GRIP 1 (verdachte neergeschoten door politie) Koudekerkseweg - Vlissingen 26-10-2014

Auteur Topic: GRIP 1 (verdachte neergeschoten door politie) Koudekerkseweg - Vlissingen 26-10-2014  (gelezen 19902 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Hoeveel voorbeelden zijn er van aanslagen met zelfgemaakte explosieven in de Westerse wereld de afgelopen jaren ? Slechts een handjevol. Het risico was dus in die zin dus zeer beperkt.  De aanslag in Boston en van Anders Breivik kan ik alleen voor de geest halen.

In "de westerse wereld" worden jaarlijks toch echt wel tientallen geplaatste explosieven aangetroffen, daarbij blijkt dat achteraf de daders voor het merendeel "eenlingen" zijn met uiteenlopende motieven.
(Dan laat ik het gebruik van explosieven binnen het criminele circuit nog buiten beschouwing...)

Een klein deel van die explosieven gaat ook werkelijk af.
Voorbeeld: In 2013 een reeks aanslagen op moskeeën in de UK. In 2012 een ied in 2 kerken in Spanje. Een groot deel daarvan haalt echter nauwelijks het internationale nieuws.

Daarnaast zijn er natuurlijk jaarlijks ettelijke arrestaties voor het treffen van voorbereidingen voor het willen plegen van een bomaanslag.

Dus zelfs los van IS, kan ik me voorstellen dat men bij een verward persoon, met "een achtergrond" en iets wat op explosieven lijkt extra voorzichtig is..
( Wat niet weg neemt dat de huidige terreur dreiging, en de recente aanslagen, best een rol kunnen hebben gespeeld.)
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


silque

  • Sheepdog
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,873
Citaat van: devilfish link=msg=1304597 date=1414356153
Het is toch een koud kunstje om deze mensen achterom te evacueren?

Er is daar geen achterom, voorzijde is geen optie omdat ze dan langs de verdachte zouden moeten.
Uitspraken op dit forum zijn op persoonlijke titel.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Politie schoot terecht op 'bomvestdrager'

Op 26 oktober 2014 schoot een politieagent in Vlissingen een man in het been.  De Rijksrecherche startte een onderzoek naar het vuurwapengebruik. Het OM concludeert dat de agent volgens de geldende regels heeft geschoten en dat er tevens sprake was van noodweer. De agent wordt niet vervolgd voor het schieten op de Vlissinger.

Op 26 oktober 2014 schoot een politieagent in Vlissingen een man in het been.  De Rijksrecherche startte een onderzoek naar het vuurwapengebruik. Het OM concludeert dat de agent volgens de geldende regels heeft geschoten en dat er tevens sprake was van noodweer. De agent wordt niet vervolgd voor het schieten op de Vlissinger.

Bomvest
Aan de politie werd op die 26 oktober gemeld dat er een man op de Koudekerkseweg tegen deuren van woningen schopte. Bij aankomst van de politie werd geconstateerd dat de man gedrogeerd of verward leek. Hij reageerde niet of heel traag op de verzoeken van de politie.

Toen de man op straat in elkaar zakte, bezweet  en met trillende oogleden,  ritsten de agenten zijn jas open, en zagen een constructie die leek op een bomvest.

Schieten
De agenten liepen weg van de verdachte met het vermeende bomvest en wilden een veilige afstand creëren voor henzelf en de omgeving. Daarbij zeiden zij tegen de man dat hij moest blijven liggen. De man stond echter op en liep op de agenten af en reageerde niet op bevelen afstand te houden. De agenten trokken toen hun wapen en waarschuwden de man dat er geschoten zou worden wanneer hij niet zou blijven staan. De man bleef doorlopen waarna door twee agenten een waarschuwingsschot in de lucht werd gelost. Toen de man ook daarna nog bleef doorlopen , was dat aanleiding voor een van de agenten om gericht op de benen van de man te schieten.

EOD
De EOD kon uiteindelijk constateren dat de man geen explosieven bij zich droeg. Het vest wat de man droeg bleek een sportvest te zijn, wat bij sporttrainingen gebruikt kan worden, gevuld met gewichten. De kabels of draden die door de politie gezien zijn, bleken van zijn telefoon en koptelefoon te zijn.

Dreiging
De agenten die op de melding afkwamen en de situatie ter plaatse beoordeelden, voelden zich zeer onveilig door de mogelijke dreigende ontploffing. Bovendien kregen ze ook na de waarschuwingsschoten geen enkel contact met of reactie van de man. Het OM is van oordeel dat de agent die op de man schoot volgens de geldende regels schoot, en tevens handelde uit noodweer. De twee agenten die de waarschuwingsschoten losten, handelden ook volgens de geldende regels.
Samen sterk in de hulpverlening!