Eerste inventarisatie jaarwisselingszakenhttps://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@87626/eerste/1 januari 2015 - Openbaar Ministerie
De politie heeft in totaal 377 personen bij het OM aangeleverd na aanhouding wegens een misdrijf dat verband hield met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie die vandaag bij alle parketten van het OM is gehouden. Dit getal levert een substantiële daling op ten op zichtte van voorgaande jaarwisseling.
De meeste feiten betreffen geweld, waarvan 93 maal geweld tegen personen met een publieke taak, 130 maal geweld tegen overige personen, 62 maal geweld tegen goederen. In 92 zaken betrof het andersoortige feiten, zoals vuurwerkzaken.
Het OM beschouwt Oud & Nieuw als een evenement. Dit houdt in dat bij de beoordeling van jaarwisseling gerelateerde strafzaken een verzwaringsfactor van 75 procent geldt. Of dit uiteindelijk zal leiden tot een 75 procent hogere straf is afhankelijk van de overige omstandigheden van het delict en de verdachte. De officier van justitie houdt bij de beoordeling van een strafzaak hier altijd rekening mee.
Mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) zorgen voor de veiligheid van een ieder tijdens Oud & Nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.
Indien er sprake is van agressie of geweld tegen hen geldt bij de beoordeling van de strafzaak het reguliere beleid: een verzwaringsfactor van 200 procent. Deze verzwaring staat dus los van Oud & Nieuw. Wel zal de officier van justitie bij de beoordeling van de strafzaak ook hiér de verzwaringsfactor van 75 procent meenemen omdat het OM Oud & Nieuw als een evenement beschouwt. Wat de uiteindelijke straf wordt, is wederom afhankelijk van de overige omstandigheden van het delict en de verdachte. Personen die verdacht worden van agressie tegen mensen met een publieke taak worden in beginsel voor de rechter gebracht.
ZSMUit een eerste inventarisatie blijkt dat er inmiddels 204 van de 377 zaken door het OM zijn beoordeeld, met name via de ZSM-werkwijze waarbij ook slachtofferzorg en de reclassering betrokken zijn. De 'S' staat voor slim, selectief, slachtoffergericht, snel, simpel, samen en samenlevingsgericht. Indien er sprake is van recidive is dat van invloed op de hoogte van de op te leggen sanctie of de strafeis. In die gevallen dat er schade is, wordt de grootte van de schade zo snel mogelijk vastgesteld zodat het slachtoffer snel de schade vergoed kan krijgen.
Uit de beoordelingen tot nu toe blijken de volgende afdoeningen:
Thans zijn 8 personen geselecteerd om zich voor de supersnelrechter te verantwoorden. Dit aantal kan nog veranderen omdat nog niet alle zaken zijn beoordeeld. In 64 zaken is besloten tot een OM-afdoening (strafbeschikking of transactie) of een voorwaardelijk sepot. Dit leidde tot nu toe tot 42 boetes en 22 taakstraffen. Dat een strafbeschikking fors kan uitpakken blijkt uit de volgende zaak. Voor de ernstige belediging van een politieagent werd door de officier van justitie in Rotterdam een strafbeschikking van 800 euro opgelegd.
35 zaken werden geseponeerd, en 67 personen zijn met een dagvaarding vrij gelaten; zij zullen zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden.
SupersnelrechtZaken die juridisch gezien eenvoudig van aard zijn en dus weinig onderzoek vergen, worden binnen drie dagen (termijn inverzekeringstelling), voor de supersnelrechter gebracht. Dat betreft vooralsnog een klein deel van alle aangehouden personen. Het gaat daarbij vooral om feiten als openlijk geweld, zware vernielingen, brandstichting en geweld tegen personen met een publieke functie.
Complexere zaken waarin aanvullend onderzoek nodig is (zoals bij grote ordeverstoringen), zullen in het algemeen niet in aanmerking komen voor supersnelrecht. Deze zaken zullen behandeld worden op snelrecht- of regulier zittingen.
Personen die voor de (super)snelrechter worden gedagvaard, zitten sowieso vast tot aan de zitting.
De rechtbank Amsterdam heeft op 2 januari 2015 een supersnelrechtzitting ingepland, er staan echter geen Oud & Nieuw gerelateerde zaken op die zitting. De rechtbanken Den Haag, Rotterdam en Midden-Nederland hebben op 5 januari tijd gereserveerd, Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant op 7 januari en Overijssel op 16 februari.
Opgelegde taakstraffen zullen zoveel mogelijk kort na de jaarwisseling uitgevoerd worden en opgelegde gevangenisstraffen zullen zoveel mogelijk aansluitend op de (super)snelrechtzitting worden uitgezeten. Er kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. De aangerichte schade wordt zo snel mogelijk op de daders verhaald. Dit kan al tijdens het (super)snelrecht, als de grootte van de schade bekend is. Is dat niet het geval dan krijgt de benadeelde (bijvoorbeeld de gemeente) de gegevens van de strafzaak om een civiele procedure te kunnen starten. Bij de kantonrechter kan dit op een eenvoudige en snelle manier.
Sneller hoger beroepIndien veroordeelden hun straf niet accepteren en hoger beroep instellen, zullen de ressortsparketten en de gerechtshoven deze zaken met voorrang behandelen