Zwijgplicht voor evenementenhulpverlener

Auteur Topic: Zwijgplicht voor evenementenhulpverlener  (gelezen 10573 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

ir. Auditor

  • Ingenieur die nog geen band kan plakken.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,658
  • Do one thing every day that scares you (M Schmich)
Reactie #50 Gepost op: 7 augustus 2014, 18:07:14
Citaat van: BommelDing link=msg=1287934 date=1407419558
Hierop volgend een bepaalde casus. Op een groot evenement, openbaar terrein. Je hebt een jong persoon van 16 die lam is van de teveel genuttigde alcoholische dranken.  Je weet inmiddels dat het alleen alcohol betreft en geen drugs. Deze persoon heeft, naar zegge, geen identificatie bij om iemand te kunnen verzoeken op te komen halen.


Vraag je de politie erbij als "taxi"? Ja/Nee - waarom wel/niet?
Vraag je de ambulance erbij? Ja/Nee - Waarom wel/niet

Alleen alcohol of alcohol en drugs kun je niet beoordelen als EHBO'er, je kunt misschien een educated guess maken, maar je weet het nooit zeker.
Politie als taxi: Nee, daar is de politie niet voor. Taxi's zijn bedoeld als taxi.

Ambu, waarom? Als je overweegt om hem door iemand op te laten halen of door de politie naar huis te laten brengen dan geef je dus aan: zijn toestand is goed genoeg om naar huis te gaan. Daarmee zeg je dus ook zelf al: een ambulance is nergens voor nodig.

Deze persoon is aanspreekbaar, vraag deze persoon dus maar gewoon om zijn adres, zet hem in een taxi en klaar is kees. Of laat hem naar huis/vrienden bellen.
Over het algemeen werkt vrienden het best. Iemand die zo veel zuipt is nooit alleen op een evenement. Er zijn altijd vrienden in de buurt. Laat hem die vrienden bellen en naar de EHBO post komen, dan kun je vervolgens de vrienden laten zorgen voor een taxi of contact met het thuisfront.

Wat ook wel wil werken als ze niet naar huis willen bellen (of uberhaupt niet willen bellen) is een broer of zus laten bellen/smsen. Dat durven ze dan meestal wel.
Maak het ze ook niet te comfortabel op de post. Als je ze lekker op een bedje legt willen ze alleen maar blijven liggen, zet ze zolang ze aanspreekbaar zijn op een stoel (natuurlijk wel zorgen dat ze er niet omvallen), dan zijn ze vanzelf meer gemotiveerd om mee te werken zodat ze naar huis (en hun eigen bed) kunnen.

Legitimatie heb je nergens voor nodig.


mrpddnos

  • EHV'er en Centralist bij NRK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 508
    • Autisme, een wereld apart. Zonder wegwijzers of kaart moet je de weg vinden
Reactie #51 Gepost op: 26 augustus 2014, 01:52:36
Voor de rode kruis vrijwilligers is artikel 3 lid 1 van het 'Besluit Rode Kruis 1988' wel even interessant. Er word hier namelijk niet alleen oer een gewapend conflict gesproken.
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004470/geldigheidsdatum_12-02-2009

Citaat
Het Rode Kruis heeft voor het gehele Koninkrijk tot taak hulp te verlenen aan gewonden, zieken en anderszins hulpbehoevenden, die slachtoffer zijn van een gewapend conflict, ramp, zwaar ongeval of andere bijzondere gebeurtenis, zulks in overeenstemming met de bepalingen van de Verdragen en Protocollen van Genève en de grondbeginselen van het Rode Kruis zoals geformuleerd door de Internationale Conferenties van het Rode Kruis.
Hierin word duidelijk gerefereerd aan de grondbeginselen van het Rode Kruis. De vraag is natuurlijk in hoeverre een EHBO situatie op een evenement hier ook onder valt/kan vallen.
EH Vrijwilliger NRK afdeling Elburg/Oldebroek en NRK centralist  voorheen RKboy_Elburg/Oldebroek  Evenementen EH: 10% kennis, 90% improvisatie