Gebruik van brandweerlogo's/brandweerbordjes door (regionale) brandweerfotografen

Auteur Topic: Gebruik van brandweerlogo's/brandweerbordjes door (regionale) brandweerfotografen  (gelezen 56036 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

tower-ladder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,406
Citaat
De bordjes worden alleen door vrijwillig personeel gebruikt om zich te onderscheiden.
Uiteraard mag men zo'n bordje niet gebruiken om bepaalde ontheffingen te krijgen.
En misbruik door derden wordt gestraft.

Zo hier is BZK in elk geval duidelijk over, en nu nog de uitwassen in het gebruik van het Brandweer Logo op kleding etc aanpakken.  
Zou ook vreemd zijn, wij moeten steeds meer uniform naar buiten toe, oude brandweerkleding mag niet meer gebruikt worden, zodat de burger straks net als bij de politie alleen de officiele brandweer het logo en striping mag gebruiken. En dan zou iedere hobbyof ZZP of beroeps fotograaf maar met die striping en logo's rond gaan lopen..
Dit was nu juist wat men niet meer wilde toen de nieuwe huisstijl werd ingevoerd.
Als de temperatuur van het water dat via het zolderraam naar binnen wordt gespoten gelijk is aan de temperatuur van het water dat via de voordeur naar


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Misschien(?) kan je zelfs problemen krijgen met de Douane?

http://www.douane.nl/bibliotheek/handboeken/vgem/hvgem_30-05-00-01.html

http://www.douane.nl/bibliotheek/handboeken/vgem/hvgem_30-05-00-05.html#P465_37214

(...)

5.1.1. Merkenrecht op Beneluxniveau

Sinds 1 september 2006 is op Beneluxniveau het merkenrecht geregeld in het Benelux Verdrag inzake Intellectuele Eigendom (BVIE). Dit verdrag vervangt de Eenvormige Beneluxwet op de merken (BMW) en beschermt merken die gedeponeerd zijn bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Dit bureau is sinds 1 september 2006 de vervanger van het Benelux-Merkenbureau.

Het depot vindt plaats in bepaalde klassen van producten en diensten. Het depot en daarop volgende registratie bij dit bureau is een voorwaarde voor bescherming. Merkenbescherming is niet aan een termijn gebonden, mits de inschrijving iedere tien jaar wordt verlengd.

Het merkenrecht beschermt geregistreerde tekens die dienen om producten of diensten van een onderneming te onderscheiden. Onder deze tekens vallen ook driedimensionale tekens, zoals verpakkingen. Het recht beschermt deze tekens onder nadere voorwaarden tegen gebruik door anderen. Hiervan is sprake wanneer een merk of een overeenstemmend teken voor dezelfde of soortgelijke producten wordt gebruikt als waarvoor het is gedeponeerd. Als dit gebeurt zonder dat de merkhouder daarvoor toestemming heeft gegeven, is er sprake van inbreuk op het merkenrecht. Overigens geldt dit alleen bij gebruik van het merk door anderen in het economische verkeer, dat wil zeggen voor een zakelijke activiteit waarmee economisch voordeel wordt beoogd.

5.1.2. Criteria voor merkinbreuk

Wanneer de merkhouder van mening is dat een ander inbreuk pleegt op zijn merkrecht, dan zal hij dit voor de rechter moeten stellen en zonodig bewijzen. BVIE, artikel 2.20, noemt diverse criteria voor merkinbreuk. Drie belangrijke criteria worden toegelicht:

            Namaak of plagiaat

Ten eerste is er sprake van merkinbreuk wanneer een merk of teken in het economisch verkeer wordt gebruikt voor precies dezelfde producten of diensten als waarvoor het merk is ingeschreven. Dit wordt ook wel namaak of plagiaat genoemd.

            Associatiegevaar


Ten tweede is er sprake van merkinbreuk wanneer een merk of teken in het economisch verkeer wordt gebruikt voor dezelfde of soortgelijke producten en daardoor bij het publiek verwarring kan ontstaan in die zin dat daardoor een associatiegevaar ontstaat van het merk en het product. Dit associatiegevaar biedt een ruime bescherming aan de houder van het recht. Dit gevaar omvat kort gezegd de volgende situaties:


- Het gevaar dat men de merken of tekens zelf door elkaar haalt (direct verwarringgevaar).

