'Politiekorpsen handelen bewust in strijd met wet'http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1343003.ece/Politiekorpsen_handelen_bewust_in_strijd_met_wetANP op 28 januari '10, 10:24, bijgewerkt 28 januari '10, 11:53
DEN HAAG - De politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en IJsselland handelen in strijd met de wet met het gebruik van gegevens uit de automatische kentekenherkenning.
Dat stelde het
College Bescherming Persoonsgegevens donderdag na onderzoek. De twee politiekorpsen overtreden volgens het college willens en wetens de wet.
De politie mag automatische kentekenherkenning volgens de wet onder voorwaarden toepassen. Alleen kentekens die in een automatische vergelijking een ‘match’ vertonen met een kenteken in het politiebestand, mogen worden bewaard. De andere kentekens moeten direct worden vernietigd. Dat gebeurt bij de betreffende korpsen niet, zo blijkt uit het onderzoek.
Omstreden proef
De politie IJsselland begon in 2008 met de
omstreden proef waarbij de nummerborden van alle voertuigen op de autowegen A28 en A50 bij Zwolle worden geregistreerd en zeven dagen bewaard. Vorig jaar bleek dat
ook de Rotterdamse politie een omstreden systeem gebruikt, waarbij op vijf plaatsen rondom de stad permanent de nummerborden van alle passerende voertuigen worden geregistreerd. Die gegevens worden drie maanden bewaard.
‘Het leidt ertoe dat iedere automobilist als potentiële verdachte wordt beschouwd’, aldus Jannette Beuving, plaatsvervangend voorzitter van het CBP. ‘Grote groepen burgers komen zo in politiebestanden terecht, terwijl ze niets op hun kerfstok hebben. Als alle korpsen dat zouden doen, krijg je een nationaal volgsysteem, waarbij alle burgers in politiebestanden zijn opgenomen. Het is een grote inbreuk op de privacy en op de rechten van burgers.’
No-hits
Het CBP heeft vorig jaar
richtsnoeren gepubliceerd over de toepassing van automatische kentekenherkenning door middel van camera's door de politie. Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond bewaart de zogenoemde ‘no-hits’ desondanks 120 dagen, het korps IJsselland bewaart ze tien dagen.
De korpsen erkennen volgens het CBP dat ze de no-hits bewaren en dat dit volgens de wet niet mag. ‘De politie weet heel goed wat wel en niet kan’, aldus Beuving. ‘De korpsen moeten als de wiedeweerga stoppen met het bewaren van no-hits.’
In Nederland werken 23 van de 26 politiekorpsen met het systeem van automatische kentekenherkenning, ANPR. Het CBP roept de ministeries van justitie en binnenlandse zaken op een einde te maken aan de ongeoorloofde praktijken. De twee onderzochte korpsen zal het college nader aan de tand voelen. Mogelijk leidt dat tot het opleggen van een last onder dwangsom.
De rechtbank in Zwolle
accepteerde afgelopen zomer de gegevens van de camera’s bij de IJsselbrug als rechtmatig verkregen bewijsmateriaal in een zaak met een serie autodiefstallen. De rechter zag geen strijdigheid met de richtlijnen van het CBP.
Bekijk hier de richtlijnen van het CPB over de kentekenherkenning (.pdf)