ILT en PostNL sluiten Vuurwerkconvenanthttp://www.ilent.nl/actueel/ilt_en_postnl_sluiten_vuurwerkconvenant.aspxNieuwsbericht | 28-11-2014Het invoeren en versturen van illegaal vuurwerk is gevaarlijk en moet worden bestreden. Inspecteur-generaal Jenny Thunnissen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en CEO Herna Verhagen en CFO Jan Bos van Post NL hebben daarom op 28 november 2014 een convenant afgesloten om wederzijds gegevens uit te wisselen. Daardoor kunnen postpakketten met illegaal vuurwerk makkelijker worden onderschept. Dit is het eerste convenant in deze branche.
PostNL en ILT willen met het convenant het transport via pakketdiensten en de handel in illegaal vuurwerk tegengaan. Illegaal vuurwerk wordt voor een deel aangeschaft via buitenlandse websites die de bestellingen als ‘gewoon’ postpakket versturen. Naast de gegevens van de afzender, land van verzending en gegevens van de geadresseerde zijn ook de kenmerken van het postpakket belangrijk bij het herkennen van pakketten met vuurwerk. Kenmerken van een postpakket zijn bijvoorbeeld de vorm, het gewicht en het gebruikte verpakkingsmateriaal.
PostNLPostNL controleert, met name in de internationale sorteercentra in Amsterdam (Schiphol) en Rotterdam (haven), het hele jaar door op illegaal vuurwerk en andere gevaarlijke of verboden inhoud van pakketten. In de aanloop naar de jaarwisseling intensiveert PostNL deze controles, o.a. door middel van steekproeven op verdachte pakketstromen, door röntgenonderzoek en door onderzoek met speurhonden. Verdachte pakketten worden door PostNL ongeopend overgedragen aan ILT of Douane die de wettelijke bevoegdheid hebben om de inhoud te controleren. Bij ‘vals alarm’ gaan de pakketten meteen terug in het normale bezorgproces.
De eerste verantwoordelijkheid voor het voorkomen van verzending van illegaal vuurwerk ligt bij de postdienst van het land van herkomst. PostNL zet zich dan ook al enkele jaren in voor meer controle in landen waar de pakketten worden aangeboden voor verzending en voor nadere internationale samenwerking in de PostEurope Crisis & Security Group.
Gevaarlijk illegaal vuurwerkGebruik van gevaarlijk illegaal vuurwerk kan zwaar lichamelijk letsel tot gevolg hebben. Door de grote explosiekracht van deze artikelen lopen de ‘afstekers’ en hun omgeving direct gevaar. Maar ook werknemers van postpakketbedrijven die beroepsmatig met dergelijk vuurwerk in aanraking komen, lopen gevaar.
De ILT wil met het toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving voor vuurwerk op grond van het Vuurwerkbesluit de veiligheid voor de consument bevorderen. Illegaal vuurwerk mag niet worden verkocht en in omloop worden gebracht. In de aanpak van illegaal vuurwerk werkt de ILT samen met ander handhavingsinstanties zoals de politie en de douane
Risicovolle stoffen
Vuurwerkhttp://www.ilent.nl/onderwerpen/leefomgeving/risicovolle_stoffen/vuurwerk/VuurwerkVuurwerk is een pyrotechnisch artikel dat dient ter vermaak. In grote lijnen is vuurwerk ingedeeld in de volgende categorieën:
• categorie 1: vuurwerk met zeer weinig gevaar, is ook binnenshuis te gebruiken(voorheen fop- en schetsvuurwerk)
• categorie 2 : vuurwerk met weinig gevaar (geschikt voor particulier gebruik)
• categorie 3: vuurwerk met middelmatig gevaar( meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik)
• categorie 4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik.
TakenDe Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de naleving van de regelgeving (zie ook toezicht op productveiligheid) over vuurwerk. De ILT heeft te maken met Europese en Nationale regelgeving (Vuurwerkbesluit). Ook op het transport en de classificatie van vuurwerk houdt de ILT toezicht.
Toezicht op productveiligheidEen belangrijke taak voor de ILT is het testen van vuurwerk op productveiligheid (categorie 1, 2 ,3 en 4). Het meeste vuurwerk dat in Nederland tot ontbranding wordt gebracht komt uit China. Om de kwaliteit van het vuurwerk te beoordelen, worden er steekproefsgewijs vuurwerkartikelen getest. Er wordt beoordeeld of ze aan de productveiligheidseisen voldoen. Deze eisen zijn bepaald door een Europese Richtlijn en uitgewerkt in 5 normbladen. Bij deze testen wordt onder andere gekeken naar de volgende zaken: samenstelling en hoeveelheid kruit, de stabiliteit van het vuurwerkartikel, de schiethoek van vuurpijlen, het geluidsniveau van de vuurwerkartikelen, de lontvertraging, blindgangers en het te laag ontploffen van knallading in “lucht”vuurwerk (bijv. vuurpijlen en cakeboxen).
Wanneer wordt vastgesteld dat vuurwerk niet aan de wettelijke eisen voldoet zal handhavend worden opgetreden. De ILT kan dit doen door de inzet van het bestuursrecht en/of het Strafrecht.
Toezicht meldingsplichtOok ziet de ILT toe op de naleving van de meldingsplicht voor het binnen en/of buiten het grondgebied van Nederland brengen van vuurwerk en het aan een ander ter beschikking stellen van vuurwerk. Deze handelingen moeten worden gemeld bij de ILT. Dit melden gaat middels de applicatie FLITS. Ook worden er het hele jaar door, maar met name aan het einde van het jaar, wegcontroles en controles bij de verkooppunten uitgevoerd door de ILT. Deze controles zijn erop gericht dat de consument veilig en legaal vuurwerk tot zijn beschikking krijgt. De ILT is een belangrijke partner in de handhavingsketen. Deze keten bestaat uit onder meer: politie, douane, Regionale Uitvoeringsdiensten , provincie en buitenlandse instanties. De ILT probeert zoveel mogelijk met de ketenpartners samen te werken zodat de consument en de professionele toepasser veilig vuurwerk tot zijn beschikking heeft.
De ILT houdt toezicht op de aangewezen instantie (de zogenoemde Notified Body of NOBO). Dit is een door de minister van Infrastructuur en Milieu aangewezen instantie die bevoegd is tot het uitvoeren van de conformiteitsbeoordelingsprocedure (CE markering. De conformiteitsbeoordelingsprocedure is de procedure die de importeur moet doorlopen voordat hij een CE-markering op zijn vuurwerkartikel mag (laten) aanbrengen. Op grond van het Vuurwerkbesluit moeten vuurwerkartikelen voorzien zijn van een CE markering. Als een CE Markering is aangebracht dan kan de consument er vanuit gaan dat dit product voldoet aan de Europese regelgeving. Dit neemt niet weg dat een importeur van vuurwerk uiteindelijk verantwoordelijk is en blijft voor de kwaliteit en de veiligheid van het vuurwerk dat door hem op de markt wordt gebracht.
IncidentenOngewone voorvallen met een spoedeisend karakter moeten direct worden gemeld bij de ILT: 088 489 00 00