- Het gevaar dat men door de gelijkenis van de merken of tekens meent dat er een verband tussen de producten bestaat. Zo kan men bijvoorbeeld denken dat de ondernemingen die de producten maken dezelfde zijn of dat deze met elkaar een of andere juridische (licentie) en/of economische (franchising) band hebben (indirect verwarringgevaar).

- Het gevaar dat men door de gelijkenis tussen de merken of tekens onbewust verbanden tussen de producten legt. Daarbij gaat het om situaties waarin de waarneming van het ene merk de herinnering aan het andere merk opwekt (zodanig dat geen direct of indirect verwarringgevaar optreedt).

Om te beoordelen of er een associatiegevaar bestaat, moet eerst zeker zijn dat er een gelijkenis is tussen twee merken of tekens. Deze gelijkenis kan auditief, visueel of begripsmatig worden vastgesteld. Er is sprake van een auditieve gelijkenis wanneer het uitgesproken klankbeeld van beide merken (bijna) gelijk is (bijvoorbeeld: Tikkels en Tikkis of Boss en Boos). Er is sprake van een visuele gelijkenis als het beeld van beide merken en datgene wat er van dit beeld (woord en tekens) in het geheugen blijft hangen, (bijna) gelijk is. Hierbij spelen onder andere de kleuren van het merk een grote rol.

Daarnaast kan er tussen twee merken een taalkundige gelijkenis bestaan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer in twee woorden grotendeels dezelfde letters voorkomen (Caron en Canon of Hugo en Hogo). Om een merkinbreuk vast te stellen kan het al voldoende zijn als aan een van deze vormen van gelijkenis wordt voldaan. Overigens hoeft niet elke gelijkenis tot associatiegevaar te leiden.

            Soortgelijkheid

Voor beide bovengenoemde criteria geldt dat een merk of teken in beginsel slechts beschermd is als het wordt gebruikt voor dezelfde of soortgelijke producten of diensten als die waarvoor het merk is gedeponeerd. Wanneer het merk dus voor een totaal ander product wordt gebruikt, is het in principe niet beschermd.

Het is echter niet eenvoudig om duidelijk vast te stellen wanneer er sprake is van soortgelijkheid. Uitgangspunt daarbij is dat tussen de producten en/of diensten een zodanige verwantschap bestaat dat het publiek hieraan - ongeacht de merken - eenzelfde of verwante herkomst toekent. De rechtspraak gaat daarnaast ook uit van de vraag of het publiek door de gelijkenis van zowel de merken als de aard van de producten of diensten bepaalde verbanden zal leggen. Als hulpmiddelen bij de beoordeling van soortgelijkheid let men onder andere op verwantschap in eigenschappen, gebruiksbestemming, productiewijze, productieplaatsen of handelskanalen.

            Niet-soortgelijkheid

Ten derde is er sprake van merkinbreuk wanneer een merk of teken in het economisch verkeer wordt gebruikt voor niet-soortgelijke producten of diensten als dit merk bekend is in het Benelux-gebied en door het gebruik, zonder geldige reden, van het teken ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk.

Als een merk of teken aan één van de drie criteria voldoet, kan de houder van het recht de gebruiker van het merk verbieden om:

- het merk of teken op de producten of op de verpakking aan te brengen

- producten onder dit merk of teken aan te bieden, in de handel te brengen of daartoe in voorraad te hebben

- diensten onder dit merk of teken aan te bieden of te verrichten

- producten onder dit merk of teken in- of uit te voeren

- het merk of teken te gebruiken in teksten voor zakelijk gebruik en in advertenties

(...)

5.1.5. Inbreuk is strafbaar

Inbreuk op het merkenrecht is strafbaar gesteld in artikel 337 WvSr. Op grond van artikel 337, lid 2, WvSr is een inbreuk op het merkenrecht echter niet strafbaar, wanneer deze inbreuk betrekking heeft "op het in voorraad hebben van enkele stuks voor eigen gebruik"

(...)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Lijkt me een leuke nieuwe taak voor de douane met al die steeds verder liggende grenzen...  ;) Samen met al die stripping van particulieren die gebaseerd is op de BZK stripping van de diverse HV diensten.  :)

http://www.douane.nl/bibliotheek/handboeken/vgem/hvgem_30-05-00-05.html#P465_37214

(...)

Controlebeleid Douane

Specifieke controles door de Douane worden uitsluitend uitgevoerd als de houder van het recht een verzoek om optreden door de Douane heeft ingediend.

