Bovenregionaal team crisiscommunicatie officieel van starthttp://www.nctv.nl/actueel/nieuws/bovenregionaal-team-crisiscommunicatie-officieel-van-start.aspx?cp=126&cs=59950Nieuwsbericht | 13-02-2014
Tijdens de expertmeeting van het veiligheidsberaad op 13 februari, zijn de leden van het bovenregionaal expertteam crisiscommunicatie officieel geďnstalleerd. Het bovenregionaal team crisiscommunicatie bestaat uit professionals voor en door de veiligheidsregio’s en gemeenten.
Het team is gevormd op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Veiligheidsberaad. Vorming van dit 'invliegteam' was een van de aanbevelingen uit het rapport eenheid in verscheidenheid na Moerdijk. Met de vorming van dit team hebben alle veiligheidsregio’s en gemeenten de mogelijkheid om tijdens een incident of crisis advies of bijstand in te schakelen. Dat doen ze door het nummer van het Nationaal Crisiscentrum (NCC) te bellen 070-751 5000.
De expertmeeting over ‘het totale speelveld van de crisiscommunicatie’ besteedde aandacht aan de professionalisering van de crisiscommunicatie dwars door alle kolommen heen. De politie heeft een crisiscommunicatieteam (CCT). De brandweer is gestart met een ondersteuningsteam brandweer (OTB). Alle teams werken op verzoek van de veiligheidsregio of politie-eenheid en zijn bedoeld om bij het optreden van een crisis meer in te spelen op de informatiebehoefte en sentimenten die leven in de samenleving. Tijdens deze expertmeeting bleek dat het veel samenwerking vereist tussen alle kolommen. Iedereen heeft zijn eigen taak, maar uiteindelijk zijn we één overheid. En het gaat er om dat we dat niet vergeten in ons optreden.
Portefeuillehouder crisiscommunicatie uit het DB Veiligheidsberaad, Piet Bruinooge heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor versterking van de crisiscommunicatie in de veiligheidsregio’s.
Pieter: "Door binnen de regio’s de crisiscommunicatie in een regionale pool te organiseren, bundel je regionaal de beste mensen. Het is efficiënter om een kleinere groep betrokken en goed opgeleide mensen te hebben, dan om het per gemeente te organiseren. Daarnaast zie je dat naast regionale bundeling van krachten dit ook bovenregionaal voordelen biedt. De start van dit bovenregionale team met expertise uit de verschillende regio’s is goed nieuws. Eindelijk kunnen we op een eenvoudige manier de expertise uit de regio’s ontsluiten en deze kennis met elkaar delen. Zo kan er kruisbestuiving plaatsvinden en uitwisseling van kennis. Dat komt uiteindelijk alle regio’s ten goede."
De start van het bovenregionaal team is mogelijk door de geslaagde samenwerking tussen Veiligheidsberaad en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het beheer en de doorontwikkeling van het bovenregionaal team crisiscommunicatie ligt vanaf nu bij het IFV (instituut fysieke veiligheid). Voor het inroepen van het team maken de veiligheidsregio’s gebruik van de 24/7 paraatheid van het NCC en het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC).
Dit project is een goed voorbeeld van samenwerking tussen Rijk en Veilgheidsregio’s en samenwerking dwars door alle kolommen heen. Met als einddoel goede crisiscommunicatie van een betrouwbare en goed voorbereide overheid.