Wat gebeurt er überhaupt als de verdachte zich tijdens het verhoor blijft beroepen op het zwijgrecht? Wordt er dan doorgevraagd in de hoop dat de verdachte toch gaat antwoorden of kan de verdachte snel naar huis of zo..?
Van de site van het Openbaar Ministerie:
De politie mag voor verhoor een persoon maximaal zes uur op het politiebureau vasthouden. In die zes uur telt de nacht niet mee. Het kan dus voorkomen dat een persoon ook s'nachts op het bureau moet blijven. Als dat voor het onderzoek nodig is, kan de (hulp)officier van justitie bevelen dat de verdachte langer dan zes uur moet worden vastgehouden. Hij wordt dan in verzekering gesteld.
In de wet staat dat de verdachte niet verplicht mag worden bij te dragen aan zijn veroordeling. Hij is niet tot antwoorden verplicht, dat moet hem voor aanvang van het verhoor medegedeeld worden en die mededeling moet in het proces verbaal worden opgenomen. Volgens de Hoge Raad moet als verhoor worden beschouwd "alle vragen aan een door een opsporings ambtenaar als verdachte aangemerkt persoon betreffende diens betrokkenheid bij een zeker strafbaar feit" het bevragen van de personalia maakt geen deel uit van het verhoor.
Als een verdachte zich beroept op het zwijgrecht, dan veranderd dat niets aan de rechten en plichten van die verdachte.
Natuurlijk lijkt het mij logisch dat het wel gevolgen heeft voor de stappen die Politie en Justitie dan ondernemen. Zo mogen zij wel een betekenis verbinden aan het zwijgen, zeker als het gaat om vragen die een persoon normaal makkelijk zou kunnen beantwoorden. Denk aan een vraag als "Hoe is deze fiets in uw bezit gekomen?".