Ik lees en begrijp de zorgen wel, maar je moet ook bedenken dat die bedrijfjes er niet voor niets zijn: blijkbaar vervullen ze een behoefte van zowel opdrachtgevers als controlerende partijen. Een behoefte die blijkbaar ook niet regulier kan worden ingevuld. Ik weet van regio's waar de vergunning niet rond komt als je niet zo'n bedrijf inschakelt, omdat de vergunningverleners weten dat het reguliere stelsel van RAV en ziekenhuizen het anders niet aankan.
Die capaciteit zou je kunnen aanpassen, maar dan wordt voor iedere NL'er de zorgpremie weer hoger. Nu wordt dat bedrijf betaalt uit de kaartopbrengst van zo'n feest: de gebruiker betaalt. Ik vind dat als niet-bezoeker een hele goede oplossing. Dit zie je bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden: minder politie en meer 'security', die door de bezoeker worden betaald.
Dan blijft alleen over dat je de kwaliteit moet kunnen garanderen, daar moeten we toch wel iets op kunnen verzinnen? Keurmerk? ISO-norm?
Onze volksvertegenwoordigers/regering hebben alleen rekening gehouden met de behoefte van organisatoren van evenementen, namelijk zo min mogelijk kosten maken/winstoptimalisatie. Een goede overheid stelt de veiligheid van haar eigen burgers voorop. Het bewijs schuilt in het feit dat men doelbewust de toezichthouder voor de Gezondheidszorg buiten spel heeft gezet. Het parlement en regering weten dat IGZ de enige toezichthouder is met expertise op terrein van de gezondheidszorg (inclusief de ambulancezorg en acute zorg). De toezichthouder op de evenementenzorg is de organisator van het evenement en de gemeente.
In landen waar men bij het eerdere genoemde dance event o.a. vier ambulancevoertuigen verplicht stelt stijgen de kosten voor de belastingbetalers c.q. overheid niet aangezien de organisator de rekening dient te betalen.
In Nederland hoef je geen normen te gaan bedenken voor de kwaliteit van zorg. Zelfbedachte keurmerken en ISO-norm is vooral de burger een rad voor ogen draaien. In Nederland hebben we namelijk deze normen al:
- Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
- Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG)
- Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz)
- Kwaliteitswet Zorginstellingen
- Zorgverzekeringswet
- Tijdelijke wet ambulancezorg
- Wet op de medische hulpmiddelen
- Geneesmiddelenwet
- Wet bijzondere medische verrichtingen (WMBV)
- Wet geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (WGHOR)
- Wet publieke gezondheid
- Wet toelating zorginstellingen (WTZi)
- Hygiënerichtlijnen voor de ambulancediensten, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Besluit functionele zelfstandigheid
- Nota Verantwoorde Ambulancezorg, Ambulancezorg Nederland (AZN)
- enz, enz.