Weer
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloogGeldig tot maandag 09 juni 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modellenbeoordeling.SYNOPTISCHE SITUATIE:Parallel aan een zuidelijke stroming aan de oostflank van een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ligt een golvend koufront. Actueel ligt dit front net ten westen van de FIR (thetaw850 van circa 14 C), maar geleidelijk beweegt het oostwaarts. Achter het koufront stijgt de druk waardoor ons land vanaf vanavond van het zuiden uit geleidelijk terugkeert aan de warme kant van het front. Maandag avond trekken enkele thermische vores vanuit Frankrijk noordwaarts.
MODELBEOORDELING:Er bestaat grote onzekerheid over de positie van het koufront. In Hirlam komt ons land vrijwel volledig aan de koude kant te liggen, maar in Harmonie blijven oosten en zuidoosten juist aan de warme zijde. Op de synoptische schaal gaat het dan om een verschil van 80-120 km. Daarnaast wordt de convectie (zowel vanaf de grond als door forceringen op hoogte) verschillend opgelost, waardoor regionaal verwachten ambitieus is. De komende uitvoer zal ongetwijfeld ook met weer andere varianten op de proppen komen. Enige ordening kan in het weerbeeld worden aangebracht door in eerste instantie te concentreren op het potentiële weer aan de warme kant van het front en vervolgens met behulp van een ensemble proberen een kansschatting te maken voor de maximale oostelijke positie van het koufront. Dat laatste wordt dan ook nog bemoeilijkt door het golvende karakter van het front. Tezamen maakt dat dan een prognostisch beeld dat uiteindelijk m.b.v. nowcasting verder zal worden afgesteld.
Aandachtspunten.
WIND:Harmonie berekent voor de actuele buienlijn boven het zuidwesten uitschieters rond 30 kn, naarmate de buien verder noordoostwaarts trekken suggereert het model lokaal uitschieters rond 40 kn (75km/h). Ondanks dat het model er actueel goed op zit, is het nog de vraag hoelang deze buien zullen overleven.
Voor de nacht naar maandag en maandagmiddag/avond trekken mogelijk weer buien over het zuiden en zuidoosten en hierbij berekent Harmonie nog hogere uitschieters. Op deze termijn valt nog niet te zeggen waar en wanneer deze buien precies zullen optreden.BEWOLKING:Vandaag in de warme lucht van tijd tot tijd Cb's met een vrij hoge basis, meest getriggerd vanaf hoogte. Dichter naar het koufront (waar ook Sc aanwezig is) is de lucht vochtiger en liggen de bases lager. Toppen FL370 (actueel ook gemeten). Maandagmiddag kunnen Cb's ook vanaf de grond ontwikkelen en dan liggen de bases lager. Nabij het front een kleine kans op stratus.
NEERSLAG:In de warme lucht hangt het er vanaf of je forcering hebt vanaf de grond of vanaf hoogte. In het eerste geval is je schering meer dan 40 kn, in het tweede geval zo'n 30 knopen of minder. Vandaag is de convectieve modus bij CAPE-waardes van 1000-2000 J/kg dan ook multicell, vaak ook lineair georganiseerd.
Maandagmiddag stijgen de CAPE-waardes volgens Hirlam lokaal naar meer dan 4000 J/kg in het oosten en zuidoosten en dan is de modus "supercell". Dat laatste betekent dat de buien een lange levensduur hebben en er gedurende de gehele levensduur kans is op gevaarlijk weer (zeer zware windstoten, (grote) hagel, onweer en overvloedige neerslag), met name onder de updraft. Harmonie geeft die potentie ook al weer in het berekende aantal ontladingen en komt zowel voor komende nacht als maandagmiddag/avond dicht in de buurt van het criterium voor extreem weer.ZICHT:Vannacht lokaal kans op nevel of een mistbank, vooral daar waar neerslag gevallen is en er opklaringen zijn. Dauwpunten zijn hoog. Verder uiteraard in neerslag teruglopend zicht.
TEMPERATUUR:Voor vandaag grote onzekerheid in de temperatuur, op basis van de onzekerheid kan eigenlijk vooral geconcludeerd worden dat de kansen op zomerse waarden het grootst zijn in het zuidoosten. In Hirlam komen we zelfs zover aan de koude kant van het front terecht dat in de noordwestelijke helft van het land de 20 C niet eens gehaald wordt. Afgaande op kortetermijnensembles wordt die soep echter toch wat heter gegeten en wordt op de meeste plaatsen de 20 C wel gehaald. Dat laatste geeft ook meteen het idee dat de positie van het koufront in de nieuwste run een oostelijke uitbijter is.
Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 08/06/2014 00.00 uur LT. BRON: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/guidance_modelbeoordeling.html
Even een kleine uitleg (ik begrijp dat dit topic niet voor discussie bedoeld is, maar voor de leken is dit wel prettig): CAPE waarden zeggen iets over de onstabiliteit van de atmosfeer. Hoe hoger de waarde, hoe meer 'brandstof' er is voor de buien. Het enige wat je dan nog extra nodig hebt is b.v. een trigger (koufront, convergentielijn, geografische elementen zoals bergen etc.). Bij CAPE tussen de 500-1500J/kg heb je soms al stevige buien. Ga je meer richting de 1500-2500J/kg, dan zit je al met buien zoals we die afgelopen avond hebben gezien in België met de grote hagelstenen. De verwachtingen van de modellen nu is, dat de CAPE waarden kunnen stijgen tot 4000J/kg. Dit zijn voor ons land extreme waarden, iets wat je eigenlijk normaal alleen in de Verenigde Staten ziet. Als er maandagmiddag/-avond buien gaan ontstaan, dan zullen ze van (zeer) zwaar kaliber zijn (zie referentie in de guidance, men spreekt dan gelijk over 'supercellen') met grote hagel (flinke stijgstromen zorgen voor grote hagelstenen), overvloedige neerslag, (zeer zware) windstoten (denk een downburst/valwinden!) en zwaar onweer. Gezien de omstandigheden zou een flinke tornado bij een supercel (roterende bui) zeker niet uitgesloten zijn. Supercellen zullen (zie tekst) kunnen langdurig blijven bestaan en ook langdurig krachtig zijn. Ik las al ergens dat de situatie deed denken aan 25 juni 1967, toen Nederland getroffen werd door 3 tornado's, zie
KNMI.nl.
De buien zijn natuurlijk van te voren slecht te voorspellen (locatie, tijdstip), maar de huidige weerkaarten laten in ieder geval veel ruimte voor mogelijkheden die doen denken aan zwaar (nood)weer.
Wordt vervolgd / in de gaten gehouden.