http://www.kustwacht.nl/nl/liveblog040814.html18:46 Updated : 18:47
Om
18.05 ontving het Kustwachtcentrum van station Urk van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij de melding dat een persoon vermist zou zijn nabij de Ketelbrug. De melder zou de betreffende persoon van de bvrug hebben zien springen. Door het Kustwachtcentrum zijn direct de beide reddingboten van Urk ingezet en is een Kustwacht helikopter gealarmeerd. Een lokale berger en het politievaartuig P-85 zijn inmiddels ook ter plaatse.
19:05 De initiële melder is niet te bereiken. De regio politie tracht deze nu te achterhalen, omdat meer informatie nodig is.
19:19 Er is contact geweest met de melder. Deze heeft het, rijdende op de A-6, vanuit de auto gezien.
19:57 Updated : 19:58 Bij de politie is nog geen melding van een vermissing binnengekomen.
De initiële melder is bij de brug terug geweest en heeft de plek aangeduid waar volgens hem iemand van de brug sprong. Tot op heden heeft de zoekactie nog niets opgeleverd.
Het is toch algemeen bekend dat ook naar aanleiding van dit soort meldingen door de hulpdiensten prompt wordt gereageerd en een uitgebreide inzet volgt.
Ik ben van mening dat als je een dergelijke melding doet je als melder ook ter plaatse moet blijven om de gearriveerde hulpverleners (en die zijn er in de regel toch binnen hoogstens 10 minuten) de nodige informatie uit de eerste hand te kunnen geven.
Nu heeft het betrekkelijk lang geduurd totdat de initiele melder bereikt kon worden door de politie om meer informatie te kunnen geven (waar kennelijk de nodige behoefte aan was) en nog langer totdat deze melder terug bij de brug is gekomen.
Ook aan dit soort inzetten, zeker met duikers, zijn de nodige gevaren voor de hulpverleners verbonden.
De ontvanger van de melding en de centralist die de hulpverleners vervolgens alarmeert zou er dan naar mijn mening zeker op moeten kunnen aandringen (min of meer dwingend) dat de melder ter plaatse blijft tot minstens het moment dat de eerste hulpverleners ter plaatse zijn gearriveerd.