Moeten de kosten dan (net als de brandweerinzet) door de burger worden betaald, of wordt de installatie collectief verplicht voor alle bedrijven op het industrieterrein, en krijgen de bedrijven de kosten. Met als gevolg stijgende prijzen van de producten, slechter concurrentie-positie etc.
Collectief en bedrijventerreinen. De meeste bedrijventerreinen kennen ondertussen de collectieve bewaking o.a. met camera's bij de toegangen (zwaar gesubsidieerd door de overheid) en surveillance door een particulier bedrijf (vrijblijvend) en de politie.
Bij sommige bouwsels waarvan er steeds meer op bedrijventerreinen ontstaan geldt tegenwoordig dat als het bij de buurman eenmaal echt goed brandt er een gerede kans is dat je, als je maar dicht genoeg in de buurt zit, ook mee gaat.
Samenwerking tussen de gemeente, de beheerder van het bedrijventerrein, de bedrijven zelf en mogelijk de verzekeraars zou moeten kunnen resulteren in een tenminste adequate bluswatervoorziening.
Een redelijk goedkope oplossing voor de bluswatervoorziening zou kunnen worden gevonden in putten of vijvers. Zeker als de bedrijven het onderling regelen is de investering een fractie van het totaal aan investeringen op een bedrijventerrein.
De kosten zullen een fractie zijn van de kosten die de bedrijven hebben als de boel zou afbranden.
Overigens is een adequate bluswatervoorziening geen garantie tegen het geheel afbranden van de tegenwoordige bouwsels en mogelijk belendende percelen , daar moet je veel meer doen in de vorm van deugdelijke preventie.
Overigens was die palletbrand op een deugdelijk afgesloten terrein ? Een hek rondom een dergelijk terrein met pallets kan de kans op brand wel verminderen.