Stroomstootwapen (taser)

Auteur Topic: Stroomstootwapen (taser)  (gelezen 241412 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #790 Gepost op: 14 januari 2018, 23:41:30
Agressieve Rotterdammer getaserd na achtervolging


Foto('s) politie.nl

Laatste update: 12-01-2018 | 17:13

Rotterdam - Een Rotterdammer probeerde vrijdagmiddag aan de politie te ontkomen door er vandoor te gaan in zijn auto. De achtervolging door Overschie eindigde op de Vliegveldweg waar de verdachte agressief reageerde op de politie. Hij werd getaserd en overgebracht naar het politiebureau. Twee auto’s raakten beschadigd.

Eind van de middag sloeg de man op de vlucht bij het zien van de politie op de Eucalyptushof in Rotterdam. De man stond namelijk gesignaleerd en wilde waarschijnlijk zo lang mogelijk uit handen van de politie blijven.

Vanaf de Eucalyptushof ontstond een achtervolging door Rotterdam Overschie in de richting van Rotterdam The Hague Airport. Daarbij haalde de bestuurder van de auto gevaarlijke capriolen uit door o.a. door middenbermen heen te scheuren. Dat resulteerde op de Vliegveldweg in een slippartij. Daar konden agenten hem niet meer ontwijken. De politiewagen ramde de auto van de verdachte van achteren en beide auto’s kwamen daar tot stilstand.

De verdachte gedroeg zich erg agressief en agenten moesten voor hun eigen veiligheid geweldsmiddelen gebruiken om hem rustig te krijgen. Een agent van de hondenbrigade zette daarbij de taser in. Hierna kon de man worden aangehouden.

De 38-jarige verdachte is overgebracht naar het politiebureau waar een politiearts hem zal nakijken.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #791 Gepost op: 16 januari 2018, 15:34:33
Samen sterk in de hulpverlening!


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,085
Reactie #792 Gepost op: 19 februari 2018, 16:40:45
Stroomstootwapen 302 keer ingezet
Nederland - Agenten die het afgelopen jaar proefdraaiden met het stroomstootwapen, zetten dit geweldsmiddel 302 keer in. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de pilot die in februari 2017 begon. In de meeste gevallen (183 keer) was dreigen met het wapen al genoeg om een verdachte onder controle te krijgen.

Nu de pilot met het stroomstootwapen per 1 februari 2018 is afgelopen, wordt de eindevaluatie opgemaakt door de Politieacademie. Naar verwachting is deze voor de zomer klaar en wordt die met een advies aangeboden aan de minister van Justitie en Veiligheid. Minister Grapperhaus kan vervolgens in afstemming met de Tweede Kamer besluiten het wapen al of niet toe te voegen aan de politie-uitrusting. Tot die tijd mogen de speciaal opgeleide collega’s die de pilot draaiden (in Zwolle, Amersfoort, Rotterdam en de Noord-Nederland) het wapen blijven gebruiken.

Stunmodus
Tijdens de proefperiode werd het stroomstootwapen 65 keer daadwerkelijk afgevuurd en in 54 gevallen werd de zogenoemde stunmodus gebruikt. De onderzoekers waren bij de tussenevaluatie kritisch op het gebruik van de stunmodus. Daarom wordt aan het gebruik van de stunmodus extra aandacht besteed in de eindevaluatie. Bij de stunmodus schieten niet de draden met de pijltjes uit het apparaat, maar wordt het stroomstootwapen direct op de huid van de verdachte gezet. Hierdoor krijgt de verdachte een pijnprikkel, waarna hij makkelijker en met minder gevaar voor zichzelf en de diender onder controle kan worden gebracht. Denk hierbij aan aanhoudingssituaties in kleine ruimten. Het is aan agenten om, binnen de kaders van de geweldsinstructie, te besluiten of zij deze modus gebruiken.

