Er is al genoeg over geschreven (oa. op dit forum), maar een korte samenvatting:
Er zijn 2 soorten portofoon-communicatie binnen de hulpverlening. Ik neem de brandweer als voorbeeld, gezien dit het makkelijkst uitlegt.
TMO: Trunking Mode Operation. Dit is grofweg gezegd de communicatie tussen bevelvoerder en meldkamer, tussen bevelvoerder en OvD enzovoorts. Oftewel, alle communicatie dat buiten de bemanning van de autospuit om gaat. Deze communicatie gaat via de zendmasten en is gecodeerd. Dit is dus níet af te luisteren.
DMO: Direct Mode Operation. Dit is de communicatie tussen bevelvoerder en manschappen, of manschappen onderling. De portofoons zenden direct naar elkaar, zonder tussenkomst van de zendmasten. Deze verbinding is níet gecodeerd en zodoende 'afluisterbaar'. Je kan je wel afvragen wat je precies aan de informatie hebt die over deze verbinding gaat, want zo veel interessants wordt er over het algemeen niet gezegd. Verder dan 'het water mag er op hoor!', 'vuurhaard gevonden' en 'we gaan even een raampje open zetten, het is hier een beetje warm' wordt er weinig gesproken. En of je nou 200 euro uit wil geven om dit te beluisteren...