Aan de hand van bovenstaande post zal ik proberen een 'vertaling' te maken.
Estofex heeft Level 3 uitgegeven voor een groot deel van noordwest Frankrijk en de Benelux voor de volgende randverschijnselen:
- Zeer grote hagel
- Zeer zware (schadelijke) windstoten
- Tornado's (windhozen)
- Overvloedige regenval
Level 3 geeft aan dat de kans op extreem gevaarlijke randverschijnselen 15% is binnen een straal van 40km vanaf een enkel willekeurig punt in dat gebied.
Level 2 geeft aan dat de kans op gevaarlijke randverschijnselen 15% is binnen een straal van 40km vanaf een enkel willekeurig punt in dat gebied.
We hebben te maken met de aanvoer van warme, vochtige lucht uit het zuidwesten en een naderend koufront vanuit het westen. Nadat de buien van vannacht weggetrokken zijn, komen we in de loop van de ochtend in de warmere lucht terecht en zullen er opklaringen komen. Doordat er sprake is van een zogenaamde 'deksel' op de atmosfeer, lijkt het erop alsof de buienontwikkeling in de middag nog niet op gang kan komen. Dit heeft voor- en nadelen. Allereerst is het een voordeel, omdat de hoeveelheid CAPE (waarde wat aangeeft hoe onstabiel de atmosfeer is) nog flink kan oplopen. In delen van Nederland zal de CAPE oplopen tot meer dan 3000J/kg, wat extreem is voor onze contreien.
Anderzijds ontstaat het probleem dat niet precies duidelijk is hoe laat en wanneer de eerste buien precies zullen gaan ontstaan. Het risico wat je krijgt door het tegenwerken van de buienontwikkeling, is dat de hoeveelheid energie gigantisch wordt. Op het moment dat er dan ergens een bui tot ontwikkeling komt, dan zal dit ook gelijk een zeer zwaar kaliber zijn, met de hierboven genoemde randverschijnselen. Dit zagen we de afgelopen dagen al meerdere malen in België en Frankrijk, waar hagelstenen tot 10cm gevallen zijn.
Uiteindelijk is de verwachting dat tegen het einde van de middag en in de avonduren een zeer actieve lijn met buien vanuit het zuidwesten richting het noordoosten zal trekken. Dit zal vermoedelijk in de vorm van een squall-line zijn, een langgerekte buienlijn met hier en daar knikken er in. Deze knikken worden 'bow-echo's' genoemd (
zie Wiki). Op deze plekken, waar de buienlijn als het ware naar voren wordt geduwd, komen vaak valwinden voor. Dit zijn grote hoeveelheden lucht die vanuit de hoge wolkenluchten naar beneden denderen en eenmaal bij de grond aangekomen alleen nog maar horizontaal verder kunnen. Hierbij worden extreme windsnelheden gehaald. Een recent voorbeeld van een valwind was die bij Vethuizen, een camping bij Doetinchem, waar toen veel caravans het water in werden geblazen.
Estofex geeft verder aan dat in de loop van de avond de omstandigheden 'verbeteren', in die zin dat de kans op tornado's groter wordt. Indien er zich voor de grote buienlijn uit losse cellen ontstaan die het stadium 'supercel' bereiken (
zie Wiki), dan is de kans zeker aanwezig dat hierbij een tornado voorkomt. Naast de andere verschijnselen zoals zeer grote hagel, zware windstoten en overvloedige regenval.
Het een en ander lijkt zeker te gaan gebeuren, maar er moet altijd rekening mee worden gehouden dat er lokaal best plaatsen kunnen zijn waar het 'noodweer' minder heftig uitpakt dan elders. Niet vreemd, want extreme randverschijnselen bij dit soort situaties spelen zich vaak ook af op zeer lokale schaal.
Verdere discussie mag in het topic Weerpraat in de huiskamer. Eventuele vragen in dat topic of via PM.