen bij brand en dat later in georganiseerd verband gingen doen, de vrijwillige brandweer was geboren. In de grote steden kwamen er later beroepsposten omdat de bestuurders maar ook de burgers snelle hulp wilde. Is dat nu veranderd anno 2014? Wat verwacht de burger eigenlijk van ons als brandweer? Is het niet zo dat als ze 112 bellen men zo snel mogelijk een rode auto voor de deur wil hebben die daadkrachtig hulp kan verlenen? Hebben de mensen boodschap aan het feit dat er nu geen Gemeentelijke brandweer meer is maar valt onder de veiligheidsregio? Is het niet gek dat de uitrukdienst/basis brandweerzorg onder leiding van de Veiligheidsregio fors duurder is dan bij de Gemeente?

Waarom zijn er landelijk geen duidelijke regels over de uitruktijden en het potentieel wat ter plaatse moet komen bij een incident? Waarom mag iedere veiligheidsregio zijn eigen beleid maken? Waarom kan de brandweerzorg straks anders zijn in Groningen dan in Limburg, Gelderland of Brabant? Heeft iedere burger geen recht op dezelfde zorg?

Kritisch kijken naar de kosten van de brandweer is prima. Kan er bezuinigd worden, jazeker kan dat. Laten we eens beginnen met de inkoop van voertuigen, kleding, opleidingen, facilitaire zaken zoals gebouwenbeheer, etc. etc. Kijk met een scherpe blik naar de uitrukdienst maar vergeet vooral de andere afdelingen niet. Zorg voor landelijke ondersteuning bij grote incidenten en rampen in plaats van regionale grip-teams. Maak specialismen zoals rampenbestrijding, hoogteredding, ogs-teams, etc. landelijk maar hou de basis brandweerzorg op lokaal niveau op sterkte. Door snel en daadkrachtig optreden kunnen veel grote incidenten beperkt blijven. Maar ook voldoen we dan aan de verwachtingen van de burger en hebben bestuurder veel minder uit te leggen als het fout gaat. Win-win situatie?
Alexander, ik kan me geheel vinden in jouw betoog en ik zou willen dat menig manager jouw betoog als handleiding zou gaan gebruiken. Uiteindelijk weet elke brandweerman/vrouw ook die in de repressieve diensten dat er bezuinigt moet worden. En ik denk dat als je hun vraagt om daar over mee te denken dat dit ook zeker gebeurd.
En zeker de punten die je noemt om kosten te dekken kunnen al veel bijdragen. De regio's Utrecht, Gooi&Vechtstreek en Flevoland zijn die weg al ingeslagen, ook met het oog op de uiteindelijk 1 worden van deze 3 regio's. Er loopt nu bv een aanbestedingstraject voor bluskleding. Dus die weg is zeker goed mogelijk. O0

Citaat van: JJ75 link=msg=1280371 date=1403864654
Wat is het effect van deze bezuinigingen op andere veiligheidsregio's? Is er bij grote calamiteiten niet sneller inzet nodig uit andere delen van Nederland? Hoe is dat financieel geregeld?
Het effect kan inderdaad zijn dat bij een grote calamiteit bijstand moet worden gevraagd vanuit een andere naastgelegen regio. Alleen is de kans groot dat die regio's ook aan het bezuinigen zijn. En dan geld nog steeds dat regio's zelf de broek willen ophouden, en zeker bij bijstand eerst aan hun eigen regio zullen denken om die goed afgedekt te houden, en dan pas gaan nadenken of ze bijstand kunnen leveren. Waardoor bijstand erg lang op zich zal laten wachten, of gewoon niet zal komen.


Dennis 2331

  • ICT'er (Engineer Wireless) - Fractielid gemeente Eindhoven
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 559
  • Eindhoven
Reactie #59 Gepost op: 11 augustus 2014, 13:21:06
Deel Eindhovense gemeenteraad wil duikteams terug in regio

Een deel van de gemeenteraad in Eindhoven wil na het dodelijk ongeluk in Hapert, waarbij een duikteam uit Den Bosch te laat kwam voor redding bij een ongeluk, dat de duikteams in de regio terugkeren. Dat laat Dre Rennenberg weten in een brief aan het Eindhovens college.

Deel Eindhovense gemeenteraad wil duikteams terug in regio
Eerder werd door de veiligheidsregio bezuinigd op de duikteams in de regio. Een slechte keuze vindt Rennenberg van het Ouderen Appčl. Door economische redenen de veiligheid van mens en dier in gevaar bregen kan niet de bedoeling zijn zo stelt hij.

Een duikteam dat uit Den Bosch moet komen kan geen soelaas bieden en nooit een snelle levens reddende inzet kan zijn aldus de fractievoorzitter. En dus vraagt Rennenberg aan het college of de opheffing van de duikteams kan worden herzien.
 As ge nie mėr nčijsgierig bent, dan worde aau