Het is van de zotte dat de stoma verpleegkundige met prepensioen op eigen kosten een2 daagse powerpoint ALS cursus kan volgen en dan ook in een blits pakje met ditto materiaal zelfstandig op een evenement ingezet kan worden (dit komt voor). Ik heb enkel verwondering voor mensen die zich al dan niet vrijwillig inzetten voor de samenleving maar is dit waar we genoegen mee nemen? Nu worden in dit topic vooral casussen aangedragen in het verlengde van ALS zoals reanimaties maar een veel grotere groep van klachtenpresentaties die net zoveel aandacht verdienen zijn de “simpele” ongelukjes. Een (inversie) trauma van de enkel, een val op een arm, buikpijn of glasverwondingen verdienden dezelfde specialistische aandacht daar deze met een onjuiste of vertraagde behandeling zich bijv. kunnen uiten in een levenslange functiebeperking. Deze mensen worden meestal netjes opgevangen door de EHBO’ers en schakelen zoals zij geleerd hebben “professionele hulp” in, niet wetende wat de achtergrond is van deze meestal aanwezige “professionele ALS-hulpverleners”. (zie dan ook bijv. het topic hier over SAM/PRO-splints door ALS-hulpverleners http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=97677.msg1424370#msg1424370 ). Meer dan “er was iets met asdrukpijn” komt er vaak niet uit waar deze slachtoffers vervolgens met een drukverbandje weer terug het terrein opgestuurd worden en het slachtoffer de illusie heeft dat hij/zij goed behandeld is. Beste Mediq,
Ja er kan een hoop verbeterd worden in de evenementenhulpverlening.
Overigens kan dat ook op heel veel andere gebieden binnen de gezondheidszorg.
In je bovenstaande tekst generaliseer je mij iets teveel en lees ik door de regels heen onterecht een belerend vingertje.
Er is wel wat nuance noodzakelijk na jouw reactie.
Ik heb als Ambulanceverpleegkundige bij verschillende Nederlandse evenementenzorg bedrijfjes mijn werkzaamheden verricht
(gewoon omdat ik dat leuk vind).
Als officier van dienst heb ik ook met verschillende evenementenzorg partijen gewerkt op grote evenementen.
Ik ben die stoma zuster met ALS aantekening in de afgelopen tien jaar nog niet tegengekomen.
Het beeld wordt iets te negatief geschetst. Ik heb meer dan eens op evenementen ALS zorg geleverd met gediplomeerd en actief ambulancepersoneel (chauffeurs en verpleegkundigen) en Anesthesisten. Mensen voor wie dit bijna dagelijks werk is. En ja in de teams waar ik in zat zaten ook thuiszorgzusters. Die kregen echter geen taak om ALS zorg te leveren maar die plakte de grote pleisters. (EHBO de kleine pleisters).
In verreweg de meeste gevallen hoeft de term professionele hulpverlener en professionele hulp niet tussen haakjes gezet te worden zoals jij dat doet. Dat gebeurde ook altijd conform vastgelegde protocollen onder toezicht van een medisch leider et cetera. Jouw reactie neigt wat naar tendentieus.
Er zijn voldoende evenementenzorg verlenende bedrijven waar het allemaal prima op orde is. En zij kunnen er niks aan doen dat de overheid geen regelgeving opstelt. Er zijn enkele bedrijfjes waar het niet op orde is. Maar dit is wel de minderheid op het totaal. Het bekende voorbeeld van het rally ongeval in Amsterdam wordt telkens weer gebruikt om de ernst van de situatie te benadrukken. Daarmee wordt vaak de hele groep van ALS evenementenhulpverleners over 1 kam geschoren. Grappige is dat ik naast dit voorbeeld eigenlijk geen andere voorbeelden ken en er ook nooit iets over in de krant lees. Dat die niet of nauwelijks gereguleerd is in Nederland is juist. Dat de ALS zorg op evenementen slecht is is onjuist. Slechts in een klein percentage. (en dat is uiteraard al teveel).