Daadkrachtig
‘De politie test het stroomstootwapen omdat ze op zoek is naar een geweldsmiddel dat het gat kan dichten tussen wapenstok en pepperspray enerzijds en het vuurwapen anderzijds‘, zegt Willem Woelders. Hij is voorzitter van de landelijke stuurgroep stroomstootwapen bij de politie en verantwoordelijk voor de proef. Agenten die het wapen gebruikten zijn enthousiast. Ze geven aan dat als zij het wapen niet zouden hebben, zij waarschijnlijk een andere vorm van geweld zouden gebruiken met een grotere kans op (ernstig) letsel. ’Met het stroomstootwapen kun je op een relatief eenvoudige manier mensen onder controle brengen, met een kleine kans op letsel. Andere geweldsmiddelen, zoals een hond, fors fysiek geweld of een vuurwapen, leveren meestal veel meer en ernstiger verwondingen op.’

Letsel
Degenen tegen wie het stroomstootwapen werd ingezet, zijn kort hierna bijna allemaal medisch onderzocht. Het letsel dat zij door het wapen opliepen, bleef in vrijwel alle gevallen beperkt tot twee kleine penetratiewondjes, veroorzaakt door de pijltjes. Een verdachte liep meer letsel op, omdat hij ten val kwam door het verlies van controle over zijn spieren.

Opleiding
Uit een eerdere evaluatie kwamen enkele aandachtspunten naar voren. Een daarvan had betrekking op de opleiding voor het gebruik van het stroomstootwapen. Deze kan volgens de onderzoekers worden uitgebreid. Zij menen dat die periode te kort was om alle veiligheidswaarschuwingen van de fabrikant te behandelen, casuďstiek te bespreken en adequaat scenario’s te oefenen. Ook deze opmerkingen gaan in de eindevaluatie mee. Voor de pilotgroepen is dit opgenomen in hun reguliere beroepstrainingen.

"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,085
Reactie #793 Gepost op: 19 februari 2018, 16:43:24
Amnesty: "Gebruik Taser door de Nederlandse politie onaanvaardbaar"
Sinds 1 februari 2017 experimenteert de Nederlandse politie met de Taser in het dagelijkse politiewerk. De manier waarop zij dit stroomstootwapen gebruikt, brengt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich mee. Dat blijkt uit het vandaag door Amnesty International gepubliceerde rapport Een mislukt experiment: De Taser-pilot van de Nederlandse politie.

Uit het rapport blijkt dat agenten de Taser regelmatig gebruiken in situaties waarin geen sprake is van een bedreiging van het leven of risico op ernstig letsel. Zo zijn mensen getaserd die al waren geboeid, of in een politiecel of separeerruimte van een GGZ-instelling verbleven. Sommigen kregen zelfs meerdere stroomstoten toegediend, wat grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Amnesty wees bij aanvang van het Taser-experiment de autoriteiten op hun verantwoordelijkheid om de risico’s van misbruik en oneigenlijk gebruik te ondervangen. Uit de wijze waarop de Taser in de praktijk wordt gebruikt, blijkt dat de politie en minister hierin ernstig tekort zijn geschoten. Daarom roept Amnesty de autoriteiten het experiment met de het stroomstootwapen onmiddellijk te stoppen.

Niet gebruikt als alternatief voor vuurwapen
Toen de Taser werd aangekondigd, werd onder meer gezegd dat het een alternatief is voor het vuurwapen. Maar in de praktijk wordt het wapen voornamelijk gebruikt in situaties waarin voorheen geen vuurwapen zou (mogen) worden ingezet. Bovendien werd tijdens het experiment de Taser in maar liefst 80 procent van de gevallen ingezet tegen ongewapende mensen.

Gezondheidsrisico’s waren bekend
Tijdens de tweedaagse training werden agenten nauwelijks geďnformeerd over de risico’s die het stroomstootwapen met zich meebrengt. Toch waren die risico’s allang bekend: de fabrikant besteedt er in de documentatie uitgebreid aandacht aan. Zo wijst deze expliciet op de verhoogde gezondheidsrisico’s als ernstig verwarde personen worden getaserd of wanneer mensen meerdere stroomstoten achter elkaar krijgen toegediend. Desondanks is het voorgekomen dat mensen vijf, zes en zelfs zeven stroomstoten kregen toegediend. Er is weliswaar een extra trainingsdag toegezegd, maar omdat de regels voor het Taser-gebruik niet zijn gewijzigd, biedt dat onvoldoende garanties voor oneigenlijk gebruik.

