Ligt de verantwoordelijkheid over de pilot bij deze commissie? Ik dacht altijd dat dat soort zaken bij de minister lagen. Dus volgorde is dan: vormgeven less lethal programma, aanschaffen producten (voor pilot?), starten pilot? Kan dan nog wel even duren
Het lijkt me logischer, om eerst een proefproject te doen, en om mede op basis van de resultaten daarvan, te beslissen over de vormgeving van het less lethal programma. En dat proefproject kan beperkt zijn, want je kunt gebruik maken van de zeer uitgebreide en jarenlange ervaring met het gebruik van Tasers, die is opgedaan door de politie in veel andere landen, zoals de VS. Daar zijn vermoedelijk ook onderzoeksrapporten over te vinden op internet.
Dus laten we niet wéér proberen om in Nederland telkens het wiel uit te vinden, want dat kost onnodig zeer veel tijd en geld. Daarmee zeg ik helemaal niet dat we kritiekloos achter de VS aan moeten lopen, maar ik vind dat er bij de Nederlandse overheid wel meer gebruik gemaakt moet worden van dergelijke buitenlandse informatiebronnen en van internetcontacten met buitenlandse top-experts.
En dat geldt ook voor de oriëntatie op nieuwere less lethal geweldsmiddelen, die meer recent op de markt zijn gekomen dan de Taser. Politieinnovatie moet zeer veel aandacht hebben, want ook veel criminelen zijn creatief en vernieuwend.
Een proefproject met de Taser kan dus beperkt zijn. Maar aan de andere kant heeft het ook bepaalde voordelen om slechts een deel van de Nederlandse politieagenten te selecteren voor het dragen van de Taser naast pepperspray, wapenstok en pistool. Dan wordt er bijvoorbeeld minder beroep gedaan op de schaarse trainingscapaciteit, kan er geleidelijk ervaring mee worden opgedaan, en is er minder geld voor nodig.