Reactie #21 Gepost op: 21 oktober 2014, 15:25:07
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot woensdag 22 oktober 2014 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Voor de komende 48 uur zijn restanten van voormalig orkaan Gonzalo belangrijk. Het laag zelf ligt om 6 UTC ten noordoosten van Schotland met het koufront over oostkust van Engeland en trekt uitdiepend noordoostwaarts. Het pseudo-koufront van het systeem passeert vanaf 12 UTC de westkust en verlaat het oosten rond 15 UTC. Passage wordt gemarkeerd door een scherpe windsprong. Na passage wordt de opbouw van de atmosfeer onstabieler, tot ca. FL230. Mogelijk speelt de de linkeruitgang van een in kracht afnemende cyclonaal gekromde jet die via het Engelse Kanaal richting Luxemburg is gesitueerd nog een rol bij de triggering van de buienactiviteit op frontpassage. Intussen ontwikkelt boven het midden van de Noordzee een randstoring die als een separaat en langzaam opvullend laag richting Deense kust koerst. Deze ontwikkeling veroorzaakt een sterk toenemende gradiënt dinsdagavond en woensdagnacht in het noordelijke kustgebied. Het ontwikkelen van deze randstoring is bepalend voor het optredende van een noordwesterstorm vanavond/vannacht. Op woensdag nog buien in de noordwestelijke stroming, in de loop van de dag vanuit het westen een rug.
MODELBEOORDELING:
Grootste inconsistentie is het laagje dat zich ontwikkelt in de frontale trog. In alle modellen ontwikkelt dit, maar in Hirlam06 en EC00 volgt dit een koers over Denemarken, terwijl in Harmonie06 (en eerdere Harmonieruns) een koers west van Denemarken richting Duitse Bocht gevolgd wordt. Gisteren lieten EC en Hirlam dit ook zien. Hirlam00 heeft nagenoeg de zelfde koers als Hirlam06, maar knijpt nu net iets minder. De precieze koers van dit laagje heeft grote consequenties voor de wind en de windstoten, maar omdat het pas vanmiddag ontstaat, is er nog steeds weinig zekerheid te bieden.
Aandachtspunten.
WIND:
Dinsdagmiddag en avond aan de west en noordwestkust zware windstoten. Voor de windsprong al op de westkust, achter de windsprong komen ook IJsselmeer, Friesland en Flevoland erbij. A.g.v. onstabiliteit worden de zwaarste windstoten in eerste instantie achter de windsprong verwacht. Harmonie komt met zware windstoten (>41 kt) voor de kustprovincies vanaf 10 UTC, achter de windsprong met windstoten rond 50-60 kt boven zee en op de buienlijn boven land gebieden boven de 41 kt (40-50 kt). Dinsdagavond neemt de gradiënt nog verder toe, dankzij het zuidoostwaarts koersende secundaire laagje. Dit betekent 8 Bft in de kustgebieden, mogelijk 9 Bft in het noord(west)en. Harmonie laat aan de westzijde van het laagje een meer uitgebreid gebied met 9 Bft zien. Dit betekent dan ook windstoten rond de 120 km/uur. (boven land kan sporadisch zo'n windstoot optreden, maar te weinig om code oranje af te geven). Vanwege de grote onzekerheid gaan we uit van een mogelijke 9 Bft in de maritieme verwachtingen in het noorden en windstoten tussen de 80-90 km/uur landinwaarts, 90-100 km/uur aan de kust. Woensdag in de loop van de ochtend dag een afnemende wind.
BEWOLKING:
Sc-velden. Nabij de windsprong een pakket bewolking met SC/ST-basis rond 1000 vt. Progtemps tonen achter windsprong onstabiliteitsdiepte tot FL110, maar vanaf FL150 is nog een potentieel onstabiele laag aanwezig tot FL210/270 (vooral in Harmonie). Harmonie suggereert ingebedde buien bij frontpassage, waarvan de hoogste toppen in het noorden van het front zitten. Achter de windsprong verder destabiliserend en onstabiel tot FL230. In de loop van woensdag dalende tophoogtes.
NEERSLAG:
Rondom koufrontpassage/occlusie is het vrij intensief. De modellen berekenen binnen 24 uur 10-20 mm, langs de W-kust 20-40 mm. Direct achter de windsprong zijn enkele ingebedde buien aanwezig, die kunnen doorschieten tot FL230/270. MUCape op het koufront 400 J/kg, shear 0-3 km 20-25 kt, lijkt niet genoeg voor een squalline. Achter de windsprong buien tot ongeveer FL250. Onweer/hagel dan zeer wel mogelijk.
ZICHT:
Goed, maar in neerslag matig, in de actievere buien slecht.
TEMPERATUUR:
Vanmiddag maximaal 13 of 14 graden. Woensdag een graad of 2 lager.
Paraaf meteoroloog: debie
Uitgifte: 21/10/2014 12.42 uur LT