GRIP 2 Zeer grote brand na explosie (flat) Beukenhorst - Diemen 04-09-2014

Auteur Topic: GRIP 2 Zeer grote brand na explosie (flat) Beukenhorst - Diemen 04-09-2014  (gelezen 62618 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

bart007

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,201
Reactie #190 Gepost op: 15 september 2014, 14:03:54
p2kflex
14:02:37 15-09-14GROUP-1BRUGGEN DIEMEN : U KUNT WEER DRAAIEN BRW. EN AMBU GAAN RETOUR.
0120774MKA Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (Bruggen Diemen)
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


FF4266

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 849
  • Centralist & Bevelvoerder
Reactie #191 Gepost op: 15 september 2014, 16:53:06
Laatste melding heeft hier niets mee te maken. Losstaand incident.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #192 Gepost op: 17 december 2014, 21:50:09
'Flat Diemen voor zomervakantie hersteld'

Gepubliceerd: 17 december 2014 19:01
Laatste update: 17 december 2014 19:11
  
Als het aan woningcorporattie De Key ligt, kan de laatste groep bewoners van de flat in Diemen waar begin september een gasontploffing was, voor de zomervakantie weer naar huis.
De komende maanden wordt de schade aan hun woningen hersteld, heeft een woordvoerster van De Key woensdag gemeld.

Uit bouwtechnisch onderzoek is gebleken dat het meevalt met de schade en dat er dus niet hoeft te worden gesloopt.

Het herstel spitst zich toe op de bergingen op de begane grond, de vier woningen (waarvan er twee veel schade hebben) aan weerszijden van de lift op de eerste verdieping en de vloeren op die etage. De hoger gelegen etages blijken buiten schot te zijn gebleven. De verzekering betaalt het herstel.

De explosie gebeurde bij werkzaamheden. Vermoedelijk is een gasleiding geraakt. Twee mensen kwamen om het leven, onder wie een medewerker van De Key, en vijftien mensen raakten gewond.

193 gezinnen
Na de ontploffing moesten 193 gezinnen elders worden ondergebracht. De eerste lichting kon half september terug naar huis, de tweede lichting volgde een paar dagen later. De laatste 32 gezinnen moeten geduld hebben tot de zomer voor ze weer in hun eigen flat kunnen.

Door: ANP
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Ontbreken informatie oorzaak gasexplosie Diemen
De gasexplosie in een flatgebouw in Diemen op 4 september 2014 is het gevolg van gebrekkige informatie-uitwisseling voorafgaand aan de graafwerkzaamheden die bij het gebouw plaatsvonden. Hierdoor was het voor de aannemer niet duidelijk dat er een werkende gasleiding in het graafgebied lag. Ook werd het gevaar van een gaslekkage als gevolg van de graafschade onderschat. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het vandaag uitgebrachte rapport Gevaren van gasleidingen bij graven – Lessen van de gasexplosie in Diemen.

Bij de explosie kwamen twee mensen om het leven en raakten vijftien personen gewond. Tweeëndertig woningen raakten zo zwaar beschadigd dat zij voor langere tijd onbewoonbaar waren. De explosie in Diemen is het gevolg van een beschadiging van een huisaansluiting van het gasnet tijdens graafwerkzaamheden. Dergelijke gaslekkages als gevolg van bouw- en graafwerkzaamheden komen veel voor in Nederland. In 2013 zijn bijvoorbeeld ruim 5.000 storingen aan gasleidingen door graafschade gemeld. Het ongeval in Diemen laat zien dat graafschades aan gasleidingen zeer ernstige gevolgen kunnen hebben. De Onderzoeksraad heeft onderzocht hoe het mogelijk is geweest dat de onveilige situatie ontstond en hoe daarmee na de ontdekking van het gaslek is omgegaan.

Een belangrijke oorzaak van het ongeval is dat de huisaansluiting niet te zien was op de kaart met ondergrondse leidingen die de aannemer kreeg nadat hij de verplichte graafmelding had gedaan. De informatie vanuit het systeem voor informatie-uitwisseling (KLIC) waar de aannemer op vertrouwde, was misleidend en de aannemer was onbekend met de situatie ter plaatse. De Raad constateert dat met name bij gebouwen met meerdere huisaansluitingen, zoals flatgebouwen, het risico bestaat dat onvolledige of verkeerde informatie wordt verkregen bij het doen van een graafmelding.

Bij de explosie in Diemen zijn slachtoffers gevallen doordat omstanders zich te dicht bij de gaslekkage ophielden. Dat de aanwezige personen geen afstand hebben genomen of zijn weggestuurd, hangt samen met de gevaarinschatting op dat moment. Na ontdekking van de graafschade aan de gasleiding waren de werknemers op de bouwplaats zich er niet van bewust dat er een gasuitstroming in het gebouw plaatsvond. De werkzaamheden werden wel stilgelegd en de graafschade werd gemeld bij de netbeheerder. Aanvullende maatregelen zoals afstand nemen en het oproepen van de brandweer bleven echter uit. Zowel de aannemer als de netbeheerder hebben niet beseft dat door de directe nabijheid van een woongebouw een gevaarlijke situatie kon ontstaan.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid ziet de gebeurtenissen die hebben geleid tot de gasexplosie in Diemen als een samenloop van omstandigheden waar een belangrijke instructiewaarde van uitgaat richting alle betrokken partijen bij graafwerkzaamheden. De Onderzoeksraad is van mening dat de uitzonderingspositie in de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netwerken (WION) wat betreft huisaansluitingen zo snel mogelijk moet worden opgeheven om de risico’s van graafwerkzaamheden te verkleinen. Daarnaast moet de richtlijn ‘Zorgvuldig graafproces’ leidend zijn voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers van graafwerkzaamheden. Tot slot beveelt de Onderzoeksraad de netbeheerders van het gasnet aan om hun storingsdiensten te bekwamen in het herkennen van  risicovolle situaties bij telefonische meldingen van graafschade, zodat zij gepaste maatregelen kunnen voorschrijven zoals het afstand houden van de graaflocatie en het waarschuwen van de brandweer.


Brandpreventje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,469
Ik hoorde afgelopen dagen inderdaad over de mobilofoon in Hollands Midden dat er een nieuwe procedure zou zijn waarbij de gasbedrijven direct de brandweer moest waarschuwen. Na het verschijnen van dit rapport begrijp ik deze nieuwe procedure.........