Stroomstoot mag nog nietdinsdag 26 februari 2008 - www.ad.nlEr komt extra onderzoek naar de medische gevolgen van stroomstootwapens die de politie wil aanschaffen voor arrestatieteams.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil meer duidelijkheid over de effecten op zwangere vrouwen, kinderen en mensen met hartkwalen.
Met de stroomstootwapens kunnen mensen van enkele meters afstand tijdelijk worden verlamd. Voordeel van de zogeheten tasers zou zijn dat agenten minder snel hun vuurwapen hoeven te trekken. ,,Onderzoek heeft uitgewezen dat het geen gevolgen heeft voor gezonde mensen. Dat weten we niet van die andere kwetsbare groepen. We zien zeker de voordelen van het wapen, maar willen zekerheid hebben. We moeten zorgvuldig zijn,’’ zegt Frank Wassenaar van het ministerie.
In een brief aan de Raad van Hoofdcommissarissen maakt het ministerie deze week melding van het medisch onderzoek dat de overheid zelf laat uitvoeren. De politie moet meer duidelijkheid geven over technische aspecten als het voltage van het stroomstootwapen, de stralingseffecten op de omgeving en of pepperspray door de straling kan ontvlammen.
De taser is een omstreden wapen, omdat er in Amerika en Canada enkele doden door vielen. In november overleed op de luchthaven van Vancouver een amokmakende Pool, nadat hij tot tweemaal toe ‘onder stroom’ was gezet. ,,We kennen die gevallen en vinden het daarom goed dat er extra onderzoek komt op medisch gebied,’’ zegt Marco Barten namens de Raad van Hoofdcommissarissen. ,,Als blijkt dat bepaalde groepen risico lopen, moet een zorgvuldige afweging worden gemaakt: regels opstellen of wellicht de taser helemaal niet gebruiken.’’
Amnesty International zette in 2003 al vraagtekens bij de tasers, omdat onvoldoende onderzoek zou zijn gedaan naar de medische effecten. In april volgt volgens Ruud Bosgraaf van AI een nieuwe kritische rapportage. ,,Bij gebruik van de stroomstootwapens is een aantal doden gevallen. Dat is voldoende reden te zeggen dat je het eigenlijk niet moet gebruiken.’’ Mocht de politie het wapen straks toch gebruiken, dan roept de mensenrechtenorganisatie op tot terughoudendheid. ,,Het moet beperkt worden gebruikt en onder zeer strenge voorwaarden. Leg de lat hoog, maak het niet zo gemakkelijk als in Amerika en Canada. Dat leidt al snel tot misbruik. Helaas kennen we daarvan de voorbeelden.’’
Het is onduidelijk hoe lang het onderzoek van het ministerie gaat duren. Tot die tijd worden er geen proeven gehouden.