Het is allemaal nogal makkelijk, je bent donateur van Greenpeace en koopt daarmee je zonden af of iets dergelijks.
De werkelijke oplossing ligt natuurlijk bij de mens zelf. Bewuste keuzes maken.
Wat Greenpeace doet is alleen maar uitstellen van iets wat toch wel gaat gebeuren. Zie alle acties in Eemshaven. Die centrale wordt afgebouwd en vroeg of laat echt wel opgestart. Door alle acties van milieugroepen echter vele miljoenen duurder en die worden weer doorgeberekend aan ons, de consument.
Heel veel acties van Greenpeace zijn volkomen ondoordacht en puur gericht op media aandacht om zichzelf in leven te houden.
Als voorbeeld wil ik het stenen storten in het 'reservaat de Noordzee' aanhalen.
Studies hebben allang aangetoont dat een verbod op visserij in bepaalde zones averechts werkt(zie Scholbox).
Daarnaast is de visserij gezien de groeiende ontwikkeling van de bestanden al jaren op de Noordzee al jaren gezond.
Kortom, Greenpeace voerde daar een actie die niet gebaseerd was op feiten en ook nog eens levens in gevaar bracht.
Dankzij milieuorganisaties zijn kweekvissen nu op de lijst van "Duurzame vis" terwijl er natuurlijk niks zo duurzaam is als vis die wekelijks vers aangeleverd wordt vanaf onze eigen Noordzee. Hoeft geen ellenlange diepgevroren reizen af te leggen, goede ketencontrole en zonder toevoegingen. Op televisie hebben we al meerdere keren kunnen zien wat kweekvis uit Azië inhoudt en dat deze verre van duurzaam is. En al helemaal niet gezond.
Maar Greenpeace voert daar geen actie. Dat doet men liever in het veilige Nederland, zeker na wat er nu in Rusland gebeurt is. Men werkt uiteraard mee aan de arrestatie omdat men weet dat men dan ook zeer spoedig weer op vrije voeten is. De baas betaald een symbolische boete, natuurlijk nooit genoeg om de inzet te dekken en het verlies van het platform te dekken, en de kous is weer af.
Een prachtige website met een incidentje met de Kulluk op sleep is alles waar ze mee komen. Terwijl elders in de wereld echte schade aan het milieu wordt aangericht. Denk aan diep Afrika, India en China. Maar daar krijgen we vrij weinig van mee op de Nederlandse televisie en dat is dus voor Greenpeace weinig interessant. Als men zich daar nu eens druk ging maken want als ze daar maar eens een fractie van ons milieubeleid gingen uitvoeren dan kwam het met onze wereld vast wel goed.
Als je niet wilt dat Gazprom daar gaat boren zul je de auto moeten laten staan, de kachel lager moeten zetten en produkten moeten kopen die in een korte keten naar de consument geleverd worden. Alleen dan maak je echt het verschil.
We kunnen nu wel kiezen om niet op de Noordpool naar olie te boren maar waar halen we dan die olie vandaan?
Men wil van alles niks en komt alleen maar aan met windmolens en zonnepanelen. Erg kortzichtig aangezien we met de huidige manier van leven nooit aan de energievraag kunnen voldoen met deze twee bronnen. Sterker nog, we komen nog niet in de buurt.
Kijk alleen maar naar het explosief gestegen stroomverbruik in de wereld als gevolg van (mobiel) internet. Een beetje datacentrum of internetknooppunt gebruikt meer energie dan alle huishoudens in een gemiddelde stad.
Daarnaast worden we met windenergie alleen maar afhankelijker van gas om ons net stabiel te houden.