Drive-stun mode
De Taser is bedoeld om een gevaarlijk persoon op afstand tijdelijk uit te schakelen. In de praktijk blijkt het wapen in 44 procent van de gevallen echter direct op het lichaam te worden gebruikt, in drive-stun mode. Dan wordt de Taser gebruikt met als enig doel om iemand pijn te doen en zo medewerking af te dwingen. Taseren direct op het lichaam lijdt niet tot tijdelijke spierverlamming.

‘Het herhaaldelijk toedienen van een stroomstoot in de drive-stun mode van iemand die al onder controle is, kan ik niet anders zien dan een schending van een van de meest fundamentele mensenrechten, namelijk het verbod op wrede, onmenselijke en vernederende behandeling’, zegt Gerbrig Klos, specialist Mensenrechten en Politie bij Amnesty Nederland.

Onmiddellijke opschorting
Per 1 februari dit jaar is weliswaar de evaluatiefase van het Taser-experiment beëindigd, maar de verschillende politieteams mogen het stroomstootwapen blijven gebruiken. Amnesty vindt dat onaanvaardbaar in het licht van de bevindingen uit haar rapport en vraagt daarom om onmiddellijke opschorting van het gebruik van de Taser.

Het rapport
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,085
Reactie #794 Gepost op: 19 februari 2018, 16:45:36
Reactie politie op rapport Amnesty International
De politie is bekend met het standpunt van Amnesty International ten aanzien van het stroomstootwapen. Gezondheidsrisico’s worden, volgens de mensenrechtenorganisatie, onderschat. De politie neemt de kritiek serieus, maar stelt wel vragen bij het Amnesty-rapport.

‘Amnesty is door de politie een aantal keer gevraagd mee te lopen en te kijken in de pilot, maar de organisatie wees dat tot op heden af. Dat betreuren wij ten zeerste. Het rapport van Amnesty loopt vooruit op de evaluatie en keuze voor het stroomstootwapen’, zegt Willem Woelders, voorzitter van de landelijke stuurgroep stroomstootwapen en bij de politie verantwoordelijk voor de proef.

Stunmode
De aanbevelingen met betrekking tot de stunmode zijn bij ons bekend. Extra aandacht hiervoor is ingebracht in de opleidingen en trainingen. Daarnaast vroeg de politie aan de onderzoeker Otto Adang van de Politieacademie om in de tweede helft van de pilot nauwkeurig het gebruik van de stunmode te bekijken en te beoordelen.  Het stroomstootwapen is in totaal 302 keer ingezet en in 54 gevallen (bijna 18%) werd de stunmodus gebruikt. Dit blijkt uit de cijfers die de poltie zaterdag 17 februari publiceerde op haar website.

Inzet toetsen
Amnesty suggereert dat de eindevaluatie is bedoeld om de rechtmatigheid van het geweldgebruik te toetsen. Al het geweld dat door de politie wordt gebruikt, wordt getoetst op basis van de geweldsinstructie. Het stroomstootwapen is geďntroduceerd als een middel dat de kloof overbrugt tussen wapenstok en pepperspray enerzijds en het vuurwapen en de hond anderzijds. Met het stroomstootwapen kunnen politiemensen op een relatief eenvoudige manier mensen onder controle brengen, met een kleine kans op letsel. Het is niet bedoeld alleen gebruikt te worden ter afwending van een levensbedreigende situatie. Naar aanleiding van de tussenevaluatie is de training uitgebreid. Hierover heeft Amnesty zich niet laten informeren. De inzet van het stroomstootwapen dient altijd proportioneel en subsidiair te zijn en dat wordt ook getoetst.

Verantwoording
Een agent die geweld toepast of daarmee dreigt, meldt dit bij zijn leidinggevende. Die legt dit op zijn beurt schriftelijk vast. In bijzondere omstandigheden of bij letsel wordt de zaak gerapporteerd aan de OVJ, die een oordeel velt of een onderzoek laat instellen naar het geweldsgebruik. Elk gebruik van geweld moet proportioneel en subsidiair zijn, dat geldt ook voor het stroomstootwapen. Elke zaak moet worden verantwoord en beoordeeld.

