Het credo van de politie is "waakzaam en dienstbaar".
In de plattelandsgemeenten is er meer onderlinge hulpverlening door de burgers dan in de grote gemeenten. In de grote gemeenten zijn de (afhankelijke) burgers dan meer aangewezen op o.a. de politie als zij mogelijk hulp nodig hebben.
In Amsterdam bijvoorbeeld is de politie niet te beroerd om ouderen die uit bed oid zijn gevallen even weer in bed te leggen (dienstbaar) in plattelandsgemeenten wordt makkelijker een buurman oid gebeld.
Het is ook een kwestie van de heersende mentaliteit binnen een korps die uitstraalt op de agenten. Dat is helaas niet in de cijfertjes aangegeven.
Het ware interessant ook eens binnen de diverse korpsen daar een dergelijk onderzoek naar te doen.
Dat Zeeland laag scoort is niet zo verwonderlijk, mogelijk wel waakzaam maar dan misschien te veel op de verkeerde plaatsen en momenten.
Maar is het daarvoor nodig dat in Amsterdam 74% meer politiemensen heeft per 10.000 inwoners als het landelijk gemiddelde, geen wonder dat criminelen de activiteiten verplaatsen naar dorpen en plattelandsgebieden zoals Zeeland waar gemiddeld 20-25% minder politiemensen per 10.000 inwoners aanwezig zijn
Daar is gemiddeld dus per 10.000 inwoner ongeveer de helft van het aantal politiemensen wat in Amsterdam en minder als de helft wat in Den Haag met 97% meer politiemensen per 10.000 inwoners heeft op een gebied wat ook nog eens in km² minder als 20 % van de grote van de plattelands gebieden
Het is dus gewoon een feit dat in dorpen en plattelandsgebieden er weinig tot geen politie aanwezig is, terwijl het in de grote steden eigenlijk een relatief overschot van politiemensen is.
Dus wat betreft je laatste zin is het gewoon roeien met de riemen die je niet hebt in Zeeland en de andere gebieden buiten de randstad.
Omdat grote steden eigenlijk een buiten proportioneel deel van de beschikbare sterkte en middelen tot zich nemen.