Dat begrijp ik even niet, denk ik...........wordt het mondelinge vonnis niet ergens genoteerd/vastgelegd oid?? Of versta je onder "mondeling vonnis" iets anders? En wat houdt een verlofstelsel in?
Een politierechter doet - uitzonderingen daargelaten - meteen op zitting mondeling uitspraak. Er wordt vervolgens een aantekening mondeling vonnis (ook wel stempelvonnis genoemd) gemaakt. Daar staat het volgende in (volgens de Regeling betreffende het stempelvonnis):
1. de naam van de politierechter, kinderrechter, of de economische politierechter;
2. de dag van de uitspraak;
3. de omstandigheid of de uitspraak bij verstek of op tegenspraak is gedaan;
4. indien een veroordeling is uitgesproken, de kwalificatie van het strafbare feit dat het bewezenverklaarde oplevert;
5. de wettelijke voorschriften die zijn toegepast;
6. de opgelegde straf of maatregel;
7. de eventuele andere door de rechter genomen beslissingen;
8. eventueel de bijzondere strafmotivering;
9. de afstand ter terechtzitting van rechtsmiddelen.
Er is dus niet een schriftelijk vonnis met de overwegingen van de politierechter, maar echt alleen maar een papier met daarop deze gegevens. Je krijgt dan zoiets dat hierop lijkt:
Uitspraak van politierechter [naam] in de rechtbank [naam] d.d. [datum]
Tegenspraak
[gegevens verdachte]
Kwalificatie: Opzettelijk een daad verrichten behorende tot een ambt dat hij niet bekleedt
Wetsartikelen: de artikelen 23, 24, 24a en 196 van het Wetboek van Strafrecht
Beslissing:
Veroordeelt verdachte tot een geldboete ter hoogte van EUR 500,00 subsidiair 10 dagen hechtenis
Als er hoger beroep wordt ingesteld, dan moet in principe een proces-verbaal van de terechtzitting, een verslag van de zitting worden uitgewerkt. Daarin wordt ook het mondeling vonnis van de politierechter uitgewerkt. Dan moet het vonnis aan alle vereisten voldoen, zo moet er de tenlastelegging, de bewezenverklaring, de bewijsmiddelen en de strafmotivering in worden opgenomen. In sommige gevallen hoeft dat echter niet. Een van die gevallen waarin dat niet hoeft is wanneer een zaak onder het zogenaamde verlofstelsel valt. Dat verlofstelsel komt erop neer dat als je voor een overtreding of een misdrijf waarop maximaal vier jaar gevangenisstraf staat, wordt veroordeeld enkel tot een geldboete van maximaal 500 euro en je stelt hoger beroep in, dan wordt dat hoger beroep door het gerechtshof slechts behandeld wanneer "zulks naar het oordeel van de voorzitter in het belang van een goede rechtsbedeling is vereist".