Citaten uit de branchrichtlijn
en dan het artikel waar de vrijstelling voor geld
Staar je niet blind op de brancherichtlijn. Deze bied informatie om hoe om te gaan met de vrijstellingen, het is niet de basis waarop je de vrijstellingen hebt. Om iets te kunnen zeggen over de daadwerkelijke vrijstelling en de voorwaarden die daarbij gelden, moet je kijken naar de basis waarop de vrijstellingen gegeven worden/
De vrijstellingen zijn op twee manieren geregeld: Prio 1 middels RVV art. 91, Prio 2 vanuit de beschikking van de minister uit 1999.
Prio 1:Artikel 91
Bestuurders van een voorrangsvoertuig mogen afwijken van de voorschriften van dit besluit voor zover de uitoefening van hun taak dit vereist.
Hierin staat duidelijk dat het voor de uitoefening van de taak noodzakelijk moet zijn om af te mogen wijken van het RVV. Meerijden met de wagen (of zelfs maar besturen) gaat prima met de gordel om, dus moet je die ook dragen. Pas als je iets aan moet trekken of moet pakken, is het voor de uitoefening van je taak noodzakelijk en mag je dus afwijken van de gordelplicht!
Prio 2:
Aangezien art. 91 slechts geldt voor voorrangsvoertuigen en wij dat onder prio 2 in beginsel niet zijn, moeten we de vrijstelling en bijbehorende voorwaarden ergens anders vandaan halen. Hoewel de brancherichtlijn de wettekst van de betreffende artikelen volledig weergeeft, rept het met geen woord over de betreffende ministeriële beschikking waarin de vrijstelling is geregeld. Deze beschikking is niet slechts een opsomming van de artikelen waarvoor de vrijstelling geldt, maar ook de voorwaarden waaronder gebruik gemaakt mag worden van de vrijstellingen. Hierdoor is het zeer interessant leesvoer voor iedereen die zich wil beroepen op de vrijstelling van de genoemde artikelen.
Het gaat zelfs zo ver, dat er een speciale voorwaarde is opgenomen betreffende het dragen van de gordel:
a. de vrijstelling van het bepaalde in artikel 59, eerste en tweede lid, van het RVV 1990 uitsluitend geldt voor passagiers van brandweervoertuigen die tijdens de rit naar een uit te voeren repressieve taak uitrustingsstukken aan moeten trekken dan wel om moeten hangen;
Hieruit blijkt, zoals ik reeds in het kort heb geschreven in mijn vorige reactie, dat ook hier de voorwaarde bestaat dat het daadwerkelijk noodzakelijk is om iets te kunnen pakken of aan te trekken. De rest van de rit kun je je simpelweg niet beroepen op een vrijstelling, omdat je niet aan de voorwaarden van de vrijstelling voldoet. Je moet dan dus gewoon een gordel dragen.