Ik ben het hier niet met je eens.
Als een slachtoffer gaat braken tijdens een reanimatie dan heb je iets verkeerd gedaan. Het slachtoffer krijgt niet spontaan de hartslag weer terug en de ademhaling al zeker niet (er vanuit gaande dat we geen AED hebben). Tenzij je te maken hebt met een verstikkingsslachtoffer dat gaat braken, waarbij door de druk wellicht ook de brok uit de keel loskomt, maar dan is er een heel andere situatie. Bij een "normale" reanimatie komt er niet spontaan hartslag en ademhaling op gang... ook niet na braken. Mijn mening dus: ga gewoon verder waar je gebleven bent. Mond reinigen, knie in de prut en aan de slag.
Zoals beschreven in diverse BHV boeken, controleren we de vitale functies niet meer na het starten van BLS (een aantal uitzonderingen daargelaten) We leten tegenwoordig op tekenen van leven, en hieronder valt ook braken. Er is nogal een verschil tussen braken bij een persoon die bewusteloos is en een persoon die bij bewustzijn is, zet iemand kracht achter het braken dan is dat zeer waarschijnlijk een teken van leven (in dit geval is braken een reflex) echter een bewusteloos slachtoffer zal op een gegeven moment braaksel in mond en keelholte hebben "staan", in de volksmond noemen we dit ook braken. Ik ben het niet (geheel) eens met de stelling van jorrin. Er zijn wel zeker casussen denkbaar waarbij de persoon na kortdurende reanimatie een eigen circulatie en ademhaling krijgt, ik geef jorrin gelijk dat dit zeer zelden zal voorkomen. Uiteraard is het van belang om bij een "brakende" reanimatiepatient, je te realiseren dat dit door foutief handelen kan ontstaan, dus controleer de massage plaats en heb aandacht voor een goede chin lift en rustig beademen, lucht inblazen in 1,5 tot 2 seconden.
Hierbij wil ik tenslotte nog opmerken dat een brakend slachtoffer zeker niet altijd toegeschreven kan worden aan het handelen van de hulpverlener, mensen die bijvoorbeeld net flink getafeld hebben zullen sneller braken dan iemand die niet gegeten heeft.
Om nog antwoord te geven op de vraag:
als de patient daadwerkelijk (met kracht) braakt, dan lijkt het mij raadzaam om na de snelle kantelmethode de patiënt te controlen, aangezien we dit beschouwen als een teken van leven, is er echter geen sprake van (met kracht) braken dan lijkt het mij dat elke seconde telt en dat er na de snelle kantelmethode weer, zo snel als mogelijk, doorgegaan moet worden met BLS
paul