(...)


http://www.douane.nl/bibliotheek/handboeken/vgem/hvgem_30-05-00-06.html#P694_71779

6.6. Indienen verzoek om douaneoptreden

De houder van een intellectueel eigendomsrecht kan de Douane om optreden verzoeken wanneer hij meent dat inbreuk wordt gepleegd op een intellectueel eigendomsrecht.

In elke lidstaat kan de houder van het recht schriftelijk om optreden van de Douane verzoeken (artikel 5, lid 1). De lidstaten wijzen een dienst aan die bevoegd is voor het ontvangen van deze verzoeken (artikel 5, lid 2).

In Nederland is de afdeling IER aangewezen. De afdeling IER is gemandateerd om beslissingen op de ingediende verzoeken te nemen namens de voorzitter van het managementteam van Douane Noord (Artikel 25 van de Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003).
6.6.1. Vereiste informatie

Het verzoek tot douaneoptreden wordt ingediend op een voorgeschreven formulier. Hierop moet zo gedetailleerd mogelijke informatie worden ingevuld, zodat de Douane de goederen in de goederenstroom kan traceren en met zekerheid kan identificeren.

Het gaat dan om de volgende verplichte gegevens:

- een nauwkeurige en gedetailleerde technische beschrijving van de goederen

- bijzonderheden betreffende het type of patroon van de fraude (als de houder van de rechten daarvan op de hoogte is)

- de lidstaat/lidstaten waar om optreden van de Douane wordt verzocht

- de personalia van de houder van het recht (of zijn vertegenwoordiger) in elk van de betrokken lidstaten


Nils

  • Verkeersregelaar, AED & EHBO, verzamelaar ambulancefoto's
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 411
    • AmbuMedia
Dit topic dwaalt een beetje af doordat de TS (haast) niet meer reageert.... Is er niemand in de omstreken van Zwolle die eens bij zijn contacten wat kan na vragen over het hoe en wat?
en
....Sommigen zien hun kans schoon om nogal ongenuanceerd om zich heen te trappen en dat is jammer. Een beetje genuanceerder mag ook wel. Er lopen zat integere 112-fotografen rond. Niet ieder persoon met een pager aan de broekriem is een sensatiezoeker.

Ik heb al eerder aangegeven dat ik twijfel aan het verhaal van de poster en vermoed dat het enkele en alleen is bedoeld om eens flink de boel op te lopen jutten hier, want hij geeft geen antwoorden op vragen, laat staan dat hij zich nog eens in de discussie mengt. Geen mooiere plek voor zoiets als dit forum.
Gezien de zéér uiteenlopende reacties is die persoon er overduidelijk in geslaagd.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Ik heb al eerder aangegeven dat ik twijfel aan het verhaal van de poster en vermoed dat het enkele en alleen is bedoeld om eens flink de boel op te lopen jutten hier, want hij geeft geen antwoorden op vragen, laat staan dat hij zich nog eens in de discussie mengt. Geen mooiere plek voor zoiets als dit forum.
Gezien de zéér uiteenlopende reacties is die persoon er overduidelijk in geslaagd.
Zullen onderstaande berichten dan ook verzonnen zijn?  ::)

Citaat

http://www.sallandcentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=14280

Regiofotograaf beboet voor handig trucje
Gepubliceerd op vrijdag 13 november 2009 om 11:47

****** ******, die de website van Salland Centraal gelukkig met enige regelmaat voorziet van foto's, heeft zich bij de politierechter in Zwolle moeten verantwoorden voor het scheppen van enige onduidelijkheid. De 21-jarige is als hobbyfotograaf veelvuldig en snel aanwezig bij ongelukken in de regio, maar hanteerde kennelijk niet altijd de regels om aan zijn foto's voor RegioSalland (en dus ook een beetje Salland Centraal) te komen.

De Wijhenaar heeft een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd gekregen omdat hij zich als officiële brandweerfotograaf heeft voorgedaan, zo meldt de Stentor. Achter de ruit van zijn auto had hij een plastic rood brandweerbordje met daarop brandweerfotograaf geplakt, waardoor hij de indruk wekte een officiële fotograaf van de brandweer te zijn en zodoende dicht bij een ongeluk kon komen. Op zich een handig trucje natuurlijk, maar niet geheel volgens de regels. De officier vond dat ook zag geen kwaad in de zaak, waardoor de straf nog redelijk mild is.