Aanvulling
Het stroomstootwapen is voor de politie een waardevolle aanvulling op de te gebruiken geweldsmiddelen. In veel gevallen is dreigen met het stroomstootwapen al voldoende om een verdachte onder controle te krijgen. De politie test het stroomstootwapen omdat agenten met minimaal geweld, een maximaal resultaat willen hebben. Onderzocht is het afgelopen jaar of het stroomstootwapen daarbij kan helpen.

De-escaleren
De politie gebruikt geweld alleen als het echt niet anders kan. Uitgangspunt in het handelen van de politie is om altijd de-escalerend te werken. De mond is en blijft het belangrijkste wapen van de politie.
Als er toch geweld aan te pas komt, werken agenten aan de hand van de geweldsinstructie. Het helpt collega’s om professioneel om te gaan met hun geweldsbevoegdheid. Bovendien moet elke collega zich verantwoorden over het gebruikte geweld. Politiemensen zetten hun vakmanschap en hun geweldsbevoegdheid in voor een veiliger Nederland en zetten een bewuste stap naar voren als het moet. En ze gebruiken hierbij alleen geweld als het echt niet anders kan. Conform de geweldsinstructie.

De huidige middelen blijken in deze veranderende samenleving niet altijd afdoende. Politiemensen ervaren in de dagelijkse politiepraktijk een te grote kloof tussen de wapenstok en pepperspray enerzijds en het vuurwapen en de hond anderzijds, daardoor komt de proportionaliteit van het geweldgebruik in sommige gevallen onder druk te staan. De politie zoekt daarom naar manieren om het beschikbare repertoire aan interventiemiddelen uit te breiden. De inzet van nieuwe, innovatieve middelen moet ertoe leiden dat de politie ook in de toekomst op maatschappelijk verantwoorde en geaccepteerde wijze invulling kan geven aan het toegekende geweldsmonopolie.

"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,085
Reactie #795 Gepost op: 19 februari 2018, 17:14:09
Amnesty: "Gebruik Taser door de Nederlandse politie onaanvaardbaar"
Het rapport

Ik kan mij totaal niet vinden in de conclusies van dit rapport. Er wordt bijvoorbeeld gewezen op mogelijke leemtes in de geweldsinstructie, maar dat is administratief eenvoudig op te lossen. Ook wordt er op gehamerd dat de tasergun ook op 'personen die al in de handboeien zitten' gebruikt is. Ik wil best eens met een paar onderzoekers demonstreren dat in de handboeien nog lang niet onder controle betekend. Er zijn genoeg gevallen geweest die in de handboeien en met drie man op de rug nog altijd er in slagen op te staan, te schoppen of zich op andere manier zodanig verzetten dat er nieuwe pijnprikkels toegediend moeten worden.

Er wordt meermaals verwezen naar rapporten van oa Londen Metropolitan of een Reuters rapport. De situatie in Londen kan je niet vergelijken met een Zwolle of een Amersfoort. Als voorbeeld is alleen al de personeelscapaciteit in Amersfoort van een iets andere schaal. Het is dus minder makkelijk om er bijstand bij te krijgen. Ook laten ze tactisch weg wanneer de politie in Londen een taser mag gebruiken en hoe dit zich verhoudt tot de Nederlandse situatie.

Men klaagt dat de taser gebruikt wordt tegen personen die niet in het bezit zijn van een wapen. Maar een geoefend kickbokser of drugsgebruiker richt meer schade aan als de ongeoefende huisvader met een keukenmes. De taser is juist een manier om iemand een pijnprikkel toe te dienen waarvan hij niet nog weken met blauwe plekken rondloopt of pas voelt als hij in een politiecel zit. Dat voorkomt bovendien ook letsel bij de agenten, want er ontstaan bij het slaan of worstelen regelmatig kneuzingen tot botbreuken. Zelfs de geoefende bokser slaat zonder handschoenen nog wel eens een botje in de hand kapot.

