Uit de eerste VRNH hand.http://www.veiligheidsregio-nhn.nl/duikers-voor-onbepaalde-tijd-uit-dienstDuikers voor onbepaalde tijd uit dienst Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil zeker weten of de duikers van de brandweer in de regio goed op hun taken zijn toegerust en of de protocollen toereikend zijn. Daarom zijn de twee duikteams van de regio (Hoorn en Heerhugowaard) vanavond buiten dienst gesteld.
De veiligheidsregio komt met deze maatregel omdat uit de eerste terugkoppeling van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW, de voormalige arbeidsinspectie) duidelijk is geworden dat een aantal zaken niet volgens de gebruikelijke procedure zijn uitgevoerd bij de reddingsoperatie van brandweerduiker John Impink. De Heerhugowaardse brandweerduiker kwam op 4 augustus jl. om het leven tijdens een reddingsactie in Koedijk.
Omdat de onderzoeken door de ISZW en Inspectie Veiligheid & Justitie niet op korte termijn zijn afgerond, wil de veiligheidsregio op voorhand weten hoe het met de vakbekwaamheid van de duikers is gesteld. Minstens zo belangrijk is of de procedures zoals die zijn opgesteld voor het uitoefenen van duikwerkzaamheden corresponderen met het veilig uitoefenen van deze taak. De veiligheidsregio vindt het haar verantwoordelijkheid dat de vakbekwaamheid en veiligheid van brandweerduikers optimaal zijn geregeld. Eigen medewerkers moeten veilig het water in worden gestuurd. Een ongeval zoals in Koedijk mag nooit meer gebeuren. Een externe (neutrale) partij krijgt opdracht de kwaliteit en de procedures van de duikorganisatie te onderzoeken.
Het is op dit moment niet bekend hoe lang de duikteams hun werk niet kunnen uitvoeren. Dat moet het nadere onderzoek uitwijzen. Voor de acute situatie nemen de duikteams van de duik- en demonteergroep van de Koninklijke Marine en duikteams van omliggende regio's de taken in Noord-Holland waar.