Salland Centraal gaat zelf ook met enige regelmaat op pad om bijvoorbeeld een ongeluk op de gevoelige plaat vast te leggen. Eigenlijk ervaren wij nooit problemen om dicht in de buurt te komen, als je maar netjes zegt van wie je bent en voor wie je werkt. En we vinden dat Jasper zich ook altijd keurig gedraagt. Maar voor een mooi plaatje moet je soms net iets meer doen dan mag...
 
 Er zijn 7 reacties geplaatst op dit bericht
  
Omdat wij als Salland Centraal altijd erg gelukkig zijn met de foto's die we van RegioSalland ontvangen, nemen we de helft van de boete voor onze rekening.Salland Centraal vr 13 nov '09 OM 15:49  

Heel sportief van jullie, prettig te weten dat er nog mensen zijn die niet direct zeggen, eigen schuld dikke bult.Jan Oostewechel vr 13 nov '09 OM 16:29  

Door dit soort activiteiten van 'hobby-fotografen' en anderen die perse vooraan willen staan, en zich dus voordoen als hulpverlener (daar valt ook een politie- en brandweerfotograaf onder, worden echte hulpverleners gehinderd in hun activiteiten. Dat Salland centraal dit soort activiteiten steunt door een deel van de boete te betalen vind ik intriest. Harry vr 13 nov '09 OM 21:09  

Het is sowieso al triest dat er mensen zijn die denken dat verkeersregels niet (meer) voor hun gelden, door een bordje brandweer achter de voorruit te hangen!Johan za 14 nov '09 OM 21:42  

@Johan, zo denk je totdat zo'n persoon de redder is die jouw kind redt uit een brandend huis! Kan me voorstellen dat zij die regels niet naleven, aangezien er vaak gevaar voor mensenlevens is!@johan di 17 nov '09 OM 09:30  

Het is niet het bordje wat de overtreding maakt (brandweerfotograaf betekent niets anders dan iemand die de brandweer fotografeert), maar de persoon die naast dat bordje zich ook op een bepaalde manier gedraagt. Doe je alsof je brandweer bent? Dan eigen schuld dikke bult en betalen die boete.fopneus wo 18 nov '09 OM 19:19  
Hoe zouden mensen een krant zonder foto's vinden? En wie maken die foto's? Fotografen in dienst van de brandweer leveren echt geen foto's aan kranten (zeggen ze zelf: alleen voor intern gebruik).
Uiteraard dien je als fotograaf je aan de regels te houden, die voor iedereen gelden. Maar dat spreekt voor zich, lijkt me. Dat was hier dan ook niet het probleem begrijp ik.Nachtuil vr 20 nov '09 OM 17:12

jullie geloven nu het verhaal niet?  :o
wees blij dat ik het openbaar maak.

hierbij het verhaal over de stentor nader verklaard, mischien moeten ze daar is beter weten wat ze in de krant zetten.
van de rechtbank van zwolle heb ik nog steeds niets ontvangen,
als ik wat ontvang deel ik het met jullie.


Samen sterk in de hulpverlening!


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
TS claimde anders dat de eerste publicatie van de Stentor was. Die is nooit boven water gekomen.


Luke_BNV

  • Freelance Cameraman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,262
    • Bekijk mijn Youtubepagina!
tja dat wel, toch is het een stinkend zaakje.
Volg mij op: Twitter: @LukeBNV Youtube: Luke Beens


Nils

  • Verkeersregelaar, AED & EHBO, verzamelaar ambulancefoto's
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 411
    • AmbuMedia
Zullen onderstaande berichten dan ook verzonnen zijn?  ::)


Dank je voor het plaatsen van de berichten. Maar deze hebben hier toch niet gestaan? Of heb ik die gemist?


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
@Live: merci voor deze correctie.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Dank je voor het plaatsen van de berichten. Maar deze hebben hier toch niet gestaan? Of heb ik die gemist?
Ik ga voor keuze 2!  :) ;)

http://www.sallandcentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=14280
jullie geloven nu het verhaal niet?  :o
wees blij dat ik het openbaar maak.

hierbij het verhaal over de stentor nader verklaard, mischien moeten ze daar is beter weten wat ze in de krant zetten.
van de rechtbank van zwolle heb ik nog steeds niets ontvangen,
als ik wat ontvang deel ik het met jullie.



@Live: merci voor deze correctie.
graag gedaan, forumcollega!  :D ;)
Samen sterk in de hulpverlening!