Amnesty gaat er daarbij ook aan voorbij dat het heel lastig is om een persoon, eenmaal naar de grond gebracht, welke met zijn handen onder zijn lichaam ligt te bewegen tot medewerking. Dat kan alleen met een worsteling of pijnprikkels. Dat is geen fijne situatie voor beide partijen en veroorzaakt meer dan eens letsel. Bovendien veroorzaakt dat net als de taser staat van opwinding bij de verdachte en kan dat dus een risico met zich meebrengen voor de verdachte met een hartprobleem.
Amnesty komt ook niet met suggesties hoe deze situatie voorkomen kon worden maar levert enkel kritiek.

"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Frank Lingen

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
Reactie #797 Gepost op: 28 maart 2018, 21:14:50
Ik vind het noodzakelijk, dat op zijn minst een kwart van alle politieagenten een taser draagt. De vraag blijft, hoeveel training voor die tasers nodig is, en welke regels er precies voor moeten gelden. Bijvoorbeeld, alleen te gebruiken, als de body-cam aan staat, en als er geen veiliger andere methode mogelijk is.

Ook andere vormen van politiegeweld kunnen leiden tot blijvend ernstig letsel. Dat geldt ook voor de wapenstok, pepperspray, politiehond, en voor slaan, schoppen en worstelen. En het niet gebruiken van geweld door de politie, kan in sommige gevallen leiden tot ernstige verwondingen bij agenten of onschuldige slachtoffers, en kan soms leiden tot ontsnapping van gevaarlijke criminelen. En dat willen we ook niet.

Amnesty vind ik een prima organisatie, en die zal mogelijk wat genuanceerder gaan denken over tasers, als hun bestuursleden een paar dagen op stage zouden gaan bij de politie.
Ik stem links.


kaasje

  • Surveillant VP BPZ
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,996
  • And as always, have nice day!
Reactie #798 Gepost op: 31 maart 2018, 14:53:01
Ik vind het noodzakelijk, dat op zijn minst een kwart van alle politieagenten een taser draagt. De vraag blijft, hoeveel training voor die tasers nodig is, en welke regels er precies voor moeten gelden. Bijvoorbeeld, alleen te gebruiken, als de body-cam aan staat, en als er geen veiliger andere methode mogelijk is.

Ook andere vormen van politiegeweld kunnen leiden tot blijvend ernstig letsel. Dat geldt ook voor de wapenstok, pepperspray, politiehond, en voor slaan, schoppen en worstelen. En het niet gebruiken van geweld door de politie, kan in sommige gevallen leiden tot ernstige verwondingen bij agenten of onschuldige slachtoffers, en kan soms leiden tot ontsnapping van gevaarlijke criminelen. En dat willen we ook niet.

Amnesty vind ik een prima organisatie, en die zal mogelijk wat genuanceerder gaan denken over tasers, als hun bestuursleden een paar dagen op stage zouden gaan bij de politie.
En ik vind liever 100 euro op straat. Maar waar is je ik vind op gebaseerd? Ik zie graag een wetenschappelijk onderbouwing of een onderbouwing die voortkomt uit de praktijk.

Voor mij is tie heel simpel: als je hem nodig hebt, heb je hem nodig. Dus alle collega's op straat een taser.
Hobby Bobby eenheid Den Haag


Frank Lingen

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
Reactie #799 Gepost op: 31 maart 2018, 15:52:57
Ik nodig de leden van Amnesty vriendelijk uit, om op dit forum alternatieve geweldsmiddelen en tactieken voor de taser bij de politie te bespreken. Het lijkt me goed, als Amnesty daarbij een aantal internet-video's zou bekijken van taser-gebruik door de politie, tegen een verdachte met een slag- of steekwapen, die onder invloed is. Dat kan bijvoorbeeld een mes zijn, of een bijl, hamer, zwaard of kapmes.

Of een video van tasergebruik door de politie tegen een zeer grote en sterke getrainde vechtsporter, die door het lint gaat. Eventueel omringd door agressieve dronken hooligans, met geďmproviseerde wapens, terwijl er veel te weinig agenten ter plaatse zijn. Of tegen een verwarde agressieve verdachte, die een drukke snelweg wil oprennen. Of tegen een grote hond die aanvalt, enzovoort.

Video: Leytonstone knife attacker Tasered by police

https://www.theguardian.com/uk-news/video/2016/jun/02/new-footage-leytonstone-knife-attacker-tasered-video
Ik stem links.