Glucose prikken is geen voorbehouden handeling omdat zij niet met name genoemd wordt in de wet. Het is wel mogelijk dat de handeling in een zorginstelling als risicovol danwel voorbehouden gekwalificeerd wordt. Een instelling is daar vrij in.
Dat familieleden of patienten mogen injecteren, of aan thuisdialyse, thuisbeademing, tuiszuurstof of wat niet meer mogen doen komt omdat zij niet beroepsmatig met voorbehouden handelingen bezig zijn. Zij vallen dus buiten de werkingssfeer van de wet. Wel dient er een goed instructie en controle te zijn. Wel blijft het strafrecht onverminderd van kracht.
In principe mag iedere werknemer op het gebied van de individuele gezondheidszorg in opdracht voorbehouden handelingen uitvoeren. Er moeten echter wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan die nader in de wet omschreven staan (deskundigheid, bekwaam, bevoegd, opleiding etc).
Laboranten vallen niet onder de wet BIG. Zij worden noch in artikel 3, noch in artikel 34 genoemd. Vanwegen hun functie mogen zij in opdracht van een zelfstandig bevoegde een venapunctie verrichten.
Voor eerste hulp is weer een apart artikel gewijd. Er wordt wel de beperking opgelegd dat er dringende noodzaak moet zijn tot ingrijpen en dat er geen direkte medische hulp voor handen is. Verder moet men naar beste weten handelen.
En duidelijk en verhelderend boekje is "Onder Voorbehoud", te verkrijgen via het ministerie van VWS