KNRM redt het al 190 jaar met vrijwilligersinzet
Den Helder – Het waren de zeventien scheepsrampen op 14 oktober 1824, die aanleiding gaven tot de oprichting van twee reddingmaatschappijen. Op 11 november 2014 bestaat de KNRM daardoor 190 jaar. Een mijlpaal die werd bereikt dankzij twee eeuwen vrijwilligersinzet, gesteund door vrijwillige bijdragen van donateurs.
Het redden van schipbreukelingen was 1824 geen vanzelfsprekendheid. Het dorp Huisduinen bij Den Helder verloor op 14 oktober 1824 zes bewoners, die het waagden de opvarenden van het gestrande schip ‘de Vreede’ te redden. Hun poging slaagde gedeeltelijk. Tien opvarenden werden gered, maar drie schipbreukelingen en zes redders verdronken.
De collectieve verontwaardiging én bewondering bij ondernemers en notabelen in Amsterdam en Rotterdam leidde tot fondsenwervende acties voor de nabestaanden en de oprichting van een georganiseerd reddingwezen. De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij komt voort uit de initiatieven in 1824. Al 190 jaar bestaat de KNRM dankzij donaties en schenkingen, die het mogelijk maken om reddingboten te stationeren in kustplaatsen, waarmee vrijwilligers het reddingwerk uitvoeren.
Professioneel
In 2014 zijn 1.300 vrijwilligers actief op 45 reddingstations met 75 reddingboten. Jaarlijks komen de redders 2.000 keer in actie en brengen meer dan 3.000 mensen veilig aan wal. De vrijwilligers van nu zijn professioneel opgeleid en beschikken over modern reddingmaterieel. De KNRM heeft een rijke historie aan bijzondere reddingsacties, maar kende ook dieptepunten waarbij redders het leven verloren op zee. Op 11 november wordt dit herdacht bij het nationaal monument voor het Nederlandse Reddingwezen in Den Helder.
Al 190 jaar wordt de KNRM in stand gehouden door vrijwillige bijdragen. 90.000 donateurs steunen de redders op het water met een jaarlijkse donatie of een bijzondere schenking. De huidige reddingboten zijn vrijwel allemaal bekostigd uit schenkingen of nalatenschappen. Er komt geen subsidie aan te pas. Sinds 1824 vormen de vrijwillige redders, de vrijwillige bijdragen van donateurs en de kosteloze hulpverlening het fundament onder de KNRM. Deze zuivere vorm van vrijwilligerswerk past bij het karakter van redden op zee. Er is moed en bevlogenheid voor nodig. De KNRM ondersteunt dat met het best denkbare materieel en professionele opleidingen, zodat redders veilig het water op kunnen en veilig terugkeren.